ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΟΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Οι εννιά στους δέκα άνεργοι!

Ανεργοι και καταχρεωμένοι, οι περισσότεροι γουνεργάτες

Μαύρες γιορτές περνάνε και φέτος οι γουνεργάτες του Νομού Καστοριάς και της Σιάτιστας Κοζάνης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Σωματείου Γουνεργατών Ν. Καστοριάς, η ανεργία στον κλάδο φθάνει στο 90%, δηλαδή από τους 5.000 γουνεργάτες της πόλης της Καστοριάς και των γύρω χωριών δε δουλεύουν περισσότεροι από 500. Σημειώνεται ότι στους απασχολούμενους περιλαμβάνονται και οι εποχιακά εργαζόμενοι. Οσοι καταφέρουν να βρουν μια απασχόληση, οι εργοδότες τους αμείβουν το πολύ με 3 - 4.000 δρχ. μεροκάματο.

«Ο κόσμος πεινάει, βγαίνει απελπισμένος στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί», δηλώνει ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς Χρήστος Αζέμης. «H κατεργασία γούνας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση, συνεχίζει. Διαπιστώνεται η έλλειψη πολιτικής στην προώθηση, διαφήμιση και προβολή της γούνας. Ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, η Ρωσία, μια από τις σημαντικότερες αγορές της γούνας, λόγω των δυσκολιών που περνάει, σταμάτησε τις παραγγελίες. Στην Καστοριά υπάρχει μονοεπαγγελματισμός, δεν έχουν άλλες διεξόδους οι γουνεργάτες που χάνουν τη δουλιά τους. Τα «γουναράδικα» έχουν κλείσει, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον κλάδο είναι άνεργοι και καταχρεωμένοι».

Ο γραμματέας του Σωματείου Γουνεργατών Ν.Καστοριάς, Κώστας Λαζαρίδης, είναι και ο ίδιος άνεργος εδώ και ένα χρόνο. «Οσοι εργάζονται στη γούνα, λέει, δέχονται ισχυρή πίεση, είναι τρομοκρατημένοι. Με την παραμικρή διαμαρτυρία, απειλούνται με απόλυση. Ετσι, συμβιβάζονται με τις εξευτελιστικές συνθήκες δουλιάς και τα μεροκάματα πείνας. Οπως επανειλημμένα τόνισε το σωματείο μας, το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολουμένων στον κλάδο είναι ανασφάλιστοι. Η πολιτεία «κωφεύει», κρατικός έλεγχος δεν υπάρχει, ανύπαρκτη είναι η Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ, κι έτσι οι εργοδότες δρουν ασύδοτα».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καστοριάς ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, να ασχοληθεί άμεσα με το τραγικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στη γούνα. Να υποστηριχτούν με παρατεταμένο χρονικά επίδομα οι άνεργοι, να παγώσουν οι υποχρεώσεις όλων των εργαζομένων από στεγαστικά δάνεια, να ενεργοποιηθούν τα ελεγκτικά όργανα του κράτους. «Οι προτάσεις έμειναν προτάσεις, το υπουργείο Εργασίας δεν κάνει ουσιαστικό διάλογο μαζί μας για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημά μας», σημειώνει ο Χρ. Αζέμης. Προσθέτει ότι από το βοήθημα των 200.000 δρχ. που δόθηκε φέτος στους άνεργους γουνεργάτες, με τις προϋποθέσεις που εφαρμόστηκαν, αποκλείστηκε ένας μεγάλος αριθμός ανέργων, ενώ το έλαβαν ακόμα και εργοδότες ή άλλοι που δεν έχουν σχέση με τη γούνα. Είναι περισσότερο μια προεκλογική επιταγή, υπογραμμίζει, ενώ δεν αντιμετωπίζει το οξύτατο πρόβλημα που βιώνουν οι γουνεργάτες του νομού.

Σε σχετική της ανακοίνωση, η ΝΕ Καστοριάς του ΚΚΕ αναφέρει: «Φαίνεται καθαρά στο νομό μας ποια είναι η ανάπτυξη που λέει η κυβέρνηση. Χωρίς να παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, προσπαθεί με ελεημοσύνες να απαλύνει πρόσκαιρα και με προεκλογικού χαρακτήρα μέτρα, τις τραγικές επιπτώσεις απ' αυτήν. Σε λίγο καιρό θα την ευχαριστούμε, γιατί θα οργανώνει συσσίτια στο Νομό Καστοριάς».

Στη συνέχεια τονίζεται ότι η κυβέρνηση, έχοντας ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, επιλέγει την επιδότηση των εργοδοτών και όχι των εργαζομένων. Ειδικότερα, η ΝΕ Καστοριάς του ΚΚΕ προτείνει την επιδότηση των ανέργων μέχρι να βρουν δουλιά, καθώς και των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας. Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της γούνας, που να μην έχουν στόχο μόνο τη στήριξη των μεγαλογουνοποιών και την παράλληλη εξαθλίωση των εργαζομένων, με αποτέλεσμα αυτοί να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί.

Ως τέτοια μέτρα στήριξης, η ΝΕ Καστοριάς του ΚΚΕ αναφέρει: Φθηνή πρώτη ύλη, στήριξη της προώθησης των προϊόντων των μικρογουνοποιών, στήριξη των ΜΜΕ με χαμηλότοκα δάνεια και διασφάλιση αξιοπρεπούς ημερομισθίου και ασφάλισης των γουνεργατών. Τέλος, καλεί τους γουνεργάτες και τις γουνεργάτριες να αντιτάξουν το δικό τους Αντιμονοπωλιακό, Δημοκρατικό Μέτωπο, να προσχωρήσουν στη γραμμή της λαϊκής συσπείρωσης και αντεπίθεσης και να συμπαραταχτούν με το ΚΚΕ, να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες και την πολιτική του.

«ΠΕΠΣΙ - ΚΟΛΑ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δεν κλείνει το εργοστάσιο

Διαβεβαιώσεις για διατήρηση του εργοστασίου και αναβάθμιση της λειτουργίας του

Θορυβημένη είναι η διεύθυνση της «ΠΕΠΣΙ - ΚΟΛΑ» Θεσσαλονίκης από την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων της επιχείρησης στην προειδοποιητική 48ωρη απεργία τους, που έληξε τα μεσάνυχτα της Τρίτης, και από το γεγονός ότι στη διάρκεια της απεργίας δε διακινήθηκε «ούτε ένα μπουκάλι». Ετσι, έσπευσε να διαβεβαιώσει το σωματείο, ότι δε θα προχωρήσει στο κλείσιμο ή στη μεταβίβαση του εργοστασίου.

Οι διαβεβαιώσεις αυτές δόθηκαν από τη διοίκηση της επιχείρησης στο εργοστασιακό σωματείο «Η ΕΝΩΣΗ» κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη της απεργίας. Στη συνάντηση αυτή, το σωματείο ζήτησε να δοθούν όχι φραστικές αλλά έμπρακτες εγγυήσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου, κάτι που δέχτηκε η εταιρία.

Συγκεκριμένα, το σωματείο ζήτησε να προχωρήσει η εταιρία στην αγορά και άλλων νέων φορτηγών αυτοκινήτων για τις μεταφορές των ποτών, σε πρόσληψη εργαζομένων στο τμήμα διανομών και στην επαναλειτουργία της γραμμής παραγωγής που την είχε διακόψει πριν δυο χρόνια. Η διεύθυνση, μπροστά στην επιμονή του σωματείου και την εκφρασμένη θέληση των εργαζομένων να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, υποχρεώθηκε να δεσμευτεί ότι μέσα σε ένα μήνα θα πάρει τα έμπρακτα μέτρα για την ικανοποίηση των αιτημάτων του σωματείου.

Σε δήλωσή του στο «Ρ», ο πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου και μέλος της διοίκησης της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών, Γιώργος Καλογιαννίδης, τόνισε ότι η απεργία είχε απόλυτη επιτυχία, γιατί εκτός από την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, δεν επετράπη να γίνει καμία διακίνηση προϊόντων και αυτό το γεγονός βάρυνε ασφαλώς στην απόφαση της διεύθυνσης.

«Με την 48ωρη απεργία μας κάναμε μια πρόβα τζενεράλε», υπογράμμισε ο Γ. Καλογιαννίδης. «Δείξαμε ότι μπορούμε να κλείσουμε το εργοστάσιο. Δείξαμε ακόμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για να κρατήσουμε το εργοστάσιο ανοιχτό και να διασώσουμε όλες τις θέσεις εργασίας. Η διεύθυνση δεν μπορεί τώρα να κάνει πίσω. Πρέπει να ικανοποιήσει το αίτημά μας. Αν δεν πάρει τα συγκεκριμένα μέτρα εμείς μετά από ένα μήνα πάλι εδώ είμαστε».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΝΔΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ενισχυμένη η ΕΣΑΚ

Αύξηση των ταξικών δυνάμεων στις εκλογές του Συνδικάτου

Ακόμα πιο ενισχυμένη αναδείχτηκε η ΕΣΑΚ και η ταξική γραμμή στο Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, στις πρόσφατες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων σε Ομοσπονδία και ΕΚΑ.

Ειδικότερα η ΕΣΑΚ αύξησε τις δυνάμεις της και κατέλαβε 16 έδρες στη νέα διοίκηση από 15 έδρες που είχε προηγούμενα και επίσης εξέλεξε από 11 αντιπροσώπους για Ομοσπονδία και ΕΚΑ αντίστοιχα, όσους αντιπροσώπους είχε και πριν. Στις αρχαιρεσίες καταδικάστηκε η γραμμή υποταγής της ΠΑΣΚΕ στην κυβερνητική πολιτική, καθώς μειώθηκαν οι δυνάμεις της, καταλαμβάνοντας μια έδρα στη νέα διοίκηση από 2 έδρες που είχε. Επίσης δεν εξέλεξε κανένα αντιπρόσωπο ούτε για την Ομοσπονδία, ούτε για το ΕΚΑ, ενώ προηγούμενα είχε από ένα αντιπρόσωπο αντίστοιχα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα η Χ. Τσεντούρου, πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης του Συνδικάτου, μάς δήλωσε: «Παρά τα εμπόδια και τις παρεμβάσεις Πολυζωγόπουλου, την τρομοκρατία σε εργοστάσια και τις μέρες των εκλογών, το κλείσιμο επιχειρήσεων μετά το σεισμό, οι εργάτες και εργάτριες του κλάδου έστειλαν τα μηνύματά τους σε κάθε κατεύθυνση. Με τον ίδιο τρόπο θα απαντήσουν οι εργαζόμενοι του κλάδου και σε όσους θέλουν - μέσω της ΠΑΣΚΕ - να κάνουν ενστάσεις ή άλλες παρεμβάσεις και να αμφισβητήσουν τις αρχαιρεσίες και τα αποτελέσματά τους».

Τραυματίστηκε ναυτεργάτης

Ενας ναυτεργάτης τραυματίστηκε στα πόδια προχτές το βράδυ στο φορτηγό πλοίο «RUSSE» με σημαία Μάλτας, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη ράδα Πειραιά. Πρόκειται για τον 47χρονο ναύτη Kirkorov Boho από τη Βουλγαρία. Ο ναυτεργάτης τραυματίστηκε στα πόδια από κάβο, τη στιγμή που προσπαθούσε να τον αποδέσει από άλλο πλοίο. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 8 μποφόρ.

Η λέμβος «ΑΤΛΑΣ» παρέλαβε τον τραυματία και τον μετέφερε στην Ακτή Ξαβερίου. Από εκεί μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά. Προανάκριση για το ατύχημα διενεργεί το β` Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου.

Ταμείο Εμπόρων

Με στόχο την ολοκλήρωση της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Ασφαλισμένων, Εργοδοτών και Συνταξιούχων, το Ταμείο Ασφαλίσεως Εμπόρων, θα αποστείλει δελτίο απογραφής σε κάθε ασφαλισμένο. Το δελτίο αυτό - σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΕ - θα πρέπει να συμπληρωθεί και να επιστραφεί στο Ταμείο μαζί με φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του ασφαλισμένου.

Επίσης, επειδή οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές στις 31 του Δεκέμβρη, το ΤΑΕ ανακοινώνει πως θα εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους του για τις εισπράξεις των εισφορών μέχρι την Πέμπτη 30 του Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ