Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΟΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Οι εννιά στους δέκα άνεργοι!

Ανεργοι και καταχρεωμένοι, οι περισσότεροι γουνεργάτες

Μαύρες γιορτές περνάνε και φέτος οι γουνεργάτες του Νομού Καστοριάς και της Σιάτιστας Κοζάνης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Σωματείου Γουνεργατών Ν. Καστοριάς, η ανεργία στον κλάδο φθάνει στο 90%, δηλαδή από τους 5.000 γουνεργάτες της πόλης της Καστοριάς και των γύρω χωριών δε δουλεύουν περισσότεροι από 500. Σημειώνεται ότι στους απασχολούμενους περιλαμβάνονται και οι εποχιακά εργαζόμενοι. Οσοι καταφέρουν να βρουν μια απασχόληση, οι εργοδότες τους αμείβουν το πολύ με 3 - 4.000 δρχ. μεροκάματο.

«Ο κόσμος πεινάει, βγαίνει απελπισμένος στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί», δηλώνει ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς Χρήστος Αζέμης. «H κατεργασία γούνας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση, συνεχίζει. Διαπιστώνεται η έλλειψη πολιτικής στην προώθηση, διαφήμιση και προβολή της γούνας. Ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, η Ρωσία, μια από τις σημαντικότερες αγορές της γούνας, λόγω των δυσκολιών που περνάει, σταμάτησε τις παραγγελίες. Στην Καστοριά υπάρχει μονοεπαγγελματισμός, δεν έχουν άλλες διεξόδους οι γουνεργάτες που χάνουν τη δουλιά τους. Τα «γουναράδικα» έχουν κλείσει, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον κλάδο είναι άνεργοι και καταχρεωμένοι».

Ο γραμματέας του Σωματείου Γουνεργατών Ν.Καστοριάς, Κώστας Λαζαρίδης, είναι και ο ίδιος άνεργος εδώ και ένα χρόνο. «Οσοι εργάζονται στη γούνα, λέει, δέχονται ισχυρή πίεση, είναι τρομοκρατημένοι. Με την παραμικρή διαμαρτυρία, απειλούνται με απόλυση. Ετσι, συμβιβάζονται με τις εξευτελιστικές συνθήκες δουλιάς και τα μεροκάματα πείνας. Οπως επανειλημμένα τόνισε το σωματείο μας, το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολουμένων στον κλάδο είναι ανασφάλιστοι. Η πολιτεία «κωφεύει», κρατικός έλεγχος δεν υπάρχει, ανύπαρκτη είναι η Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ, κι έτσι οι εργοδότες δρουν ασύδοτα».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καστοριάς ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, να ασχοληθεί άμεσα με το τραγικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στη γούνα. Να υποστηριχτούν με παρατεταμένο χρονικά επίδομα οι άνεργοι, να παγώσουν οι υποχρεώσεις όλων των εργαζομένων από στεγαστικά δάνεια, να ενεργοποιηθούν τα ελεγκτικά όργανα του κράτους. «Οι προτάσεις έμειναν προτάσεις, το υπουργείο Εργασίας δεν κάνει ουσιαστικό διάλογο μαζί μας για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημά μας», σημειώνει ο Χρ. Αζέμης. Προσθέτει ότι από το βοήθημα των 200.000 δρχ. που δόθηκε φέτος στους άνεργους γουνεργάτες, με τις προϋποθέσεις που εφαρμόστηκαν, αποκλείστηκε ένας μεγάλος αριθμός ανέργων, ενώ το έλαβαν ακόμα και εργοδότες ή άλλοι που δεν έχουν σχέση με τη γούνα. Είναι περισσότερο μια προεκλογική επιταγή, υπογραμμίζει, ενώ δεν αντιμετωπίζει το οξύτατο πρόβλημα που βιώνουν οι γουνεργάτες του νομού.

Σε σχετική της ανακοίνωση, η ΝΕ Καστοριάς του ΚΚΕ αναφέρει: «Φαίνεται καθαρά στο νομό μας ποια είναι η ανάπτυξη που λέει η κυβέρνηση. Χωρίς να παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, προσπαθεί με ελεημοσύνες να απαλύνει πρόσκαιρα και με προεκλογικού χαρακτήρα μέτρα, τις τραγικές επιπτώσεις απ' αυτήν. Σε λίγο καιρό θα την ευχαριστούμε, γιατί θα οργανώνει συσσίτια στο Νομό Καστοριάς».

Στη συνέχεια τονίζεται ότι η κυβέρνηση, έχοντας ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, επιλέγει την επιδότηση των εργοδοτών και όχι των εργαζομένων. Ειδικότερα, η ΝΕ Καστοριάς του ΚΚΕ προτείνει την επιδότηση των ανέργων μέχρι να βρουν δουλιά, καθώς και των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας. Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της γούνας, που να μην έχουν στόχο μόνο τη στήριξη των μεγαλογουνοποιών και την παράλληλη εξαθλίωση των εργαζομένων, με αποτέλεσμα αυτοί να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί.

Ως τέτοια μέτρα στήριξης, η ΝΕ Καστοριάς του ΚΚΕ αναφέρει: Φθηνή πρώτη ύλη, στήριξη της προώθησης των προϊόντων των μικρογουνοποιών, στήριξη των ΜΜΕ με χαμηλότοκα δάνεια και διασφάλιση αξιοπρεπούς ημερομισθίου και ασφάλισης των γουνεργατών. Τέλος, καλεί τους γουνεργάτες και τις γουνεργάτριες να αντιτάξουν το δικό τους Αντιμονοπωλιακό, Δημοκρατικό Μέτωπο, να προσχωρήσουν στη γραμμή της λαϊκής συσπείρωσης και αντεπίθεσης και να συμπαραταχτούν με το ΚΚΕ, να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες και την πολιτική του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ