ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ «Ρ»
Οι διώξεις και η τρομοκρατία δε θα περάσουν

Τη νέα κυβερνητική δίωξη κατά του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ).

Η αντιλαϊκή πολιτική πάει παρέα, τονίζουν οι εργαζόμενοι, με τον αυταρχισμό, την τρομοκρατία και τις διώξεις. Οι εργαζόμενοι της χώρας και του κλάδου μας γνωρίζουν τη σταθερή κι αταλάντευτη στάση, επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, του «Ρ» στα προβλήματα, στις διεκδικήσεις και τους αγώνες της εργατικής τάξης απέναντι στην αντεργατική πολιτική. Είναι κοντά τα χέρια του κ. Γιαννόπουλου και της κυβέρνησης να φτάσουν το ΚΚΕ και το «Ρ».

Η αντίσταση δε χρειάζεται, καταλήγουν οι συνδικαλιστές, βρώμικα λεφτά, μόνο τα «πολιτιστικά κέντρα» που στηρίζει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Συνδέσμου Συνταξιούχων Επιδοματούχων Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων του ΙΚΑ. Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τη μήνυση Γιαννόπουλου κατά του «Ρ» για όσα δημοσίευσε σχετικά, με αποτέλεσμα να καταρρακώνεται η ελευθεροτυπία, όπως τονίζεται.

Και καταλήγουν: «Πιστεύουμε ότι η ουσία δε θα διαφύγει των κριτών και θα λάμψει η αλήθεια. Ζητάμε από κάθε αρμόδιο να υπερασπιστεί τη Δικαιοσύνη από την ταλαιπωρία που υποβάλλεται από εκείνους που τη θεωρούνε βιλαέτι τους».

Η ΠΕΑΕΑ

Με ανακοίνωσή της η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Υμηττού της ΠΕΑΕΑ, που υπογράφεται, αντίστοιχα, από τον πρόεδρο και το γραμματέα της Δ. Ψημμένο και Κ. Σταμούλη τονίζει:

«Με αγανάκτηση, αλλά χωρίς έκπληξη πληροφορηθήκαμε τη μήνυση και αγωγή του υπουργού Δικαιοσύνης κατά της εφημερίδας "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" επειδή είχε και έχει την εντιμότητα και το θάρρος να δημοσιεύει χωρίς λογοκρισία και επιλεκτικές περικοπές τα όσα λέγονται στο δικαστήριο, κατά τη δίκη του κ. Κατριβάνου, από τους παράγοντες της δίκης, τους μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, αλλά και από τους δυο διαδίκους.

Είναι βέβαιο ότι ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", η πρώτη αντιστασιακή εφημερίδα και η μοναδική φωνή αντίστασης στα πέτρινα χρόνια του εμφυλίου και του μετεμφυλιακού οργίου της αμερικανόδουλης κεντροδεξιάς, δεν πρόκειται να λυγίσει, δεν πρόκειται να κλείσει, δεν πρόκειται να σωπάσει, γιατί τη στηρίζουν μαχητικά οι εργαζόμενοι και οι πραγματικοί δημοκράτες του τόπου μας.

Εμείς, οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης του Παραρτήματος ΥΜΗΤΤΟΥ της ΠΕΑΕΑ, διαμαρτυρόμαστε έντονα και καταδικάζουμε με αγανάκτηση την αντιδημοκρατική και φασίζουσα πράξη του κ. Γιαννόπουλου να στραφεί κατά του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ", τυφλωμένος από το αντικομμουνιστικό μένος του.

Θα θέλαμε και μια απάντησή του, για την "ταμπακιέρα".

Αφού λέει πως ήταν στον ΕΛΑΣ:

- Καταδικάζει τη γερμανόδουλη στάση του πολιτικού κόσμου της Δεξιάς, αλλά και του κέντρου, στα χρόνια της Κατοχής;

- Αναγνωρίζει ότι η μάχη της Αθήνας, το Δεκέμβρη του '44 ήταν η συνέχεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία;

- Καταδικάζει την αγγλόδουλη στάση των Γ. Παπανδρέου, Ν. Πλαστήρα και λοιπών ψευτοδημοκρατών στα Δεκεμβριανά και κατά την περίοδο της μεταβαρκιζιανής τρομοκρατίας;

Η αντιστασιακή δράση του καθενός, αποδεικνύεται με πράξεις, με δημόσιες τοποθετήσεις πάνω στα γεγονότα και όχι με βεβαιώσεις αμφιβόλου αξίας ή από ισχυρισμούς από συμβιβασμένους αρνητές του εαυτού τους.

Πλανάται ο κ. υπουργός Δικαιοσύνης αν νομίζει ότι με μηνύσεις και αγωγές θα φιμώσει το "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ". Η αλήθεια θα λέγεται και θα καταγράφεται από τις σελίδες αυτής της ιστορικής και έγκυρης εφημερίδας.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμασίες για το δεύτερο γύρο των συνομιλιών

Αμετακίνητη σε αδιάλλακτες θέσεις η τουρκική πλευρά

Αν και προετοιμάζεται ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για το Κυπριακό, τίποτε δεν υποδηλώνει ότι η τουρκική πλευρά εγκαταλείπει τις ανελαστικές της θέσεις. Αυτές τις αδιάλλακτες θέσεις για το Κυπριακό επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ κατά τη σύντομη παραμονή του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ο Ισμαήλ Τζεμ δήλωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι για αναγόρευση της Τουρκίας σε υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρα, δίνει στην τουρκική κυβέρνηση τη δυνατότητα να φέρει στα ευρωπαϊκά βήματα τη θέση της για Συνομοσπονδία στην Κύπρο.

Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Ραούφ Ντενκτάς, προτού αναχωρήσει από τα κατεχόμενα, ο Ισμαήλ Τζεμ είπε επίσης ότι η ενίσχυση της Τουρκίας από την απόφαση του Ελσίνκι δημιουργεί νέες δυνατότητες ενίσχυσης και του ψευδοκράτους.

Σε ερώτηση, αναφορικά με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στην τουρκική προσέγγιση, η οποία, όπως πρόσθεσε, θα συνεχίσει να καθορίζεται από κοινού με την τουρκική κυβέρνηση και το ψευδοκράτος.

Παρεμβαίνοντας ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι το εμπόδιο είναι η απόφαση που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία, όπως πρόσθεσε βλέπει τους Ελληνοκυπρίους ως την Κύπρο και θεωρεί τη μονόπλευρη και αντίθετη προς τους νόμους και την ηθική, όπως τη χαρακτήρισε, αίτηση ένταξης ως έγκυρη και γενόμενη από τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου.

Εν τω μεταξύ λεπτομέρειες που αφορούν το δεύτερο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη συζήτησε χτες ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Τζέιμς Χόλγκερ με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Σε δηλώσεις ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των συνήθων επαφών του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια θα μεταβεί στα Κατεχόμενα για συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Αναφερόμενος στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών στη Γενεύη ο κ.Χόλγκερ είπε ότι ίσως υπάρξουν κάποιες μικρές αναπροσαρμογές στην ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Πληροφορίες τοποθετούσαν την έναρξη των συνομιλιών στις 27 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι συνομιλίες θα διαρκέσουν έως τις 6 Φεβρουαρίου και θα πραγματοποιούνταν με την ίδια μορφή, όπως και στον πρώτο γύρο της Νέας Υόρκης.

Πάντως, η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι, ούτε και στο δεύτερο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη, πρόκειται να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου είπε ότι η τουρκική πλευρά, δεν αναμένεται να μετακινηθεί από τις θέσεις της, ενόψει των ψευδοεκλογών στα κατεχόμενα.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που δημοσίευσε η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνομιλίες της Νέας Υόρκης κινδύνευσαν να τιναχτούν στον αέρα, ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν περιήλθε στην αντίληψή του κάτι τέτοιο.

Οσον αφορά τις δηλώσεις Ντενκτάς, ο οποίος έκανε λόγο για διαδικασία "πάρε - δώσε" στον τρίτο γύρο των συνομιλιών, υπενθύμισε ότι πρώτος ο Πρόεδρος Κληρίδης μίλησε για τέτοιου είδους διαδικασία, προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό.

Υπάρχουν, είπε ο κ. Παπαπέτρου, κεφάλαια από τα οποία απαιτούμε και πρέπει να πάρουμε, και κάποια άλλα κεφάλαια, από τα οποία μπορούμε να δώσουμε κάτι.

Θανάσιμος τραυματισμός στρατιώτη

Σε αυτοτραυματισμό αποδίδει το Γενικό Επιτελείο Στρατού τον θανάσιμο τραυματισμό, χτες το μεσημέρι στις 3.05, του στρατιώτη Πυροβολικού Τ.Λ.του Γεωργίου (το ΓΕΣ έδωσε στη δημοσιότητα μόνο τα αρχικά του ονόματός του).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ, ο εικοσάχρονος στρατιώτης αυτοτραυματίστηκε την ώρα που εκτελούσε υπηρεσία σκοπού στην κεντρική πύλη του στρατοπέδου της Μάντρας Κιλκίς. Αμέσως μετά διακομίστηκε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Πέθανε η αγωνίστρια Ποπούλα Πεταλωτή

Μια σεμνή αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ, η Ποπούλα Πεταλωτή, έχασε τη μάχη με το θάνατο. Η κηδεία της έγινε χθες το μεσημέρι στο Κιλκίς. Στην κηδεία της αγωνίστριας παραβρέθηκε πλήθος συναγωνιστών της στην Εθνική Αντίσταση, συγκρατούμενοί της στις φυλακές και εξορίες, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και προοδευτικοί άνθρωποι, δημοκράτες που την εκτιμούσαν βαθιά για την ανιδιοτελή προσφορά της στο κίνημα για την προκοπή του τόπου.

Η Ποπούλα Πεταλωτή είχε στο ενεργητικό της πολύχρονη κράτηση σε όλα τα στρατόπεδα εξορίας γυναικών, σε Χίο, Τρίκκερι, Μακρόνησο, γιατί αρνήθηκε, με την αξιοπρέπεια που τη χαρακτήριζε, να αποκηρύξει την πίστη της στο σοσιαλισμό και το ΚΚΕ. Ηταν αδελφή του επίσης γνωστού αγωνιστή Περικλή Πεταλωτή, που πέθανε μόλις πριν 40 ημέρες.

Στην κηδεία της παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και κατέθεσε στεφάνι. Τον επικήδειο εκφώνησε μέλος της αντιπροσωπείας της ΚΟΘ. Αποχαιρετώντας τη νεκρή αγωνίστρια τόνισε πως τους αγώνες της για τα ιδανικά του σοσιαλισμού θα συνεχίσουν αυτοί που μένουν και οι γενιές που ακολουθούν, μέχρι που να πάρουν δικαίωση τα όνειρα.

Στο κεντρικό Αιγαίο τα τουρκικά μαχητικά!

Η Αγκυρα εξακολουθεί να αμφισβητεί εμπράκτως, με τα μαχητικά της αεροσκάφη, τον ελληνικό εναέριο χώρο, έστω κι αν «επισήμως» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε διαδικασία προσέγγισης και, ταυτόχρονα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών ετοιμάζονται να υπογράψουν οκτώ συμφωνίες.

Χτες έξι τουρκικά αεροσκάφη σε δύο σχηματισμούς, βρέθηκαν στο κεντρικό Αιγαίο. Οι τουρκικοί σχηματισμοί, έκαναν παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο σε δέκα περιπτώσεις. Τα τουρκικά αεροσκάφη που δεν έφεραν οπλισμό, αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, σχολιάζοντας το γεγονός, έλεγαν ότι οποιαδήποτε είσοδος τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, με ή χωρίς οπλισμό, χωρίς να τηρούνται οι σχετικοί κανόνες που επιβάλουν την υποβολή σχεδίων πτήσεως, αποτελεί πρόκληση και η ελληνική αεροπορία θα απαντά με αναχαιτίσεις.

«Εφυγε» και ο Μ. Πολυκανδριώτης

Πέθανε χτες το πρωί ο αγαπητός σύντροφος Μιχάλης Πολυκανδριώτης, μέλος της ΚΟΒ Κέντρου Πειραιά. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 3.15 από το Γ' Νεκροταφείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ