Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Ρεαλιστικά τα αιτήματα

Ο Βαγγέλης Μπούτας
Ο Βαγγέλης Μπούτας
«Ποιο δίδαγμα βγήκε από την Ολυμπιάδα; Οτι πλούτος υπάρχει στη χώρα μας, ότι αυτά που ζητούν οι εργάτες και οι αγρότες τα ζητούν δίκαια και βάσιμα γιατί υπάρχουν, αλλά τα λυμαίνεται το μεγάλο κεφάλαιο. Η μοιρασιά είναι σε βάρος των αγροτών και των εργαζόμενων».

Με αυτά τα λόγια ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, έδωσε άλλη μια απάντηση σε όσους συνεχίζουν να προσπαθούν να πείσουν πως τα αιτήματα της εργατικής τάξης και της αγροτιάς δεν είναι ρεαλιστικά. Και στη συνέχεια, προειδοποιώντας για τα όσα νέα αντιλαϊκά μέτρα θα βάλει σε εφαρμογή η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να φορτώσει το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων στις πλάτες του λαού ανέφερε: «Τα πανηγύρια, οι χοροί και τα τσιφτετέλια της Γιάννας τέλος. Τώρα μοιράζουν το παραδάκι. Τώρα μοιράζουν τα κέρδη και σε μας θα έρθουν οι λογαριασμοί. Η άρχουσα τάξη, οι πολιτικοί εκφραστές της και τα ΜΜΕ, προσπαθούν να μας πουν ότι θα είμαστε όλοι μαζί, και ο εργάτης που είναι υπό απόλυση και ο απολυμένος και το αφεντικό που πήρε την επιχείρηση και την πήγε στη Βουλγαρία, για να κερδίζει περισσότερο. Οτι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα, για να κερδίζει περισσότερα το μεγάλο κεφάλαιο ντόπιο και ξένο. Η ΠΑΣΥ, το ΠΑΜΕ τα ταξικά συνδικάτα όπου κι αν βρίσκονται δε θα ψωνίσουν από αυτό το μαγαζί. Δε θα υποταχθούμε σ' αυτές τις παροτρύνσεις. Θα αντισταθούμε σ' αυτή την πολιτική», είπε.

Ακολούθως αναφέρθηκε στους νέους κανονισμούς και τις αποφάσεις της ΕΕ, για μια σειρά αγροτικά προϊόντα όπως το βαμβάκι, τα τεύτλα κλπ., που θα φέρουν νέα δεινά στους μικροκαλλιεργητές, σπρώχνοντας ολοένα και περισσότερο στην έξοδό τους από την παραγωγή. Μάλιστα, σημείωσε πως οι επιδιώξεις της ΕΕ φαίνονται ολοκάθαρα μέσα από την απόφασή της «να επιδοτεί την εγκατάλειψη της αγροτικής καλλιέργειας».

Καταλήγοντας ο Βαγγέλης Μπούτας κάλεσε σε μαζικό, κοινό και συντονισμένο αγώνα: «Τι απέδειξε η ιστορία; Οταν είμαστε μαζί σε κοινό μέτωπο, διεκδικούμε, μπορούμε να κερδίζουμε, να ανατρέπουμε πολιτικές. Αυτά τα ρυάκια που υπάρχουν από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, μπορούν να σχηματίσουν ένα μεγάλο ποτάμι που θα παρασύρει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και θα τη ρίξει στη θάλασσα. Και στη θέση της θα φέρει μια πολιτική που να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, του λαού μας».

Θα συνεχίσουμε ανυπόταχτα

Στη συγκέντρωση μίλησε από μέρους της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ η Φανή Τρέλλη. Αναφέρθηκε στις προηγούμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο νομό, που αποτέλεσαν δυναμική απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας και των πολιτικών της εκφραστών. Σημείωσε πως οι όποιες λύσεις δίνονται σήμερα είναι αποτέλεσμα και αυτών των αγώνων των εργαζομένων. Προειδοποίησε, όμως, πως είναι προσωρινές, γιατί «δε σταματά ούτε η κρίση του καπιταλισμού ούτε τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου για συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, για μεταφορά επιχειρήσεων ή επενδύσεις, όπου εξασφαλίζει το μέγιστο κέρδος».

Σημείωσε πως τώρα είναι ανάγκη να γίνουν αποφασιστικά βήματα στην οργάνωση της εργατικής τάξης στα συνδικάτα, στους τόπους δουλιάς, να ενισχυθεί η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, στο ταξικό κίνημα, να αλλάξουν οι συσχετισμοί.

«Χρειαζόμαστε δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τη σφοδρή αντεργατική επίθεση, να αναπτύξουμε μαζικούς, ταξικούς αγώνες και να διεκδικήσουμε τα δίκια μας», είπε και κάλεσε να δώσουν μαζικά το «παρών» στο νέο αγωνιστικό ραντεβού του ΠΑΜΕ, στο συλλαλητήριο που διοργανώνει στις 11 του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη.

«Σαν κακό σπυρί έτοιμο να σπάσει» περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα 3 εργοστάσια ο Χρήστος Κοντογιαννίδης, πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων «ΑΝΚΕΡ». Και απαντώντας στην πολιτική του εμπαιγμού που ακολουθούν σε βάρος των εργαζομένων ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, εργοδοσία και κυβέρνηση, τόνισε: «Φουσκώσαμε από υποσχέσεις. Η υπομονή μετατρέπεται σε αγανάκτηση που εκφράζεται σήμερα εδώ. Οσο υπάρχει το πρόβλημα, οι εργαζόμενοι θα το κρατούν στην επικαιρότητα και θα αγωνίζονται για τη λύση του. Δύναμή μας είναι η μαζικότητα, η αλληλεγγύη, η οργάνωση της πάλης. Μόνο έτσι κυβέρνηση και εργοδοσία θα οπισθοχωρήσουν. Και είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για να το πετύχουμε».

Ο Γιάννης Μαργαριτίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέας Βύσσας μίλησε για την απόγνωση των πατατοπαραγωγών του Βόρειου Εβρου που βρίσκονται αντιμέτωποι με οριακή οικονομική εξαθλίωση. «20.000 τόνοι πατάτας μένουν απούλητοι στα χωράφια, γιατί οι έμποροι θέλουν να αγοράσουν το μόχθο μας με 7 λεπτά το κιλό, ενώ το κόστος παραγωγής είναι διπλάσιο. Και την ίδια στιγμή που μας εκβιάζουν να ξεπουλάμε σε τέτοιες τιμές - κάνοντας αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες, αλλά και από χώρες της ΕΕ - ο καταναλωτής αγοράζει την πατάτα 45 λεπτά το κιλό». Και δείχνοντας τη μόνη επιλογή που έχουν μπροστά τους οι αγρότες τόνισε: «Η εφαρμοζόμενη πολιτική πρέπει από κοινού να αντιμετωπιστεί με αγώνες μέχρι την ανατροπή της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΚΚΕ γεννά πρωτοπόρους λαϊκούς αγωνιστές(2021-11-09 00:00:00.0)
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο γιορτασμό του Κιλελέρ(2012-03-10 00:00:00.0)
Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία(2011-02-08 00:00:00.0)
Στους δρόμους μαζί με το ΠΑΜΕ(2010-04-18 00:00:00.0)
Διάλογος στους δρόμους του αγώνα(2010-01-26 00:00:00.0)
Συσπείρωση και ενότητα στη βάση(1998-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ