Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΕΒΡΟΣ
Μέχρις εδώ, δεν πάει άλλο

Παλλαϊκό συλλαλητήριο, ενάντια στην πολιτική που ανοίγει την πόρτα στη φτώχεια και τη μετανάστευση, πραγματοποιήθηκε χτες από το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ στην Αλεξανδρούπολη

Από τη συγκέντρωση στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης
Από τη συγκέντρωση στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης
«Αυτή η πολιτική δεν παίρνει διορθώσεις αλλά ανατροπή».

Μ' αυτό το σύνθημα, οι εργάτες, οι αγρότες και οι νεολαία του Εβρου, που συμμετείχε μαζικά χτες βράδυ στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ στην Αλεξανδρούπολη, διαδήλωσαν την απόφασή τους να σταθούν απέναντι στην πολιτική που τους έχει καταδικάσει στη φτώχεια, την ανεργία και σπρώχνει τα παιδιά τους στη μετανάστευση.

«Ενωμένοι μια γροθιά», έξω από το δημαρχείο όπου έγινε η συγκέντρωση, αλλά και μέσα από την πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης, κατήγγειλαν τα όσα δραματικά γεύτηκαν από τον «παράδεισο της ΕΕ», που υπηρετούν από κοινού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Προειδοποίησαν πως η χτεσινή κινητοποίηση δεν ήταν μια τουφεκιά στον αέρα. Αποτελεί άλλο ένα βήμα στην πορεία κλιμάκωσης του αγώνα τους, της πάλης τους για να έρθει στο προσκήνιο μια άλλη πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της τα συμφέροντα του λαού και όχι της πλουτοκρατίας.

Εβαλαν στην άκρη τις συμβιβασμένες ηγεσίες του Εργατικού Κέντρου και της ΓΣΕΕ, των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ, που χρόνια τώρα στήνουν πλάτη για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και των επιλογών της ΕΕ, καλλιεργώντας αυταπάτες στους εργάτες και τους αγρότες πως με «καλή διαχείριση» μπορεί να αλλάξει η κατάσταση, πως «μονόδρομος είναι οι επιλογές της ΕΕ και του κεφαλαίου».

Μαχητική η πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης
Μαχητική η πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης
Ηταν εκεί εργαζόμενοι από τα τρία εργοστάσια της «ΑΝΚΕΡ», της «ΘΡΑΚΗΣ», της «ΟΤΤΟ Εβρος», που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της ανεργίας, επειδή οι εργοδότες τους αποφάσισαν πως δεν αρκούν τα όσα πήραν μέχρι τώρα, και εκβιάζουν για νέα κίνητρα, προνόμια και τζάμπα ζεστό χρήμα.

Ηταν εκεί και οι αγρότες του Βόρειου Εβρου, οι πατατοπαραγωγοί, τευτλοκαλλιεργητές και άλλοι συνάδελφοί τους, που αναγκάζονται να πουλήσουν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές.

Και όλοι μαζί, διαδήλωσαν πως ο λαός του Εβρου, που στις πλάτες του παίχτηκε για χρόνια το παιχνίδι του μεγάλου κεφαλαίου με τα κίνητρα, τα διάφορα προνόμια και τα χαριστικά δάνεια, θα αντισταθεί στη νέα επίθεση που ετοιμάζεται σε βάρος του. Εχει πείρα πλέον. Είδε τα αποτελέσματα της πολιτικής απλόχερης στήριξης του κεφαλαίου. Τα έζησε και τα ζει στο πετσί του. Συνολικά, πάνω από 25 επιχειρήσεις επιδοτήθηκαν μέχρι και το 80% της επένδυσης για να εγκατασταθούν στην περιοχή, και τελικά μόνο δέκα βρίσκονται σε λειτουργία. Εξάλλου, οι 16 επιχειρήσεις φασόν που λειτουργούσαν στο νομό, έκλεισαν η μία μετά την άλλη ή μετέφεραν με κρατικές επιδοτήσεις την παραγωγή τους στη γειτονική Βουλγαρία. Οι μεγάλες επιχειρήσεις που απέμειναν είναι τα εργοστάσια της Βιομηχανίας Ζάχαρης, της επεξεργασίας ξύλου «Ακρίτας», η κλωστοϋφαντουργία «ΟΤΤΟ Εβρος», η αλλαντοποιία «Θράκη» και η «ΑΝΚΕΡ» (αλουμίνιο). Και οι τρεις τελευταίες απειλούν με κλείσιμο. Την ίδια στιγμή, η ανεργία διογκώνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, μόνο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, των Φερρών και του Σουφλίου καταγράφονται επίσημα 6.500 άνεργοι, το 1/3 από τους οποίους βρίσκονται σε μακροχρόνια ανεργία.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες κινδυνεύουν με χρεοκοπία. Γι' αυτό θα κρατήσουν ψηλά το λάβαρο του ενωμένου και συντονισμένου αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ