Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Με αγώνες τιμάμε τους αντιφασιστικούς αγώνες των λαών

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, με αφορμή την επέτειο από την εισβολή του γερμανικού στρατού στην Πολωνία

Ανακοίνωση για την επέτειο της εισβολής του γερμανικού στρατού στην Πολωνία, γεγονός από το οποίο ξεκίνησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Στην ανακοίνωση, πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται:

«65 ΧΡΟΝΙΑ ΠPIN, THN lη Σεπτεμβρίου 1939, ο γερμανικός στρατός εισέβαλε στην Πολωνία, δίνοντας έτσι το σύνθημα για να ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος που στοίχισε στην ανθρωπότητα 50 εκατομμύρια νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Ο πόλεμος δεν ήταν "κεραυνός εν αιθρία". Γεννήθηκε από τον ιμπεριαλισμό στο έδαφος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού στα 1929-1933 και της νέας κρίσης που ξέσπασε στα μέσα της δεκαετίας του '30.

Ξεχωριστή θέση ενάντια στη φασιστική θηριωδία κατέχει ο τιτάνιος αγώνας των λαών της ΕΣΣΔ. Οι δυο στους πέντε νεκρούς του πολέμου ήταν Σοβιετικοί πολίτες.

65 χρόνια μετά, η ανθρωπότητα βρίσκεται σε συναγερμό από τις εξελίξεις σχετικά με την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια τα τελευταία χρόνια. Ποτέ πριν στην πρόσφατη ιστορία οι λαοί δε σήκωσαν το ανάστημά τους και δεν οργάνωσαν τέτοιες τεράστιες διαμαρτυρίες στο αντιπολεμικό κίνημα όσο αυτές ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ καταστρατηγούνται κατάφωρα. Το νέο δόγμα είναι "το δίκαιο του ισχυρού". Το ΝΑΤΟ πιστό σε αυτό το δόγμα απεργάζεται ως παγκόσμιος χωροφύλακας τα νέα του σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διακήρυξε το νέο δόγμα του προληπτικού πολέμου, που είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο. Κατάρτισε απροκάλυπτα τον κατάλογο των χωρών που αποτελούν τον "άξονα του κακού". Στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών βρίσκονται η Κούβα, η Συρία, το Ιράν και η ΛΔ της Κορέας.

Η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται, ενώ νέα απάνθρωπα και αντιδραστικά μέτρα παίρνονται από την ισραηλινή κυβέρνηση, όπως η ανέγερση του τείχους.

Η κατοχή του 37% της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζεται. Οπως επίσης και η ντε-φάκτο διχοτόμηση του νησιού.

Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, ελπίδα της ανθρωπότητας είναι η αντίσταση και ο αγώνας των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.

Η ΕΕΔΥΕ τιμά τον αντιφασιστικό αγώνα των λαών, τα δεκάδες εκατομμύρια των θυμάτων, κρατώντας ζωντανά τα μηνύματα του αντιφασιστικού αγώνα, καλώντας τους λαούς να ακολουθήσουν την ίδια στάση αντίστασης και πάλης κατά της νέας τάξης που οικοδομούν οι ιμπεριαλιστές.

Εμπρός με τους λαούς στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ