Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμασίες για το δεύτερο γύρο των συνομιλιών

Αμετακίνητη σε αδιάλλακτες θέσεις η τουρκική πλευρά

Αν και προετοιμάζεται ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για το Κυπριακό, τίποτε δεν υποδηλώνει ότι η τουρκική πλευρά εγκαταλείπει τις ανελαστικές της θέσεις. Αυτές τις αδιάλλακτες θέσεις για το Κυπριακό επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ κατά τη σύντομη παραμονή του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ο Ισμαήλ Τζεμ δήλωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι για αναγόρευση της Τουρκίας σε υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρα, δίνει στην τουρκική κυβέρνηση τη δυνατότητα να φέρει στα ευρωπαϊκά βήματα τη θέση της για Συνομοσπονδία στην Κύπρο.

Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Ραούφ Ντενκτάς, προτού αναχωρήσει από τα κατεχόμενα, ο Ισμαήλ Τζεμ είπε επίσης ότι η ενίσχυση της Τουρκίας από την απόφαση του Ελσίνκι δημιουργεί νέες δυνατότητες ενίσχυσης και του ψευδοκράτους.

Σε ερώτηση, αναφορικά με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στην τουρκική προσέγγιση, η οποία, όπως πρόσθεσε, θα συνεχίσει να καθορίζεται από κοινού με την τουρκική κυβέρνηση και το ψευδοκράτος.

Παρεμβαίνοντας ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι το εμπόδιο είναι η απόφαση που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία, όπως πρόσθεσε βλέπει τους Ελληνοκυπρίους ως την Κύπρο και θεωρεί τη μονόπλευρη και αντίθετη προς τους νόμους και την ηθική, όπως τη χαρακτήρισε, αίτηση ένταξης ως έγκυρη και γενόμενη από τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου.

Εν τω μεταξύ λεπτομέρειες που αφορούν το δεύτερο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη συζήτησε χτες ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Τζέιμς Χόλγκερ με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Σε δηλώσεις ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των συνήθων επαφών του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια θα μεταβεί στα Κατεχόμενα για συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Αναφερόμενος στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών στη Γενεύη ο κ.Χόλγκερ είπε ότι ίσως υπάρξουν κάποιες μικρές αναπροσαρμογές στην ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Πληροφορίες τοποθετούσαν την έναρξη των συνομιλιών στις 27 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι συνομιλίες θα διαρκέσουν έως τις 6 Φεβρουαρίου και θα πραγματοποιούνταν με την ίδια μορφή, όπως και στον πρώτο γύρο της Νέας Υόρκης.

Πάντως, η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι, ούτε και στο δεύτερο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη, πρόκειται να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου είπε ότι η τουρκική πλευρά, δεν αναμένεται να μετακινηθεί από τις θέσεις της, ενόψει των ψευδοεκλογών στα κατεχόμενα.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που δημοσίευσε η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνομιλίες της Νέας Υόρκης κινδύνευσαν να τιναχτούν στον αέρα, ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν περιήλθε στην αντίληψή του κάτι τέτοιο.

Οσον αφορά τις δηλώσεις Ντενκτάς, ο οποίος έκανε λόγο για διαδικασία "πάρε - δώσε" στον τρίτο γύρο των συνομιλιών, υπενθύμισε ότι πρώτος ο Πρόεδρος Κληρίδης μίλησε για τέτοιου είδους διαδικασία, προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό.

Υπάρχουν, είπε ο κ. Παπαπέτρου, κεφάλαια από τα οποία απαιτούμε και πρέπει να πάρουμε, και κάποια άλλα κεφάλαια, από τα οποία μπορούμε να δώσουμε κάτι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ