Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Επαγγελματικός αθλητισμός και εξυπηρέτηση συμφερόντων

Ψηφίστηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή το «αθλητικό νομοσχέδιο»

Ο χουλιγκανισμός είναι φαινόμενο που στηρίζουν και εκτρέφουν οι μεγαλοπαράγοντες καπιταλιστές του αθλητισμού
Ο χουλιγκανισμός είναι φαινόμενο που στηρίζουν και εκτρέφουν οι μεγαλοπαράγοντες καπιταλιστές του αθλητισμού
Με τις ψήφους μόνον των κυβερνητικών βουλευτών, υπερψηφίστηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο «για τη βία στα γήπεδα και τις ρυθμίσεις των οφειλών των ΠΑΕ».

Να εστιάσει η κυβέρνηση στις πραγματικές αιτίες του φαινομένου της βίας στα γήπεδα, ζήτησε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, επισημαίνοντας ότι «το ζήτημα της βίας είναι φαινόμενο και πέρα από τα γήπεδα», ενώ τα κρούσματα «αυξάνονται στη νέα γενιά ραγδαία» προσθέτοντας ότι «είναι φαινόμενο του συστήματος στο οποίο ζούμε». Οσον αφορά στα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα σημείωσε πως «φτάνουμε σε ζητήματα που βάζουν σε κίνδυνο δημοκρατικά δικαιώματα» και «ανοίγουν πόρτες να εφαρμοστούν τέτοιες διατάξεις και σε άλλους τομείς». Ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα της παρουσίας ιδιωτικής αστυνομίας στο εσωτερικό των γηπέδων, αναρωτώμενος «τι θα γίνει όπου υπάρχει πρόβλημα θα πάμε σε ιδιώτες;» καθώς και «επιτρέπει το Σύνταγμα τέτοια πράγματα; Να έχουν εξουσία ιδιωτικοί αστυνομικοί που θα ακούν τον Κόκκαλη και τον Βαρδινογιάννη;». Επίσης, δήλωσε ενάντιος στην τοποθέτηση νέων καμερών παρακολούθησης, σημειώνοντας ότι αν συνολικά επιθυμεί η πολιτεία να συνεισφέρουν οι ΠΑΕ στο θέμα της βίας «να τις φορολογήσουμε».

Ειδικά για το θέμα της επιβολής ποινών, οι οποίες δε θα μπορούν να εξαγοραστούν ο Αντώνης Σκυλλάκος εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι που συλλαμβάνονται είναι «μαθητές που παρασέρνονται από τους επαγγελματίες χουλιγκάνους, που είναι δίπλα στους προέδρους των ΠΑΕ», προσθέτοντας ότι «είμαστε αντίθετοι να μπαίνει φυλακή ένα παιδί 16 χρόνων για ψύλλου πήδημα» και πως «εάν δε θέλει η ΠΑΕ δεν κινείται φύλλο».

«Να διαχωριστεί το ζήτημα των ερασιτεχνικών σωματείων από τις ΠΑΕ», ζήτησε ο εισηγητής του ΚΚΕ για το θέμα των χρεών των αθλητικών σωματείων, μιλώντας για χαριστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης όμοιες με αυτές που έκανε στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ». Παράλληλα, ο Αντώνης Σκυλλάκος υπενθύμισε την προνομιακή αντιμετώπιση των μεγάλων ΠΑΕ, μιλώντας για παραχωρήσεις ή για υποσχέσεις παραχωρήσεων γηπέδων. Τέλος, σημείωσε ότι «είμαστε αντίθετοι στο να αποτιμάται η αξία των ποδοσφαιριστών», μιλώντας για μέτρο προσβλητικό για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου», σημειώνοντας επίσης ότι είναι «έμμεσος τρόπος φαλκίδευσης του νόμου περί Ανωνύμων Εταιριών».

Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής του κόμματος Σταύρος Βασιλάκης υποστήριξε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο που έγκαιρα αντιμετωπίζει χρονίζοντα προβλήματα του αθλητισμού. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο βουλευτής Γιάννης Ιωαννίδης, «σε όλη την Ευρώπη τα γήπεδα φυλάσσονται από ιδιωτική αστυνομία».

«Το μόνο που κάνετε είναι να ανεβάσετε το πήχη της αυστηροποίησης των ποινών», επισήμανε αναφορικά με το θέμα της βίας ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χ. Αηδόνης, σημειώνοντας ότι οι ποινές που προβλέπονται δε θα εφαρμοστούν από τα δικαστήρια. Παράλληλα, δήλωσε αντίθετος στις ρυθμίσεις των χρεών των ΠΑΕ, λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι η εκκαθάρισή τους, ώστε να μην επαναλαμβάνονται φαινόμενα κακοδιαχείρισης κυρίως στις ιστορικές ΠΑΕ. Την αντίθεση του κόμματός της στο νομοσχέδιο εξέφρασε και η βουλευτής του ΣΥΝ, Ασημίνα Ξηροτύρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ