ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΑΣΟΚ
Νέο πολιτικό όργανο όρισε ο Γ. Παπανδρέου

Απουσιάζουν πρωτοκλασάτα στελέχη

Κεντρικό πολιτικό όργανο στο ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να συγκροτήσει ο Γ. Παπανδρέου, το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με το συντονισμό της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας του κόμματός του και την πορεία του ΠΑΣΟΚ μέχρι το συνέδριό του.

Η απόφαση του Γ. Παπανδρέου ήρθε ύστερα από την έντονη κριτική που είχε ασκηθεί από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για την έλλειψη ενός κεντρικού οργάνου στο κόμμα, που θα έχει ρόλο στη λήψη αποφάσεων και τη χάραξη πολιτικής.

Από τη σύνθεση του νέου οργάνου, πάντως, απουσιάζουν τα ονόματα κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων του Ευάγ. Βενιζέλου και του Α. Τσοχατζόπουλου. Συγκεκριμένα, το νέο πολιτικό όργανο αποτελείται από τους συντονιστές των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, την Α. Διαμαντοπούλου, την Μ. Δαμανάκη, τον Θ. Πάγκαλο, τον Αλ. Παπαδόπουλο, τον Χρ. Παπουτσή, τον Θ. Τσούρα, καθώς από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δ. Ρέππα, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδη, τον Φ. Πετσάλνικο και τον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδη.

Οπως ανακοινώθηκε, το κεντρικό πολιτικό όργανο θα συνεδριάζει κάθε Τρίτη υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα του κόμματός του, αλλά και στη σύσταση του νέου οργάνου, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ, «τόσο στη Βουλή, αλλά και γενικότερα, θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση και θα τοποθετείται απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες». Τα πρώτα δείγματα γραφής, πάντως, του αντιπολιτευόμενου ΠΑΣΟΚ φανερώνουν πλήρη ταύτιση με την κυβερνητική πολιτική.

Μετά την ανακοίνωση των ονομάτων που θα απαρτίζουν το νέο όργανο, ο Ευάγ. Βενιζέλος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την απουσία του, ο οποίος δήλωσε: «Ο,τι αποφάσισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ, τώρα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση και ανασυγκροτείται, είναι καλώς καμωμένο». Σημασία, συμπλήρωσε ο ίδιος, «δεν έχει αν μετέχει το ένα ή το άλλο πρόσωπο. Σημασία έχει να υπάρχουν όργανα, διαδικασίες, σημεία συνάντησης, συναίνεσης, έτσι ώστε το ΠΑΣΟΚ με το δυναμισμό του, το εύρος του να εκφράζει αυτόν τον κόσμο και να κάνει βήματα προς τα εμπρός».

Εξάλλου, χτες μέσα σε κλίμα έντασης και αντιπαραθέσεων μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε η ομάδα εργασίας του κόμματος για την πολιτική διακήρυξή του. Συγκεκριμένα, φραστικό επεισόδιο είχαν ο Ευάγ. Βενιζέλος με τον ευρωβουλευτή Γ. Κατηφόρη.

Παράλληλα, ο Χ. Καστανίδης κατηγόρησε χτες την κυβέρνηση «για παραβίαση της κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και της δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου», αφού, όπως υποστήριξε: «Επαναλειτουργεί το Β` θερινό τμήμα της Βουλής χωρίς ημερήσια διάταξη και νομοθετικό έργο, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει έτοιμα νομοσχέδια να εισηγηθεί στην Ολομέλεια του Τμήματος».

Η σημερινή αδράνεια της κυβέρνησης, πρόσθεσε ο ίδιος, «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη σπουδή, την οποία επέδειξε εν μέσω θέρους στα τέλη Ιουλίου, όταν με επείγουσες διαδικασίες έφερνε προς ψήφιση "ύποπτες" διατάξεις για τη δίωξη στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και της Εκπαίδευσης και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

Ρεαλιστικά τα αιτήματα

Ο Βαγγέλης Μπούτας
Ο Βαγγέλης Μπούτας
«Ποιο δίδαγμα βγήκε από την Ολυμπιάδα; Οτι πλούτος υπάρχει στη χώρα μας, ότι αυτά που ζητούν οι εργάτες και οι αγρότες τα ζητούν δίκαια και βάσιμα γιατί υπάρχουν, αλλά τα λυμαίνεται το μεγάλο κεφάλαιο. Η μοιρασιά είναι σε βάρος των αγροτών και των εργαζόμενων».

Με αυτά τα λόγια ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, έδωσε άλλη μια απάντηση σε όσους συνεχίζουν να προσπαθούν να πείσουν πως τα αιτήματα της εργατικής τάξης και της αγροτιάς δεν είναι ρεαλιστικά. Και στη συνέχεια, προειδοποιώντας για τα όσα νέα αντιλαϊκά μέτρα θα βάλει σε εφαρμογή η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να φορτώσει το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων στις πλάτες του λαού ανέφερε: «Τα πανηγύρια, οι χοροί και τα τσιφτετέλια της Γιάννας τέλος. Τώρα μοιράζουν το παραδάκι. Τώρα μοιράζουν τα κέρδη και σε μας θα έρθουν οι λογαριασμοί. Η άρχουσα τάξη, οι πολιτικοί εκφραστές της και τα ΜΜΕ, προσπαθούν να μας πουν ότι θα είμαστε όλοι μαζί, και ο εργάτης που είναι υπό απόλυση και ο απολυμένος και το αφεντικό που πήρε την επιχείρηση και την πήγε στη Βουλγαρία, για να κερδίζει περισσότερο. Οτι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα, για να κερδίζει περισσότερα το μεγάλο κεφάλαιο ντόπιο και ξένο. Η ΠΑΣΥ, το ΠΑΜΕ τα ταξικά συνδικάτα όπου κι αν βρίσκονται δε θα ψωνίσουν από αυτό το μαγαζί. Δε θα υποταχθούμε σ' αυτές τις παροτρύνσεις. Θα αντισταθούμε σ' αυτή την πολιτική», είπε.

Ακολούθως αναφέρθηκε στους νέους κανονισμούς και τις αποφάσεις της ΕΕ, για μια σειρά αγροτικά προϊόντα όπως το βαμβάκι, τα τεύτλα κλπ., που θα φέρουν νέα δεινά στους μικροκαλλιεργητές, σπρώχνοντας ολοένα και περισσότερο στην έξοδό τους από την παραγωγή. Μάλιστα, σημείωσε πως οι επιδιώξεις της ΕΕ φαίνονται ολοκάθαρα μέσα από την απόφασή της «να επιδοτεί την εγκατάλειψη της αγροτικής καλλιέργειας».

Καταλήγοντας ο Βαγγέλης Μπούτας κάλεσε σε μαζικό, κοινό και συντονισμένο αγώνα: «Τι απέδειξε η ιστορία; Οταν είμαστε μαζί σε κοινό μέτωπο, διεκδικούμε, μπορούμε να κερδίζουμε, να ανατρέπουμε πολιτικές. Αυτά τα ρυάκια που υπάρχουν από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, μπορούν να σχηματίσουν ένα μεγάλο ποτάμι που θα παρασύρει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και θα τη ρίξει στη θάλασσα. Και στη θέση της θα φέρει μια πολιτική που να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, του λαού μας».

Θα συνεχίσουμε ανυπόταχτα

Στη συγκέντρωση μίλησε από μέρους της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ η Φανή Τρέλλη. Αναφέρθηκε στις προηγούμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο νομό, που αποτέλεσαν δυναμική απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας και των πολιτικών της εκφραστών. Σημείωσε πως οι όποιες λύσεις δίνονται σήμερα είναι αποτέλεσμα και αυτών των αγώνων των εργαζομένων. Προειδοποίησε, όμως, πως είναι προσωρινές, γιατί «δε σταματά ούτε η κρίση του καπιταλισμού ούτε τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου για συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, για μεταφορά επιχειρήσεων ή επενδύσεις, όπου εξασφαλίζει το μέγιστο κέρδος».

Σημείωσε πως τώρα είναι ανάγκη να γίνουν αποφασιστικά βήματα στην οργάνωση της εργατικής τάξης στα συνδικάτα, στους τόπους δουλιάς, να ενισχυθεί η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, στο ταξικό κίνημα, να αλλάξουν οι συσχετισμοί.

«Χρειαζόμαστε δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τη σφοδρή αντεργατική επίθεση, να αναπτύξουμε μαζικούς, ταξικούς αγώνες και να διεκδικήσουμε τα δίκια μας», είπε και κάλεσε να δώσουν μαζικά το «παρών» στο νέο αγωνιστικό ραντεβού του ΠΑΜΕ, στο συλλαλητήριο που διοργανώνει στις 11 του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη.

«Σαν κακό σπυρί έτοιμο να σπάσει» περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα 3 εργοστάσια ο Χρήστος Κοντογιαννίδης, πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων «ΑΝΚΕΡ». Και απαντώντας στην πολιτική του εμπαιγμού που ακολουθούν σε βάρος των εργαζομένων ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, εργοδοσία και κυβέρνηση, τόνισε: «Φουσκώσαμε από υποσχέσεις. Η υπομονή μετατρέπεται σε αγανάκτηση που εκφράζεται σήμερα εδώ. Οσο υπάρχει το πρόβλημα, οι εργαζόμενοι θα το κρατούν στην επικαιρότητα και θα αγωνίζονται για τη λύση του. Δύναμή μας είναι η μαζικότητα, η αλληλεγγύη, η οργάνωση της πάλης. Μόνο έτσι κυβέρνηση και εργοδοσία θα οπισθοχωρήσουν. Και είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για να το πετύχουμε».

Ο Γιάννης Μαργαριτίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέας Βύσσας μίλησε για την απόγνωση των πατατοπαραγωγών του Βόρειου Εβρου που βρίσκονται αντιμέτωποι με οριακή οικονομική εξαθλίωση. «20.000 τόνοι πατάτας μένουν απούλητοι στα χωράφια, γιατί οι έμποροι θέλουν να αγοράσουν το μόχθο μας με 7 λεπτά το κιλό, ενώ το κόστος παραγωγής είναι διπλάσιο. Και την ίδια στιγμή που μας εκβιάζουν να ξεπουλάμε σε τέτοιες τιμές - κάνοντας αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες, αλλά και από χώρες της ΕΕ - ο καταναλωτής αγοράζει την πατάτα 45 λεπτά το κιλό». Και δείχνοντας τη μόνη επιλογή που έχουν μπροστά τους οι αγρότες τόνισε: «Η εφαρμοζόμενη πολιτική πρέπει από κοινού να αντιμετωπιστεί με αγώνες μέχρι την ανατροπή της».

ΕΒΡΟΣ
Μέχρις εδώ, δεν πάει άλλο

Παλλαϊκό συλλαλητήριο, ενάντια στην πολιτική που ανοίγει την πόρτα στη φτώχεια και τη μετανάστευση, πραγματοποιήθηκε χτες από το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ στην Αλεξανδρούπολη

Από τη συγκέντρωση στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης
Από τη συγκέντρωση στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης
«Αυτή η πολιτική δεν παίρνει διορθώσεις αλλά ανατροπή».

Μ' αυτό το σύνθημα, οι εργάτες, οι αγρότες και οι νεολαία του Εβρου, που συμμετείχε μαζικά χτες βράδυ στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ στην Αλεξανδρούπολη, διαδήλωσαν την απόφασή τους να σταθούν απέναντι στην πολιτική που τους έχει καταδικάσει στη φτώχεια, την ανεργία και σπρώχνει τα παιδιά τους στη μετανάστευση.

«Ενωμένοι μια γροθιά», έξω από το δημαρχείο όπου έγινε η συγκέντρωση, αλλά και μέσα από την πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης, κατήγγειλαν τα όσα δραματικά γεύτηκαν από τον «παράδεισο της ΕΕ», που υπηρετούν από κοινού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Προειδοποίησαν πως η χτεσινή κινητοποίηση δεν ήταν μια τουφεκιά στον αέρα. Αποτελεί άλλο ένα βήμα στην πορεία κλιμάκωσης του αγώνα τους, της πάλης τους για να έρθει στο προσκήνιο μια άλλη πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της τα συμφέροντα του λαού και όχι της πλουτοκρατίας.

Εβαλαν στην άκρη τις συμβιβασμένες ηγεσίες του Εργατικού Κέντρου και της ΓΣΕΕ, των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ, που χρόνια τώρα στήνουν πλάτη για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και των επιλογών της ΕΕ, καλλιεργώντας αυταπάτες στους εργάτες και τους αγρότες πως με «καλή διαχείριση» μπορεί να αλλάξει η κατάσταση, πως «μονόδρομος είναι οι επιλογές της ΕΕ και του κεφαλαίου».

Μαχητική η πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης
Μαχητική η πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης
Ηταν εκεί εργαζόμενοι από τα τρία εργοστάσια της «ΑΝΚΕΡ», της «ΘΡΑΚΗΣ», της «ΟΤΤΟ Εβρος», που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της ανεργίας, επειδή οι εργοδότες τους αποφάσισαν πως δεν αρκούν τα όσα πήραν μέχρι τώρα, και εκβιάζουν για νέα κίνητρα, προνόμια και τζάμπα ζεστό χρήμα.

Ηταν εκεί και οι αγρότες του Βόρειου Εβρου, οι πατατοπαραγωγοί, τευτλοκαλλιεργητές και άλλοι συνάδελφοί τους, που αναγκάζονται να πουλήσουν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές.

Και όλοι μαζί, διαδήλωσαν πως ο λαός του Εβρου, που στις πλάτες του παίχτηκε για χρόνια το παιχνίδι του μεγάλου κεφαλαίου με τα κίνητρα, τα διάφορα προνόμια και τα χαριστικά δάνεια, θα αντισταθεί στη νέα επίθεση που ετοιμάζεται σε βάρος του. Εχει πείρα πλέον. Είδε τα αποτελέσματα της πολιτικής απλόχερης στήριξης του κεφαλαίου. Τα έζησε και τα ζει στο πετσί του. Συνολικά, πάνω από 25 επιχειρήσεις επιδοτήθηκαν μέχρι και το 80% της επένδυσης για να εγκατασταθούν στην περιοχή, και τελικά μόνο δέκα βρίσκονται σε λειτουργία. Εξάλλου, οι 16 επιχειρήσεις φασόν που λειτουργούσαν στο νομό, έκλεισαν η μία μετά την άλλη ή μετέφεραν με κρατικές επιδοτήσεις την παραγωγή τους στη γειτονική Βουλγαρία. Οι μεγάλες επιχειρήσεις που απέμειναν είναι τα εργοστάσια της Βιομηχανίας Ζάχαρης, της επεξεργασίας ξύλου «Ακρίτας», η κλωστοϋφαντουργία «ΟΤΤΟ Εβρος», η αλλαντοποιία «Θράκη» και η «ΑΝΚΕΡ» (αλουμίνιο). Και οι τρεις τελευταίες απειλούν με κλείσιμο. Την ίδια στιγμή, η ανεργία διογκώνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, μόνο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, των Φερρών και του Σουφλίου καταγράφονται επίσημα 6.500 άνεργοι, το 1/3 από τους οποίους βρίσκονται σε μακροχρόνια ανεργία.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες κινδυνεύουν με χρεοκοπία. Γι' αυτό θα κρατήσουν ψηλά το λάβαρο του ενωμένου και συντονισμένου αγώνα.

ΣΤ. ΜΑΝΟΣ
Εστειλε στον εισαγγελέα υπουργούς του ΠΑΣΟΚ

Βουλευτής που εκλέχτηκε με το ΠΑΣΟΚ (ο νυν ανεξάρτητος Στ. Μάνος) έστειλε στον εισαγγελέα κορυφαίους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή με βάση το νόμο «περί ευθύνης υπουργών».

Συγκεκριμένα, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χ. Μαγκλάρας διαβίβασε στη Βουλή το φάκελο με τα στοιχεία της σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης, που σχετίζονται με ενδεχόμενη ποινική ευθύνη των πρώην υπουργών Ν. Χριστοδουλάκη, Χ. Βερελή και του υφυπουργού Ν. Φαρμάκη. Η εξέταση έγινε με αφορμή καταγγελία του Στ. Μάνου στις 26 Γενάρη 2004, σύμφωνα με την οποία η «Ολυμπιακή Αεροπορία», για να καταβάλει στο «Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών» 26 εκατομμύρια ευρώ που χρωστούσε, ενισχύθηκε από το λεγόμενο «Σπατόσημο». Κατά τον Στ. Μάνο, αυτή η διαδικασία είναι παράνομη, γιατί η «Ολυμπιακή» είναι ανώνυμη εταιρία και είναι παράνομο να ενισχύεται από κρατικούς πόρους, όπως είναι το «Σπατόσημο».

Καραμανλής με Πούτιν

Με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, θα συναντηθεί την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συζητήσουν τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό,τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ και την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Ο Βλ. Πούτιν αναμένεται να αφιχθεί την Παρασκευή στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής με ρωσικό καταδρομικό και στη συνέχεια θα μεταβεί με σκάφος στο Αγιον Ορος. Την επόμενη μέρα, θα επισκεφθεί τις μονές Μεγίστης Λαύρας και Παντελεήμονος, ενώ θα παρακολουθήσει λειτουργία στον ιερό ναό του Πρωτάτου στις Καρυές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ