ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Αυγούστου 2004
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ενας ακόμα εργάτης νεκρός

Ακόμα μια ζωή εργαζόμενου θυσίασε η εντατικοποίηση της εργασίας και η αγωνία για το μεροκάματο - εγγενή χαρακτηριστικά του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος. Συγκεκριμένα, προχτές Τετάρτη, νωρίς το πρωί ο εργαζόμενος Φίλος Ταξιάρχης, 48 ετών, στον ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ), που πραγματοποιούσε εργασίες συντήρησης βρέθηκε νεκρός στην οροφή οχήματος της επιχείρησης.

Αν και ο θάνατος του εργαζόμενου αποδίδεται σε παθολογικά αίτια αυτό δεν αναιρεί το χαρακτηρισμό του ως εργατικό «ατύχημα» καθώς έγινε την ώρα της δουλιάς. Επιπλέον, μπαίνει το ερώτημα αν ο ΗΛΠΑΠ ως οφείλει διαθέτει επαρκείς μηχανισμούς τακτικού ελέγχου της κατάστασης υγείας όλων των εργαζομένων. Ωστε όταν διαπιστωθεί ένα παθολογικό πρόβλημα σε έναν εργαζόμενο τουλάχιστον να τοποθετείται σε πιο ελαφριές εργασίες. Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2004 έχουν σημειωθεί - σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία που έχει καταγράψει ο «Ρ» - 41 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα». Ενώ από τις αρχές του 2000 μέχρι τώρα πάνω από 650 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στους χώρους εργασίας.


ΔΙΕΘΝΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
88 εκατομμύρια άνεργοι νέοι στον κόσμο!

Η διαρκής αύξηση της ανεργίας «πνίγει» τους νέους και τα λαϊκά στρώματα (φωτό από διαδήλωση ανέργων στη Γερμανία)

Associated Press

Η διαρκής αύξηση της ανεργίας «πνίγει» τους νέους και τα λαϊκά στρώματα (φωτό από διαδήλωση ανέργων στη Γερμανία)
Κατά 26,8% έχουν αυξηθεί παγκόσμια από το 1993 μέχρι το 2003 οι άνεργοι ηλικίας 15-24 ετών, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που φέρει τον τίτλο «Παγκόσμιες τάσεις απασχόλησης των νέων για το 2003».

Συγκεκριμένα, οι άνεργοι νεαρής ηλικίας από 69.542.000 το 1993 έφθασαν σε 88.195.000 το 2003 και αποτελούν το 47% του συνόλου των ανέργων. Ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι οι νέοι αποτελούν μόλις το 25% του εργατικού δυναμικού παγκοσμίως. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι στρατιές των ανέργων είναι περισσότερο ευάλωτες στην ασυδοσία της εργοδοσίας και έτσι γίνονται αντικείμενα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης, αλλά και χρησιμοποιούνται για να χτυπηθούν γενικότερα τα εργατικά δικαιώματα και οι κατακτήσεις. Κάτι που αποδεικνύει γιατί η αστική τάξη θέλει και επιδιώκει να υπάρχει σε ελεγχόμενο βαθμό ανεργία.

Πόσο ευάλωτος είναι ο άνεργος φαίνεται και από την επισήμανση που κάνει η ίδια έκθεση: Οι νέοι άνεργοι «είναι πιο πιθανό να δουλέψουν περισσότερες ώρες, σε εργασίες προσωρινές, ακόμα και σε συνθήκες "μαύρης εργασίας", με πολύ χαμηλές αμοιβές και, με μικρή ή μηδενική κοινωνική προστασία».

Επίσης, η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι νέοι που προέρχονται από φτωχά νοικοκυριά εξαναγκάζονται συχνά να μπουν στην αγορά εργασίας σε μικρή ηλικία σε «επισφαλείς δουλιές». Δηλαδή, σε δουλιές όπου οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες και τα εργασιακά δικαιώματα, ουσιαστικά ανύπαρκτα. Σε άλλο σημείο η έκθεση τονίζει ότι τα ποσοστά ανεργίας στους νέους ανθρώπους τείνουν να μειώνονται όταν είναι υψηλά τα εισοδήματα των οικογενειών από όπου προέρχονται. Για του λόγου το αληθές παρουσιάζονται στοιχεία μιας αναφοράς των Ηνωμένων Εθνών το Μάρτη του 1999, τα οποία δείχνουν ότι το 31% των νέων που ήταν άνεργοι το 1998 προέρχονταν από τις πιο φτωχές οικογένειες. Αντιθέτως, μόνο το 12% των νέων ανέργων προέρχονταν από οικογένειες με υψηλά εισοδήματα.

Ενα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο που αναφέρει η έκθεση είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 550 εκατομμύρια εργαζόμενοι (τους αναφέρει ως «φτωχούς εργαζόμενους») που αμείβονται μόλις με ένα δολάριο την ημέρα!!! Από αυτούς τα 130 εκατομμύρια (περίπου το 25%) είναι άνεργοι νέοι. Ενώ η κατάσταση αναμένεται να γίνει όλο και χειρότερη, καθώς η αύξηση της ανεργίας των νέων που σημειώθηκε από το 1993 μέχρι το 2003 αναμένεται να συνεχιστεί. Και αυτό γιατί αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2015 ο αριθμός των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, τους οποίους, όμως, δεν μπορεί να απορροφήσει. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι την τελευταία δεκαετία ο πληθυσμός νεαρής ηλικίας αυξήθηκε κατά 10,5%, αλλά η απασχόληση των νέων αυξήθηκε μόλις κατά 0,2%!!!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση χρησιμοποιεί ορολογία που πίσω της κρύβει το ιδεολόγημα ότι υπεύθυνοι για τους άνεργους είναι οι ίδιοι οι άνεργοι. Ετσι, δεν είναι λίγες οι φορές που χρησιμοποιείται η φράση «η ανικανότητα του νέου να βρει δουλιά». Ακόμα επιδιώκεται να δειχτεί ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν υφίσταται εξαιτίας της ίδιας της φύσης του καπιταλισμού, αλλά ότι αυτό είναι μεγαλύτερο στις «αναπτυσσόμενες», όπως τις ονομάζει η έκθεση, χώρες. Ομως, στην ίδια την έκθεση, αναφέρεται ότι τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας στις «ανεπτυγμένες» χώρες (π.χ. της Ευρώπης) οφείλονται στην υπογεννητικότητα και όχι στο ότι αυτές μπορούν να εξασφαλίσουν περισσότερες θέσεις εργασίας.


ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Στάση εργασίας και συνέλευση την Πέμπτη

Τετράωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 19 Αυγούστου από τις 3 έως τις 7 το απόγευμα ώστε να συμμετέχουν όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αθήνας στην Γενική Συνέλευση στις 5 το απόγευμα στο θέατρο «Ακάδημος» για να αποφασίσουν μαζί τη συνέχιση του αγώνα, κήρυξαν ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής και το Συντονιστικό των Σωματείων του κλάδου.

«Ο αγώνας μας απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας. Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών» σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα προς όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Αθήνας και σημειώνουν, ότι απαιτείται μαζική, αγωνιστική, αποφασιστική συμμετοχή στη συνέλευση η οποία γίνεται στην πιο κρίσιμη φάση του αγώνα που έχουν ξεκινήσει για την ικανοποίηση αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Οι αγώνες, σημειώνουν στη συνέχεια, που έγιναν από την αρχή του χρόνου, ήταν σημαντικοί και όσοι συμμετείχαν συνέβαλαν αποφασιστικά. Αναδείχτηκαν τα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων με τους μισθούς πείνας, τις μορφές απασχόλησης «σκουπίδια», την εντατικοποίηση, την πολυαπασχόληση.

Αυτός ο αγώνας, καταλήγουν, συνεχίζεται και χρειάζεται να συγκεντρωθούν δυνάμεις. Ο κάθε ένας που θα λείψει, θα αδυνατίσει τον αγώνα και θα μετρήσει υπέρ των ξενοδόχων. Θα μετρήσει υπέρ των μισθών πείνας, των ελαστικών μορφών απασχόληση, των απολύσεων που θα επιχειρήσουν οι ξενοδόχοι, της κατάργησης των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.


Στάση εργασίας στο «Flash»

Σε 4ωρη στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash», την Δευτέρα 16 Αυγούστου, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη για τον Ιούλη. Η στάση εργασίας, την οποία κήρυξε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ μετά από εξουσιοδότηση της συνέλευσης των εργαζομένων του ραδιοφωνικού σταθμού, θα πραγματοποιηθεί από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash», σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, αποφάσισαν ομόφωνα να εξουσιοδοτήσουν το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου η Ενωση να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να πιεστεί η εργοδοσία - η οποία δεν τηρεί τη «δέσμευσή» της για ομαλοποίηση της κατάστασης - και να καταβάλλει τα δεδουλευμένα τους.

  • Σ' όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και απολύσεις. Μετά την «Απογευματινή» όπου απολύθηκαν ή υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν τουλάχιστον 6 δημοσιογράφοι, απόλυση είχαμε και στον τηλεοπτικό σταθμό «Cosmopolis». Χτες απολύθηκε άνευ λόγου και αιτίας, η Μαρία Τζίμα. Μάλιστα, η απόλυση της τελευταίας έγινε από την εταιρία POLIS, ενώ της γνωστοποιήθηκε από... δικαστικό επιμελητή.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ