ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Και νέα «βουτιά» χτες 4,18% στις τιμές των μετοχών

Από τις 317 μετοχές που διακινήθηκαν  οι 310 μετοχές έκλεισαν με πτώση, μόλις 6 σημείωσαν άνοδο και 1 έμεινε σταθερή

Με έντονη πτώση που άγγιξε το 4,18% έκλεισε χτες ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), διαψεύδοντας τις προσδοκίες περί αναθέρμανσης που είχαν καλλιεργηθεί με την προχτεσινή ελαφρά άνοδο.

Η συνεδρίαση χτες άνοιξε όπως και τις προηγούμενες μέρες με άνοδο που κάποια στιγμή έφτασε το 1,3%. Στη συνέχεια ωστόσο άρχισε μια νέα κούρσα κατεδάφισης των τιμών. Το τελικό αποτέλεσμα - δηλαδή το κλείσιμο της συνεδρίασης - ήταν ο γενικός δείκτης να κλείσει στα επίπεδα των 4.789,37 μονάδων, σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 4,18%.

Ενδεικτικό της εικόνας που παρουσίασε χτες το Χρηματιστήριο ήταν ότι από τις 317 μετοχές που διακινήθηκαν:

  • Οι 310 μετοχές σημείωσαν πτώση.
  • 1 έμεινε σταθερή.
  • Μόλις 6 σημείωσαν άνοδο.

Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν ότι πάνω από 180 μετοχές έκλεισαν με απώλειες πάνω από 7,7% και σχεδόν όλες είχαν ανεκτέλεστες εντολές για πωλήσεις. Ο όγκος των ανεκτέλεστων εντολών για πωλήσεις αφορά εκατομμύρια μετοχών, αξίας πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών.

Αναλυτικότερα χτες σημειώθηκαν απώλειες σε όλους τους κλάδους της χρηματιστηριακής αγοράς. Οι απώλειες σε ποσοστά ανήλθαν σε:

  • 3,95% για τον κλάδο των τραπεζών.
  • 3,86% για τις βιομηχανίες.
  • 6,41% για τις ασφάλειες.
  • 3,15% για τις εταιρίες επενδύσεων.
  • 6,53% για τις εταιρίες λίζινγκ.
  • 5,17% για τις διάφορες.
  • 7,91% για τις κατασκευαστικές.
  • 3,88% για τις εταιρίες συμμετοχών.
  • 7,73% για την παράλληλη αγορά.

Στο μεταξύ η Εγνατία Τράπεζα με χτεσινή της ανακοίνωση διαψεύδει «πληροφορίες» που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο και αναφέρουν «κύκλους συνομιλιών» με σκοπό την εξαγορά της Εγνατίας από άλλο τραπεζικό όμιλο. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Εγνατία «δεν επιθυμεί την εκμετάλλευση της σοβαρής και συνεπούς παρουσίας της στο ελληνικό χρηματοοικονομικό περιβάλλον για την εξυπηρέτηση "χρηματιστηριακών παιχνιδιών εντυπώσεων" άλλων επιχειρήσεων, που στην πραγματικότητα μόνο παραπλανούν και αποπροσανατολίζουν το επενδυτικό κοινό».

Γιορτάζει και η... ακρίβεια στην αγορά

Στα ύψη οι τιμές σε γαλοπούλα και αμνοερίφια, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο σήμερα να «τσιμπήσουν» κι άλλο

Με δυσκολία θα στρώσουν το τραπέζι των Χριστουγέννων και φέτος οι καταναλωτές, αφού τα κρέατα - που αποτελούν το κυρίως πιάτο της γιορτής - παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης την προηγούμενη βδομάδα - που ευελπιστούσε σε συγκράτηση της ακρίβειας, πιστεύοντας ότι θα τηρηθούν οι «συμφωνίες κυρίων» - τις τελευταίες μέρες οι τιμές έχουν φτάσει σε απλησίαστα πραγματικά επίπεδα για τα λαϊκά εισοδήματα. Την ίδια στιγμή που είναι φανερό ότι οι τιμές στα αμνοερίφια και τις γαλοπούλες, αυτά δηλαδή που παραδοσιακά η μέση ελληνική οικογένεια βάζει στο τραπέζι μέρες γιορτής, παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξης του 15% σε σχέση με πέρσι, χώρια όλα τα άλλα είδη που μπαίνουν στο καλάθι αυτές τις μέρες, η κυβέρνηση επιμένει να προτάσσει την... επάρκεια και να αποσιωπά την ακρίβεια.

Σ' αυτά τα πλαίσια ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Χαραλάμπους, που επισκέφτηκε χτες τη Βαρβάκειο αγορά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «επάρκεια» στα είδη του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Επιχειρώντας να υποβαθμίσει την ακρίβεια στην αγορά, ο υφυπουργός έκανε λόγο για «λίγο ανεβασμένες τιμές» και έσπευσε να συμπληρώσει ότι «υπάρχουν και καλύτερες». Ο ίδιος, βέβαια, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες δήλωνε μια μέρα πριν ότι οι «συμφωνίες κυρίων» δεν εφαρμόστηκαν και ούτε λίγο ούτε πολύ παρότρυνε τους καταναλωτές να βάλουν στο τραπέζι τους ό,τι σηκώνει το βαλάντιό τους!

Η κίνηση των καταναλωτών στην αγορά χτες ήταν αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, αφού παραδοσιακά τις αγορές για το τραπέζι τις αφήνει κανείς για την προπαραμονή και την παραμονή των Χριστουγέννων. Ωστόσο, όπως παρατηρούν και οι ίδιοι οι έμποροι τροφίμων, είναι φανερό ότι οι καταναλωτές αγοράζουν εντελώς απαραίτητες ποσότητες και δεν επιχειρούν την πολυτέλεια του περίσσιου.

Οι τιμές χτες παρέμειναν στα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων τριών - τεσσάρων ημερών, ενώ σε κάποια είδη τσίμπησαν. Συγκεκριμένα, στη Βαρβάκειο αγορά η εγχώρια γαλοπούλα πωλούνταν από 1.800 μέχρι 2.200 δρχ. το κιλό, υπήρχαν όμως και ταμπέλες με την τιμή των 1.200-1500 δρχ. το κιλό με την ένδειξη «ντόπια». Η τιμή της εισαγόμενης νωπής γαλοπούλας κινήθηκε στις 1.250 δρχ. και η κατεψυγμένη στις 700-850 δρχ. το κιλό. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία η τιμή της γαλοπούλας ξεπερνάει στα περισσότερα τις 2.000 δρχ. το κιλό. Οπως τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Καταστηματαρχών Κρεοπωλών της Αθήνας Κ. Καγιαντόπουλος στη χονδρική η ντόπια γαλοπούλα πωλούνταν χτες στις 1.700 δρχ. το κιλό.

«Τσιμπημένες» ήταν χτες και οι τιμές στα αμνοερίφια, καθώς στη χονδρική πωλούνταν στις 2.200-2.400 δρχ. το κιλό. Ετσι, στη Βαρβάκειο το αρνί πωλούνταν στις 1.700 δρχ. το κιλό το μεγάλο, ενώ το γάλακτος έφτασε τις 2.800 δρχ. το κιλό. Αντίστοιχα το ντόπιο κατσίκι γάλακτος πωλούνταν χτες προς 2.800-2.900 δρχ. το κιλό, ενώ στα συνοικιακά ξεπέρασε και τις 3.200 δρχ. Οπως σημειώνουν οι κρεοπώλες, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι φέτος, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, στα αμνοερίφια υπάρχουν μικρότερες ποσότητες στην αγορά, αφού πραγματοποιήθηκε μεγάλος όγκος εξαγωγών προς την Ιταλία. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ενωσης Κρεοπωλών της Αθήνας κάνει λόγο για έλλειμμα της τάξης του 20% σ' αυτά τα είδη.

Το γουρουνόπουλο πωλούνταν γύρω στις 2.000 δρχ. στην κεντρική κρεαταγορά και μέχρι 2.400 δρχ. στα συνοικιακά κρεοπωλεία, οι χοιρινές μπριζόλες στις 1.000-1.100 δρχ. και οι μοσχαρίσιες στις 1.100-1.600 δρχ. το κιλό.

Τέλος, από τα οπωροκηπευτικά τις τελευταίες μέρες «τσίμπησε» η τιμή της πατάτας που έφτασε τις 145 δρχ. το κιλό, οι ντομάτες φτάνουν τις 450 δρχ., το μαρούλι πωλείται στις 100- 200 δρχ. το ένα, τα ξερά κρεμμύδια στις 130-160 το κιλό και τα φρέσκα στις 450 δρχ., τα λεμόνια στις 150-200 δρχ. το κιλό, το λάχανο στις 100-200 δρχ. και τα αγγουράκια στις 100- 150 δρχ. το ένα.

Πότε επιβάλλεται φόρος άτυπης δωρεάς

Δεν επιβάλλεται φόρος άτυπης δωρεάς στις περιπτώσεις που κάποιο φυσικό πρόσωπο αγοράζει ακίνητο για το οποίο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης ακινήτου ως πρώτη κατοικία. Ο φόρος άτυπης δωρεάς δεν επιβάλλεται για το ποσό μέχρι του οποίου έτυχε της απαλλαγής, ενώ για την αξία του ακινήτου ή για το καταβληθέν τίμημα που υπερβαίνουν το ποσό της απαλλαγής, επιβάλλεται ο σχετικός φόρος. Αυτό διευκρινίζεται μεταξύ άλλων σε εγκύκλιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις περιπτώσεις επιβολής φόρου άτυπης δωρεάς για την αγορά ακινήτου ή την ανέγερση οικοδομής από πρόσωπο που στερείται εισοδημάτων ή τα εισοδήματά του δεν είναι επαρκή για να καλύψουν το σύνολο της απαιτούμενης δαπάνης.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι για την επιβολή του φόρου άτυπης δωρεάς λαμβάνονται υπόψη:

  • Προκειμένου για αγορά ακινήτου, η αντικειμενική αξία του ακινήτου κατά το χρόνο της αγοράς, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη από το αναγραφόμενο στο μεταβιβαστικό συμβόλαιο τίμημα. Αν πρόκειται για ακίνητο που βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα, λαμβάνεται υπόψη η αξία του ακινήτου όπως προσδιορίστηκε οριστικά από την εφορία, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη από το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο.
  • Προκειμένου για ανέγερση οικοδομής, η αντικειμενική αξία του κτίσματος, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη από τη συνολική δαπάνη που πραγματοποιήθηκε, όπως αυτή προκύπτει από τα νόμιμα παραστατικά.

Στην ίδια εγκύκλιο υπενθυμίζεται ακόμη ότι το ποσό της απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων ανέρχεται:

  • Για αγορά οικοπέδου από άγαμο σε 8.050.000 δρχ. και από έγγαμο σε 14.950.000 δρχ., προσαυξανόμενο κατά 1.955.000 δρχ. για κάθε παιδί.
  • Για αγορά οικίας ή διαμερίσματος από άγαμο σε 17.250.000 δρχ. και από έγγαμο σε 27.600.000 δρχ., προσαυξανόμενο κατά 5.750.000 δρχ. για κάθε παιδί.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση ανέγερσης οικοδομής από φυσικό πρόσωπο η οποία αποτελεί γι' αυτό πρώτη κατοικία, για την αξία της οικοδομής που αναλογεί στο εμβαδό που θεωρείται ότι καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες αυτού και της οικογένειάς του, δεν επιβάλλεται φόρος άτυπης δωρεάς. Ο φόρος αυτός επιβάλλεται όμως για την αξία της οικοδομής ή για τη δαπάνη ανέγερσης αυτής, που αναλογούν στο πάνω από το απαλλασσόμενο εμβαδό αυτής. Η νομοθεσία ορίζει πως οι στεγαστικές ανάγκες καλύπτονται εφόσον ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας σε άλλη οικία ή διαμέρισμα επιφάνειας 35 τ.μ. προκειμένου για άγαμο, ή 70 τ.μ. προκειμένου για έγγαμο, προσαυξανόμενο κατά 15 τ.μ. για κάθε παιδί.

ΣΕΚΑΠ
«Διαβατήριο»... για το χρηματιστήριο

Αναγνωρισμένο πιστοποιητικό ποιότητας για την παραγωγική της διαδικασία απέκτησε, μετά από προσπάθειες δύο χρόνων, η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδος (ΣΕΚΑΠ).

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΣΕΚΑΠ, αποτελεί το «διαβατήριο» για την τοποθέτηση των προϊόντων της εταιρίας στη διεθνή αγορά, καθώς είναι η πρώτη ελληνική καπνοβιομηχανία που απέκτησε το συγκεκριμένο πιστοποιητικό (ISO 9002). Παρόμοιο πιστοποιητικό έχουν μόνο τρεις με τέσσερις εταιρίες καπνού σε όλο τον κόσμο και μία ή δύο στην Ευρώπη. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ Ηλίας Σεϊτανίδης:

  • Ανακοίνωσε την πρόθεση της διοίκησης να εισαχθεί η εταιρία στο Χρηματιστήριο στο τέλος του 2000.
  • Υποστήριξε ότι η εταιρία «holding» - που θα έχει ένα σημαντικό μέρος του πακέτου των μετοχών - προβλέπεται να είναι συνεταιριστική.

Παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του Η. Σεϊτανίδη, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η ΣΕΚΑΠ θα κρατήσει τον αμιγώς συνεταιριστικό της χαρακτήρα και δε θα «συνεταιριστεί» με ιδιωτικά συμφέροντα. Φτάνει μόνο ν' αναφερθεί πως κάτι τέτοιο προβλέπεται και από το νέο νόμο - ταφόπλακα για τις συνεταιριστικές οργανώσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Το ωράριο των καταστημάτων

Τα εμπορικά καταστήματα τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Σήμερα Παρασκευή 24/12 παραμονή Χριστουγέννων: 9.00 π.μ. - 6.00 μ.μ.
  • Δευτέρα 27/12 έως Πέμπτη 30/12: 9.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.
  • Παρασκευή 31/12 παραμονή Πρωτοχρονιάς: 9.00 π.μ. - 5.00 μ.μ.

Τα κρεοπωλεία σήμερα θα κλείσουν στις 6.00 το απόγευμα. Τη Δευτέρα 27/12 θα λειτουργήσουν από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 4.00 το μεσημέρι, από την Τρίτη 27/12 μέχρι την Πέμπτη 30/12 θα κλείνουν στις 8.00 το βράδυ και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα κλείσουν στις 6.00 το απόγευμα.

Τα σούπερ μάρκετ σήμερα θα λειτουργήσουν μέχρι τις 8 το βράδυ.

Τέλος, τη Δευτέρα 3 Γενάρη όλα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω της εργάσιμης προτελευταίας Κυριακής του χρόνου.

  • Τα αρτοποιεία σήμερα θα παράγουν ψωμί για τρεις μέρες, το ίδιο και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά τα αρτοποιεία θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8.00 το πρωί μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι για ψήσιμο φαγητών.
ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Δε δέχεται αύξηση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ

 Στη διεθνή διαιτησία προσέφυγε προχτές η ΔΕΗ, που διατηρούσε 6 χρόνια παγωμένες τις τιμές

Με προσφυγή στη διεθνή διαιτησία επιδιώκει η διοίκηση της ΔΕΗ να αποσπάσει αύξηση στο ειδικό τιμολόγιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην πολυεθνική εταιρία «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (η γνωστή ΠΕΣΙΝΕ), που ήταν και παραμένει πολύ κάτω από το κόστος. Η διοίκηση της ΠΕΣΙΝΕ φέρεται απρόθυμη να πληρώσει κάτι παραπάνω, από τη συμβολική τιμή που πληρώνει το ρεύμα, παρά το γεγονός ότι τα αποικιοκρατικού χαρακτήρα τιμολόγια παραμένουν παγωμένα τα τελευταία 6 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την προσφυγή της στη διεθνή διαιτησία, η διοίκηση της ΔΕΗ ζητά «νέο προσδιορισμό της τιμής του μη υδροηλεκτρικού ρεύματος», δεδομένου ότι η τελευταία προσαρμογή του τιμολογίου έγινε το 1993, επί κυβέρνησης της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη. Ανεπίσημα η διοίκηση της ΠΕΣΙΝΕ δικαιολογεί την απροθυμία για αύξηση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ, με το επιχείρημα της επερχόμενης απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ επίσημα δηλώνει «ουδέν σχόλιον» για τη στάση που θα κρατήσει στη διεθνή διαιτησία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Οκτώβρη του 1993 μέχρι σήμερα, που κυβερνά το ΠΑΣΟΚ και διατήρησε παγωμένα τα τιμολόγια για την ΠΕΣΙΝΕ, επιβλήθηκαν αρκετές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ