Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΑΜΑ
Διχασμένα τα κυπριακά κόμματα για τη συμμετοχή τους

Το ΑΚΕΛ, διαχωρίζοντας τη θέση του από εκείνη της κυβέρνησης και των συγκυβερνώντων κομμάτων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να εκπροσωπηθεί με αντιπροσωπεία στις λειτουργίες που θα γίνουν σήμερα και αύριο στον Αγιο Μάμα της κατεχόμενης Μόρφου. Θα εκπροσωπηθεί επίσης στην εκδήλωση της πλατφόρμας «Αυτή η Χώρα Είναι Δική Μας», που αποφάσισε να τη μεταφέρει από την κατεχόμενη Λευκωσία στη Μόρφου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βομβιστική επίθεση στην εκκλησία και συμπαράστασης προς τους Ελληνοκυπρίους που θα μεταβούν εκεί. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία θα προσπαθήσει να μεταβεί στα Κατεχόμενα χωρίς οποιεσδήποτε διατυπώσεις. Υπάρχει, ήδη, επαφή με τις κατοχικές αρχές για να καταστεί εφικτή η άνευ διατυπώσεων μετάβαση. Διευκρίνισε, όμως, ότι ούτως ή άλλως η αντιπροσωπεία θα περάσει το οδόφραγμα.

Σε ό,τι αφορά στις απειλές εξτρεμιστών Τουρκοκυπρίων, ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία του κόμματος μεταβαίνει στα Κατεχόμενα λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που υπάρχουν. Ο Α. Κυπριανού παρέπεμψε και στις τοποθετήσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επισημαίνοντας ότι υποδηλώνουν την προσπάθεια των Τουρκοκυπρίων να μην υπάρχουν επεισόδια, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα βρεθούν εκτεθειμένοι ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε μήνυμα ελπίδας το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα να επαναλειτουργήσουν οι κατεχόμενες εκκλησίες. Ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι ο ίδιος θα μεταβεί στον εσπερινό στην εκκλησία του Αγίου Μάμα και κάλεσε αυτούς «που νομίζουν ότι έχουν το μονοπώλιο του πατριωτισμού να σοβαρευτούν».

Στη λειτουργία θα παραστεί επίσης ο πρόεδρος των ΕΔΗ, Γιώργος Βασιλείου, ενώ συμμετοχή δήλωσαν και ξένοι διπλωμάτες, όπως ο πρέσβης της Ιρλανδίας, η ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών και ο πρέσβης της Ισπανίας στην Κύπρο, που θα παραστούν στον αυριανό εσπερινό, καθώς και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πρέσβεις της Γερμανίας και της Αυστραλίας και εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκος Κλεάνθους, εκφράζοντας αντίθεση στη λειτουργία, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια όσων θα μεταβούν στη Μόρφου για τη γιορτή του Αγίου Μάμα. Ο Ν. Κλεάνθους είπε ότι αυτοί που αντιτίθενται στη λύση, βρήκαν ελεύθερο πεδίο για να δράσουν με την τοποθέτηση βόμβας στην εκκλησία της Μόρφου και κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δε θα δράσουν ξανά. Ο Ν. Κλεάνθους πρόσθεσε ότι θα ήταν ανεύθυνο από μέρους οποιουδήποτε για μικροπολιτικούς λόγους να καλέσει το λαό να μεταβεί στη Μόρφου. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε την αντίθεσή του στη μετάβαση στις κατεχόμενες περιοχές πολιτικών προσώπων με την επίδειξη ταυτοτήτων στις αρχές του ψευδοκράτους.

Στα Ηνωμένα Εθνη η αξιολόγηση των συνθηκών ασφάλειας

Η κυβέρνηση αναμένει από τα Ηνωμένα Εθνη να αξιολογήσουν τις συνθήκες ασφάλειας των προσκυνητών κατά τη διάρκεια της διαδρομής αλλά και της παραμονής τους στην εκκλησία του Αγίου Μάμα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Το θέμα της ασφάλειας των προσκυνητών, είπε ο Κ. Χρυσοστομίδης, εμπίπτει στα καθήκοντα της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Οπως ανέφερε ο Κ. Χρυσοστομίδης, η κυβέρνηση έστειλε γραπτώς αίτημα στα Ηνωμένα Εθνη και αναμένει απάντηση το συντομότερο δυνατό για το κατά πόσο θα είναι ασφαλής η μετάβαση των προσκυνητών στον Αγιο Μάμα.

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι πάγια πολιτική της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, προχώρησε σε διαβουλεύσεις με την Ειρηνευτική Δύναμη ώστε οι προσκυνητές να περάσουν χωρίς έλεγχο από το οδόφραγμα. Οπως είπε ο εκπρόσωπος, οι κατοχικές αρχές συμφώνησαν να δοθεί ένας κατάλογος με τα ονόματα των προσκυνητών στα Ηνωμένα Εθνη, ωστόσο στη συνέχεια υπαναχώρησαν και εμμένουν στην επίδειξη ταυτότητας.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί τις πληροφορίες για ακραία στοιχεία με αφορμή την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην εκκλησία του Αγίου Μάμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ