ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
Κοιμήσου εσύ...

...το σύστημα δουλεύει

Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Τι κι αν η οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά εκατομμύρια εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους είναι τρομακτική, τι κι αν ο δανεισμός της εργατικής οικογένειας είναι ήδη σφιχτή θηλιά στο λαιμό. Οι τράπεζες έχουν το δικό τους σχεδιασμό. Οσο πιο πολλά χρωστάς τόσο καλύτερα γι' αυτές. Οι τράπεζες ποτέ δε χάνουν. Εσύ χάνεις το δικαίωμα να παλεύεις, έτσι σκυφτός που θα τρέχεις να καλύψεις τα ακάλυπτα. Βρήκαν τώρα νέο πεδίο κερδοσκοπίας, υπολογίζοντας 35.000 ευρώ το κεφάλι κάθε εισακτέου. Τρελά λεφτά στη σούμα.

Τι κι αν ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι ότι μαζί (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) τις κάνανε τις λοβιτούρες, μαζί έχουνε στήσει στο σβέρκο του λαού χορό. Αυτό που έχει σημασία - ομολογούν - είναι να μη διαταραχτεί το πολιτικό σύστημα. Και κλείνει ο ένας το μάτι στον άλλο για τη συγκάλυψη.

Εχει και τα καλά του αυτός ο πανικός τους για το πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη. Ετσι, χτες, από σχετικό ρεπορτάζ μάθαμε από τον Ρέι Μπόνερ των «Νιου Γιορκ Τάιμς» (σε συνέντευξη που έδωσε στον Τ. Μίχα στην «Ελευθεροτυπία») πως «όταν βρισκόμουν στην Αθήνα διαπίστωσα προς μεγάλη μου έκπληξη ότι οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις». Για κοίτα τι «πρωτόγνωρα» γίνονταν στην Αθήνα, την ώρα που εμείς κοιτάγαμε το «Ζέπελιν» κι ο Βουλγαράκης έστελνε τους χαφιέδες του να παριστάνουν τους εθελοντές...

Κατά τ' άλλα, το ΠΑΣΟΚ, λέει, ανοίγει μέτωπο ενάντια στην κομματική επέμβαση στη διοίκηση. Αλήθεια, ρε παλικάρια, ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα; Αν θα είναι «μπλε» ή «πράσινος» ο κομματάρχης στη διοίκηση, ή για ποια οικονομικά συμφέροντα δουλεύει αυτή η διοίκηση; Εντάξει, δε θα ξανακάνουμε κακές ερωτήσεις.

Στους Τοξότες η νέα βάση. Του νέου δόγματος. Στο οποίο υποτάσσονται οι Ενοπλες Δυνάμεις στη νέα - καθαρά μισθοφορική - δομή τους. Εχουμε μαλλί να ξάνουμε...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΛΥΨΕΙΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ ...ΤΡΑΠΕΖΕΣ: «Ενοίκια, βιβλία, φροντιστήρια, έξοδα διαβίωσης, δίδακτρα, μεταπτυχιακές σπουδές, ξένες γλώσσες: Τα έξοδα για τους γονείς το παιδί των οποίων σπουδάζει είναι μεγάλα. Υπολογίζεται μάλιστα ότι φθάνουν τα 6.000 ευρώ το χρόνο. Το πρόβλημα το γνωρίζουν καλά όχι μόνο οι οικογένειες, αλλά και οι τράπεζες οι οποίες κάθε χρόνο δίνουν μάχη προκειμένου να προσελκύσουν γονείς (...) έχει υπολογιστεί από τράπεζες ότι οι σπουδαστές δαπανούν κατά μέσο όρο 120-150 ευρώ την εβδομάδα κι ότι μέχρι το τέλος των σπουδών τους το κόστος θα έχει φτάσει γύρω στα 35.000 ευρώ, με 726 - 830 ευρώ το μήνα δόση δανείου» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ... «Η ηγεσία της ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά ότι το χρήμα και η αγορά δεν έχουν ...χρώμα. Και όποιος επιχειρήσει να βάλει βαθιά το νυστέρι στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου αναζητώντας "πράσινους" υπευθύνους, θα βρεθεί μπροστά σε ουκ ολίγους "γαλάζιους" που επωφελήθηκαν από το "μεγάλο κόλπο" των ημερών εκείνων. Και αν ξεσπάσει η καταιγίδα των αποκαλύψεων θα παρασύρει ενδεχομένως πολύ περισσότερους απ' όσους αντέχει και η πρώην και η νυν κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα» (το κύριο άρθρο στη «ΝΙΚΗ»).

«ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ»: «Οι μεθοδεύσεις της Νέας Δημοκρατίας στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης και ειδικότερα στο υπουργείο Παιδείας οπισθοδρομούν τη χώρα στην πιο άγρια και ωμή κομματική επέμβαση στη διοίκηση» (ο Π. Ευθυμίου στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Και ίσως η κυβέρνηση δε θα κατορθώσει να υλοποιήσει όλες τις προεκλογικές της εξαγγελίες» (ο Γ. Ζερβός στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ»).

ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ: «Νατοϊκή βάση πληροφοριών θα λειτουργήσει έως το τέλος του χρόνου κοντά στο χωριό Τοξότες της Ξάνθης. Τι είναι πάλι τούτο;» (η είδηση στο «ΠΟΝΤΙΚΙ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

«ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ»: Εκεί που μας χρωστάγανε τους δώσαμε και το βόδι...

«ΗΜΕΡΗΣΙΑ»: Μετάλλιο 25 δισ. δίνουν οι Αγώνες στην οικονομία

«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ» (Ρίζου): 121 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ τα χρέη των ΠΑΕ - ΚΑΕ

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ο ΛΟΓΟΣ»: Η ΩΡΑ των τιμών

«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ» (Μήτση): «ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για τους καταπληκτικούς Αγώνες»

«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»: «ΠΑΡΑΓΚΑ» και στην Αγροτική

«Η ΑΥΓΗ»: Δημόσιος δανεισμός: Εκρηξη!

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»: ΜΑΘΗΜΑ ΤΡΟΜΟΥ για 400 μαθητές και γονείς

«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: Τρόμος με παιδιά στη Ρωσία

«ΤΑ ΝΕΑ»: ΠΑΡΑΝΟΙΑ: 132 παιδιά όμηροι

«ΤΟ ΒΗΜΑ»: Μίνι ανταρσίες στη ΝΔ

«ΑΥΡΙΑΝΗ»: ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ

«ΕΘΝΟΣ»: ΓΑΛΑΖΙΑ ΕΦΟΔΟΣ σε Σχολεία - Αστυνομία - Τράπεζες

«Η ΝΙΚΗ»: Κράτος της Δεξιάς

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»: ΜΕΙΩΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ με κοινωνικά κριτήρια

«Η ΧΩΡΑ»: 2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

«Η ΒΡΑΔΥΝΗ»: ΜΕΧΡΙ 75.000 ΕΥΡΩ για κάθε νέο επιχειρηματία

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»: ΑΜΕΣΟ ΞΗΛΩΜΑ η λαϊκή απαίτηση

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μπράβο;

«Ηταν συγκινητικά αφοσιωμένοι και άψογοι στο έργο που τους είχε ανατεθεί» (ο Σ. Φ. για τους εθελοντές στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

στους εθελοντές ρουφιάνους

«Υπήρχαν αστυνομικοί ντυμένοι εθελοντές και φωτογράφοι» (η δήλωση του Γ. Βουλγαράκη στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Τι σχεδίαζαν;

«Ποιοι ώθησαν ορισμένους δημοσιογράφους να ζητήσουν από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης το πρωί της Παρασκευής (27.8.2004) "συνέντευξη μετά τα επεισόδια"; Και πώς αυτοί εμφάνιζαν ως δεδομένο πως το βράδυ της ίδιας μέρας σε αντιπολεμική εκδήλωση θα γινόταν ...χαμός;» (απόσπασμα επιστολής του Γ. Διακογιάννη στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων /«ΠΟΝΤΙΚΙ»).

Η σύγχρονη δουλεία...

«Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, είκοσι εφτά εκατομμύρια άτομα ζουν αυτή τη στιγμή σε συνθήκες δουλείας. Εκατομμύρια άνθρωποι υποθηκεύουν τον εαυτό τους για να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Τα χρέη ουδέποτε μειώνονται, κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

...και το «φάντασμα»

«Μοιάζει ειρωνεία της τύχης, αλλά 15 χρόνια μετά την κομμουνιστική κατάρρευση και μια δωδεκαετία περίπου μετά την περίφημη διακήρυξη Φουκουγιάμα περί του τέλους της ιστορίας, από τα παρασκήνια της καθόλου τετελεσμένης αυτής υπόθεσης, ξεπροβάλλει ο Μαρξ και η φιλοσοφία του» (ο John Berger σε «Guardian» /«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ