ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
30ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Μεγάλο τριήμερο εκδηλώσεων στην Πάτρα

Στο πιο ψηλό σημείο της Πάτρας, στο Κάστρο, έχουν «στρατοπεδεύσει» δεκάδες μέλη της ΚΝΕ εδώ και πολλές μέρες, στήνοντας με κέφι τη δική τους «κόκκινη πολιτεία» του Φεστιβάλ, που θα ανοίξει τις πύλες της από την Παρασκευή 3/9 έως και την Κυριακή 5/9.

Ο ενθουσιασμός των νέων κομμουνιστών γίνεται ακόμα μεγαλύτερος από το κλίμα που μεταφέρεται από τις εξορμήσεις, τη συζήτηση με χιλιάδες νέους στα νεολαιίστικα στέκια της Πάτρας, τις πλατείες, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ.

«Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ - "Οδηγητή" παραμένει ο μοναδικός γνήσιος νεανικός θεσμός γιατί στηρίζεται αποκλειστικά στη συμβολή των μελών και των φίλων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, μακριά από χορηγούς, σπόνσορες και "ντόπα". Παράλληλα φέρνει στην επιφάνεια τις ανάγκες και τα δικαιώματα της νέας γενιάς, προβάλλει την ανατρεπτική πολιτική πρόταση και ιδεολογία του ΚΚΕ», λέει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Τσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Πελοποννήσου.

Το Σάββατο 4/9 θα μιλήσει στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και την Κυριακή 5/9 ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Με επίκαιρες συζητήσεις, συναυλίες με καταξιωμένους δημιουργούς, προώθηση της ερασιτεχνικής δημιουργίας, μουσικά αφιερώματα, θεατρικά, κινηματογραφικές προβολές, βιβλιοπωλεία και βιβλιοπαρουσιάσεις, αλλά και με την πολιτική πρόταση του Κόμματος και της ΚΝΕ να κυριαρχεί παντού, το πρόγραμμα του 30ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Πάτρα παρουσιάζεται ακόμη πιο πλούσιο, προκαλώντας το ενδιαφέρον του λαού και της νεολαίας της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Κάπως έτσι το 30ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ανοίγει πανιά και ταξιδεύει σ' όλη τη χώρα, απευθύνεται πλατιά στη νέα γενιά, αγκαλιάζει κι αγκαλιάζεται από τους νέους. Αυτό το ταξίδι, τις επόμενες μέρες κι ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο, κορυφώνεται σε μια σειρά ακόμα πόλεις και πρωτεύουσες νομών, διαγράφει ένα μεγάλο κύκλο απ' άκρη σ' άκρη σ' όλη τη χώρα κι ατενίζει προς την κορύφωσή του στις 16, 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια.

Απλώνεται στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Από την Παρασκευή 3/9 μέχρι και το Σάββατο 4/9, το 30ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα κάνει τη δυναμική εμφάνισή του σε τέσσερις πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας με διήμερες εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα:

Στο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου θα σταθμεύσει το Φεστιβάλ την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4/9. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8 μ.μ. και περιλαμβάνουν την πρώτη μέρα συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα, χορευτικό, ομιλία και ρεμπέτικο γλέντι. Τη δεύτερη μέρα θα δοθεί μαθητική θεατρική παράσταση, αφιερωμένη στον Πάμπλο Νερούδα, συναυλία από ερασιτεχνικό συγκρότημα, θα μιλήσει ο Θόδωρος Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει συναυλία του Διονύση Τσακνή.

Στις 3 και 4 Σεπτέμβρη, φεστιβαλικές εκδηλώσεις διοργανώνονται και στη Λευκάδα, στο Λιμάνι της πόλης από τις 8 μ.μ. και μετά. Η πρώτη μέρα περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Ν. Χικμέτ, ομιλία και συναυλία έντεχνου νεανικού συγκροτήματος. Τη δεύτερη μέρα, θα προβληθεί ταινία μικρού μήκους με θέμα το σοσιαλισμό, θα γίνει συζήτηση με θέμα «Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και οι συνέπειές της. Η πρόταση του ΚΚΕ για μαζικό λαϊκό αθλητισμό» και συναυλία από το «Φτηνό ευέλικτο μουσικό δυναμικό».

Τις ίδιες μέρες στην Πρέβεζα, το Φεστιβάλ θα ανοίγει τις πύλες του από τις 8 μ.μ. στο Κηποθέατρο. Την πρώτη μέρα περιλαμβάνει θεατρική παράσταση έργου του Δημήτρη Ψαθά, συζήτηση με θέμα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά» και αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, ενώ τη δεύτερη μέρα έχει συναυλία από ερασιτεχνικό νεανικό συγκρότημα, πολιτική ομιλία και συναυλία με την Μαρία Δημητριάδη.

Το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Σεπτέμβρη, οι πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ μεταφέρονται στην Αρτα, στην πλατεία Σκουφά. Η πρώτη μέρα περιλαμβάνει συναυλία από μαθητικό συγκρότημα, μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, ομιλία και ρεμπέτικο γλέντι με τον Μπάμπη Τσέρτο. Η δεύτερη μέρα έχει συζήτηση με θέμα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά», συναυλία από μαθητικό συγκρότημα και ρεμπέτικο γλέντι.

Τις ίδιες μέρες θα ταξιδέψει και στην Κέρκυρα, στο 6ο Γυμνάσιο στο Λιμάνι. Οι εκδηλώσεις και τις δύο μέρες ξεκινούν στις 8 μ.μ. και την πρώτη μέρα περιλαμβάνουν: Μαθητική θεατρική παράσταση, συζήτηση με θέμα «Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και οι συνέπειές της. Η πρόταση για μαζικό λαϊκό αθλητισμό», ρεμπέτικο γλέντι. Η δεύτερη μέρα περιλαμβάνει χορευτικό από το Σύλλογο «Λαοδάμα», ομιλία από τον Κώστα Αλυσσανδράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συναυλία από νεανικό συγκρότημα και συναυλία με τον Διονύση Τσακνή.

Σαλπάρει και για Κρήτη

Το γαϊτανάκι μιας σειράς εκδηλώσεων που απλώθηκαν σε ολόκληρη την Κρήτη, ολοκληρώνεται με τις διήμερες κεντρικές φεστιβαλικές εκδηλώσεις στα Χανιά και το Ρέθυμνο αυτό το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Σεπτέμβρη, ενώ μετά από μια βδομάδα το 30ό Φεστιβάλ θα ταξιδέψει στο Ηράκλειο.

Στα Χανιά το Φεστιβάλ γίνεται στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου και περιλαμβάνει το Σάββατο συζήτηση για τον αθλητισμό με τη συμμετοχή αθλητών, προπονητών και επιστημόνων, ενώ την Κυριακή στις 9:30 μ.μ., θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει συναυλία με το Μίλτο Πασχαλίδη. Και τις δυο μέρες το πρόγραμμα θα πλαισιώνεται από έντεχνο, λαϊκό, πολιτικό, λάτιν, παραδοσιακό και επαναστατικό τραγούδι.

Στο Ρέθυμνο, στο Δημοτικό Κήπο, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πλαισιωθούν με πολλή μουσική από ερασιτεχνικά συγκροτήματα αλλά και συναυλίες το Σάββατο του Μίλτου Πασχαλίδη και Κυριακή 5/9 του Ψαραντώνη. Επίσης, την Κυριακή στις 9:30 μ.μ., θα μιλήσει ο Μανώλης Συντιχάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εκδηλώσεις στο Βόλο και τα Τρίκαλα

Δυο θεσσαλικές πρωτεύουσες, ο Βόλος και τα Τρίκαλα θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις του 30ού Φεστιβάλ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 4 και 5 Σεπτέμβρη.

Στο Βόλο, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (Δημαρχείο Βόλου) και θα περιλαμβάνουν την πρώτη μέρα: Συζήτηση - αφιέρωμα στα 30 χρόνια του Φεστιβάλ, πολιτική ομιλία, μεγάλη συναυλία με τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Χρήστο Θηβαίο, προβολή της ταινίας «Ακήρυχτος πόλεμος» και ρεμπέτικο γλέντι. Τη δεύτερη μέρα (Κυριακή) θα γίνει συζήτηση για τον αθλητισμό, πολιτική ομιλία, πολλές συναυλίες και προβολή της ταινίας «Τα τραγούδια της φωτιάς».

Αντίστοιχα στα Τρίκαλα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα γίνουν στο πάρκο Ματσόπουλου, περιλαμβάνει την πρώτη μέρα: συναυλίες, συζήτηση με θέμα «Αθλητισμός για ποιον και γιατί;» και χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΝΕ, ενώ την Κυριακή θα παιχτεί Θέατρο Σκιών, ένα θεατρικό μονόπρακτο κι, ακόμα, πολιτική ομιλία, συναυλία και μουσικό αφιέρωμα στον Κ. Βίρβο και τον Α. Καλδάρα.

Αλλες εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται σήμερα Τετάρτη στα Γρεβενά, στις 6.30 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία, όπου θα μιλήσει η Ελένη Γκόγκου, γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ κι ακόμα:

  • Την Παρασκευή 3/9: Στον Πειραιά (πλατεία Κοραή, στις 8 μ.μ. για την εργαζόμενη νεολαία), στην Αμφιάλη (Λόφος Σελεπίτσαρη, στις 8 μ.μ. για τους Ολυμπιακούς Αγώνες), στη Δράμα (στο πάρκο Ελευθερίας) και στην Κόρινθο (Περιβολάκια, στις 7 μ.μ.).
  • Την Παρασκευή και το Σάββατο 3 και 4 Σεπτέμβρη διήμερες φεστιβαλικές εκδηλώσεις διοργανώνονται: στην Κοζάνη και τις Σέρρες (στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων).
  • Το Σάββατο 4/9: στην Τρίπολη (στον υπαίθριο χώρο του Πνευματικού Κέντρου, στις 8.30 μ.μ., όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Κιάμος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ), στη Βέροια (στο πάρκο Αγίων Αναργύρων), στην Καβάλα (στο πάρκο Φαλήρου), στην Αλεξανδρούπολη (στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης - παλιά Ακαδημία), στην Κομοτηνή (στο πάρκο πίσω από το Σπαθί) και στην Αμφισσα (στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ησαΐα).
  • Την Κυριακή 5/9: στον Κορυδαλλό (πλατεία Ελευθερίας, στις 8 μ.μ., για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ομιλητής ο Γιάννης Γκιώκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ), στον Πειραιά (πλατεία Καμινίων, στις 8 μ.μ., για μαθητές και το σχολείο των λαϊκών αναγκών), στη Φλώρινα και στα Γιαννιτσά (στο πάρκο Δημοτικού Ραδιοφώνου).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ