ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Αυγούστου 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Αυξάνουν τις πιέσεις στο Χαρτούμ...

Οι πρόσφυγες άλλοθι των επεμβάσεων

Associated Press

Οι πρόσφυγες άλλοθι των επεμβάσεων
ΧΑΡΤΟΥΜ.--

«Η έλλειψη ασφαλείας στη σουδανική επαρχία Νταρφούρ εμποδίζει την ομαλή επιστροφή ενός εκατομμυρίου προσφύγων στις εστίες τους», παρατήρησε χτες ο Γιαν Προνκ, ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ στο Σουδάν. Ο Προνκ προέβλεψε έτσι ότι οι σουδανικές αρχές δε θα τιμήσουν την προθεσμία που αναφέρεται σε πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Σουδάν και ΟΗΕ για ομαλοποίηση της κατάστασης στο Νταρφούρ έως στα τέλη τρέχοντος μηνός. «Δε βλέπω να ξεκινά σε τρεις βδομάδες η εκούσια επιστροφή προσφύγων στα χωριά τους, εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας», είπε χαρακτηριστικά ο Προνκ.

Νωρίτερα, η αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Αχράμ δημοσίευε δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ σύμφωνα με την οποία «η κρίση στο Νταρφούρ θα οδηγήσει σε βαριά ανθρωπιστική καταστροφή, με επιπρόσθετο γεγονός πως αυτό απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή». Ο Μπαρνιέ φέρεται να άσκησε και αυτός πιέσεις στη σουδανική κυβέρνηση «να αφοπλίσει τις παραστρατιωτικές ομάδες των Τζαντζαγουίντ, να δικάσει και να φυλακίσει τα ανώτερα στελέχη τους και τους συνεργάτες τους»...

Η παρέμβαση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών όσον αφορά στην κρίση του Νταρφούρ δεν πρέπει να προκαλεί αίσθηση. Ηδη εδώ και βδομάδες, το Παρίσι έχει στείλει αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες της διαβόητης «Λεγεώνας των Ξένων» στις μεθοριακές περιοχές του Τσαντ με το Σουδάν. Γεγονός που χτες προκάλεσε τη σχετική παρέμβαση του Σουδανού αντιπροέδρου Αλί Οσμάν Μοχάμεντ Τάχα που σημείωσε πως για την ώρα (τουλάχιστον...) δεν τον πειράζει η παρουσία και η δράση Γάλλων στρατιωτών και λεγεωνάριων στην περιοχή «αρκεί να γίνεται κατόπιν συνεννόησης με την κυβέρνηση του Τσαντ».

ΛΕΤΟΝΙΑ
Φιλοϊμπεριαλιστικές τροπολογίες

Η κυβέρνηση της Λετονίας επεξεργάστηκε τροπολογίες στο νόμο για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στη χώρα είναι δυνατή η πρόσκληση εισόδου σε ξένα στρατεύματα, που μάλιστα θα βαπτιστούν «διεθνείς δυνάμεις». Η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να προσκαλέσει μια ξένη ένοπλη δύναμη έως 100 άτομα για διάστημα έως μισό χρόνο, όμως προβλέπεται η δυνατότητα αύξησης τόσο του χρόνου παραμονής, όσο και της δύναμης του στρατιωτικού σώματος μετά από απόφαση του Κοινοβουλίου.

Το υπουργείο Αμυνας της Λετονίας, σε διευκρινίσεις που έδωσε στη δημοσιότητα, ερμηνεύει αυτές τις τροπολογίες με την «αυξανόμενη απειλή της τρομοκρατίας», εξαιτίας των απειλών που υπάρχουν σε βάρος των χωρών που έχουν συνδράμει τις ΗΠΑ με στρατιωτικές δυνάμεις στα στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ. (Να σημειωθεί πως η Λετονία έχει αποστείλει 120 με 140 στρατιωτικούς στις κατοχικές δυνάμεις).

Σε αντίθεση με αυτήν την ερμηνεία ο Α. Βινογκράντοφ της καθημερινής εφημερίδας RBCDaily συνδέει τη σχετική εξέλιξη με τις τελευταίες εσωτερικές εξελίξεις στη Λετονία, την αύξηση της αντιπαλότητας γύρω από το ζήτημα του κλεισίματος των ρωσικών σχολείων, που μπορεί να προκαλέσει το επόμενο διάστημα έντονες κοινωνικές αναταραχές, αφού το 45% του πληθυσμού στη συγκεκριμένη χώρα είναι οι ρωσόφωνοι, που πλήττονται άμεσα από τη σχετική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οπως ο συγκεκριμένος τιτλοφορεί το άρθρο του: «Τη ρώσικη εξέγερση στη Λετονία θα την καταπνίξει το ΝΑΤΟ».

ΡΩΣΙΑ
Ασυδοσία των εταιριών πετρελαίου

Σήμερα το ρωσικό κράτος δε γνωρίζει τα ακριβή μεγέθη εξόρυξης του πετρελαίου στη χώρα

Την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει έλεγχο των μεγεθών της εξόρυξης πετρελαίου στη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Φυσικών Αποθεμάτων (ΥΦΑ) της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο έλεγχος αυτός θα γίνει σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, το υπουργείο Εσωτερικών και τις τελωνειακές αρχές της χώρας και τα αποτελέσματά του θα ανακοινωθούν στα τέλη του 2004.

Οπως δήλωσε στα ρωσικά ΜΜΕ ο Γιούρι Τρούτνιεφ, υπουργός Φυσικών Αποθεμάτων της Ρωσίας: «Σήμερα το ΥΦΑ δεν είναι σίγουρο για το αν το κράτος γνωρίζει με ακρίβεια πόσο πετρέλαιο και από ποια κοιτάσματα εξορύσσεται».

Η δήλωση αυτή είναι χαρακτηριστική για το μέγεθος του «αρμέγματος» των φυσικών πόρων της Ρωσίας από το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, αλλά και τα όρια της ασυδοσίας με την οποία αυτό δρα στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία. Κι αυτά συμβαίνουν σε μια από τις χώρες που κρατάνε τα παγκόσμια «σκήπτρα» στην εξόρυξη του «μαύρου χρυσού».

Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε πάντως πως το ΥΦΑ θα κάνει προσπάθειες για να επεξεργαστεί ένα νέο σχέδιο ελέγχου των εταιριών πετρελαίου, αφού σύμφωνα με τη γνώμη του «το ΥΦΑ αμφιβάλλει αν τα μεγέθη της εξαγωγής, που μας δηλώνουν οι εταιρίες, είναι ακριβή, μάλλον είναι μειωμένα». Οπως είπε ο ίδιος, αυτά τα στοιχεία είναι σημαντικά αφού στη βάση τους φορολογούνται οι ιδιωτικές εταιρίες πετρελαίου, που σύμφωνα με την υποψία του Ρώσου υπουργού, κρύβοντας τα πραγματικά μεγέθη της εξόρυξης πετρελαίου, φοροδιαφεύγουν. Να σημειωθεί πως την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η δίωξη για το σκάνδαλο φοροδιαφυγής της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρίας «Γιούκος».

ΚΟΥΒΑ
Σε συναγερμό για τον τυφώνα Τσάρλι

ΑΒΑΝΑ.--

Σε συναγερμό οι περισσότερες δυτικές επαρχίες της Κούβας και οι αρχές διέταξαν την απομάκρυνση περισσοτέρων των 25.000 ανθρώπων από τα σπίτια τους στην επαρχία Πινάρ δελ Ρίο καθώς και 1.300 τουριστων από το νησί Κάγιο Λάργκο, ενόψει του τυφώνα Τσάρλι που αναμενόταν να πλήξει αργά χτες το βράδυ τις περιοχές αυτές.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές της χώρας ενώ το ραδιόφωνο και η τηλεόραση μεταδίδουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις συστάσεις της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και μετεωρολογικά δελτία. Ηδη ο τυφώνας «Τσάρλι» έπληξε άλλα νησιά της Καραϊβικής με τελευταίο σταθμό τα νησιά Κέιμαν ενώ κόστισε και τη ζωή ενός ανθρώπου στην Τζαμάικα.

Σε συναγερμό και η πολιτεία της Φλόριντα των ΗΠΑ, που θεωρείται ο επόμενος μετά την Κούβα σταθμός των ισχυρών καιρικών φαινομένων καθώς εκτός του τυφώνα «Τσάρλι» την περιοχή αναμένεται να πλήξει και η καταιγίδα «Μπόνι».

ΠΓΔΜ
Εν μέσω αντιδράσεων, ψηφίστηκε το επίμαχο νομοσχέδιο

ΣΚΟΠΙΑ.--

Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ψήφισε χτες, έστω και με οριακή πλειοψηφία, τις διατάξεις του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για το νέο χάρτη τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα, αλλά οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που σύσσωμα απείχαν απ' την ψηφοφορία, συνεχίζονται... Ως επί το πλείστον γιατί τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της σλαβομακεδονικής κοινότητας θεωρούν πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου της λεγόμενης «αποκέντρωσης», που δίνουν πολλά πλεονεκτήματα στην αλβανική μειονότητα (κυρίως στους δήμους Στρούγκας και Σκοπίων), πριμοδοτούν τη διάσπαση της χώρας παρά ενισχύουν γενικώς και αορίστως την τοπική αυτοδιοίκηση...

Ηδη, το μέτωπο των αντιτιθέμενων με το επίμαχο νομοσχέδιο εργάζονται πυρετωδώς για τη συγκέντρωση έως 150.000 υπογραφών, προκειμένου να υποχρεώσουν τον πρόεδρο της χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι να διοργανώσει δημοψήφισμα αναφορικά με την τύχη του νομοσχεδίου... Ηδη, οι πολέμιοι του νομοσχεδίου, που μειώνει τους δήμους της ΠΓΔΜ σε 80 από 123 που είναι σήμερα, υποστηρίζουν πως έχουν συγκεντρώσει πάνω από 100.000 υπογραφές...

  • Αστυνομικοί της ΠΓΔΜ σκότωσαν χτες με ρίψη χειροβομβίδας τον Αλβανό Ιμέρ Μαζάνι που κατηγορείται για ένοπλη ληστεία, εκβιασμούς και άλλη εγκληματική δραστηριότητα στα Βαλκάνια (ΠΓΔΜ, Ελλάδα, Ιταλία). Το συμβάν σημειώθηκε στην πόλη Ντεμπάρ (100 χλμ. νοτιοδυτικά των Σκοπίων).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ