ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαθεσιμότητες και παχιά λόγια

Σε διαθεσιμότητα αναμένεται να τεθούν τις επόμενες μέρες από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Γ. Γεωργακόπουλο, οι 14 αστυνομικοί του Πολυδύναμου Αστυνομικού Τμήματος Αχαρνών. Οι τελευταίοι κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος, εκβίαση κατ' εξακολούθηση τελεσθείσα κατ' επάγγελμα και συνήθεια, ψευδή βεβαίωση κατ' εξακολούθηση με σκοπό το όφελος, δωροληψία - δωροδοκία χάριν νομίμων πράξεων, πλαστογραφία -νόθευση εγγράφων.

Πριν ένα μήνα περίπου, μετατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες ο υπεύθυνος ασφαλείας του τμήματος, ο γραμματέας του κι ένας αξιωματικός. Οι παράνομες δραστηριότητες, που γίνονταν με επίκεντρο το Πολυδύναμο, ήταν γνωστές εδώ και χρόνια. «Ο κόσμος το 'χε τούμπανο» και οι αστυνομικοί που υπηρετούσαν εκεί «κρυφό καμάρι». Ομως κανείς δεν προέβαινε σε καταγγελίες, διότι είναι «χοντρό το παιχνίδι» που παίζεται στην ευρύτερη περιοχή. Χαρακτηριστικά, το 1995 σε ένοπλη συμπλοκή που έγινε ανάμεσα σε δυο συμμορίες για τον έλεγχο του νυκτερινού κέντρου «Φαντάστικο», είχαν σκοτωθεί δυο άτομα (σ.σ. ανάμεσά τους ο πυγμάχος Χ. Πηλείδης) και άλλα δυο είχαν τραυματιστεί. Τότε δούλευε ως πορτιέρης στο μαγαζί αστυφύλακας του τμήματος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι βρίσκονταν στο κατάστημα με τη σύζυγό του για ...διασκέδαση.

Σε αυτό το κλίμα είναι δύσκολο να γίνουν καταγγελίες, γι' αυτό το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας δεν κοινοποίησε τα ονόματα των επίορκων αστυνομικών και συνεχίζει τις έρευνες για να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και άλλα άτομα σε αυτήν την υπόθεση.

Με χτεσινές του δηλώσεις, ο γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δ. Ευσταθιάδης τόνισε ότι η ΕΛ.ΑΣ. δείχνει ότι επιθυμεί την αυτοκάθαρσή της. Ανέφερε ότι δε θα γίνει καμιά παρέμβαση σε αυτό το έργο και είπε ότι «δίνεται το μήνυμα στους Ελληνες αστυνομικούς, σε αυτούς που βρίσκονταν στο ίδιο αστυνομικό τμήμα και πιθανά φοβούνταν να πουν κάποια πράγματα, να ξέρουν ότι, όποιοι κάνουν τέτοιες ενέργειες δεν έχουν κάποιους προστάτες και έτσι να φοβούνται, πως ό,τι και να καταγγείλουν δε θα γίνει τίποτα».

Ο βουλευτής της ΝΔ Π. Παυλόπουλος δήλωσε ότι «οι μεμονωμένες επιτυχίες αποκάλυψης διαφθοράς επίορκων αστυνομικών -αναμφισβήτητα επαινετέες και ελπιδοφόρες για το μέλλον - δεν είναι δυνατό να δημιουργήσουν ικανοποίηση, πολύ, δε, περισσότερο, εφησυχασμό και επανάπαυση. Αντιθέτως, φέρνουν απλώς στο φως τα πρώτα σημάδια του μεγέθους και του βάθους του όλου προβλήματος».

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Αστυνομίας, ανησυχεί και διερωτάται «για το βάθος και την έκταση πλέον του φαινομένου, καλώντας για μια ακόμα φορά όλους τους συναδέλφους σε γενικό συναγερμό και ετοιμότητα, άλλα και τους πολίτες σε γόνιμη μεταξύ μας συνεργασία για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του».

Χρυσοχοΐδης σε ρόλο «προλετάριου» ΜΑΤατζή...

Οι αστυνόμοι θα αποφασίζουν για το ποιος έχει δικαίωμα να διαδηλώνει και πού

Ηταν Μάρτιος του 1995, όταν τα ΜΑΤ «φιλοδώρησαν» με δακρυγόνα τους συνταξιούχους, που διαδήλωναν κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία, για να τους αποτρέψουν να την πλησιάσουν και να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Το περιστατικό αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας τακτικής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που είχε εγκαινιαστεί από πριν και συνίστατο στην προσπάθεια παρεμπόδισης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.

Η τακτική αυτή συνεχίστηκε, παρά τις αλλαγές κυβερνήσεων και υπουργών. Ετσι, φτάσαμε στο κλείσιμο της Β. Σοφίας από «κλούβες» της ΕΛΑΣ και το αποκορύφωμα ήταν η αστυνομική απαγόρευση του αντιιμπεριαλιστικού συλλαλητηρίου την ημέρα της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Κλίντον, στην Ελλάδα.

Την προσπάθεια αυτή συνεχίζει και ο σημερινός υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι θα κάνει τη ζωή μαρτύριο στους διαδηλωτές... Διακηρύσσει, μάλιστα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», ότι «υπάρχει ένα κενό που πρέπει να ρυθμιστεί. Ο αστυνομικός διευθυντής δεν έχει τη νομική δυνατότητα να περιορίσει το χώρο. Χρειάζεται παρουσία του εισαγγελέα, που θα διαπιστώσει την παρακώλυση της συγκοινωνίας. Προσωπικά, θα προωθήσω νομοθετική ρύθμιση».

Ο υπουργός αναφέρεται στις μικρές συγκεντρώσεις, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ίδιοι οι διοργανωτές τους φροντίζουν για το πρόβλημα που δημιουργείται στην κυκλοφορία, χωρίς να χρειάζεται η χρήση αστυνομικής ράβδου. Ουσιαστικά, ο υπουργός κάνει καθαρό πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τις μικρές συγκεντρώσεις, για να επιβάλει νέες απαγορεύσεις και να δώσει αυξημένες εξουσίες στον οποιοδήποτε αστυνομικό διευθυντή, που τελικά θα κρίνει αν μια συγκέντρωση είναι μικρή η μεγάλη.

Πάντως ο ίδιος, στη συνέντευξή του, δηλώνει προλετάριος... διεκδικώντας, ωστόσο, βραβείο πρωτοτυπίας, αφού για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά προλετάριος δηλώνει χειριστής χημικών και αστυνομικής ράβδου... τη στιγμή που αυτή η τακτική, που θέλει να κατοχυρώσει και νομοθετικά, έχει οδηγήσει σε καταστολή των ενοχλητικών διαδηλώσεων.

Οι ευθύνες για τη διαφθορά στα Σώματα Ασφαλείας

Ηκυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει ως επιτυχία της πολιτικής της την ανακάλυψη μέσα στους κόλπους των Σωμάτων Ασφαλείας, κυκλωμάτων διαφθοράς, προσπαθώντας να αποφύγει τα εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται.

Ποιος ευθύνεται για τα εκτεταμένα κρούσματα διαφθοράς μέσα στην ΕΛΑΣ; Η κυβέρνηση είναι άμοιρη ευθυνών;

Τι είδους επιτυχία της κυβέρνησης είναι η «ανακάλυψη» περιπτώσεων όπως η τελευταία στο Μενίδι (ενώ υπάρχουν και αλλού όπως γράφεται στον Τύπο) που βοούσαν για πάρα πολύ καιρό;

Μήπως χρειαζόταν η ΥΕΥ (Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων) για την ανακάλυψη τέτοιων φαινομένων;

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο αποπροσανατολισμός του λαού, η απόσειση των ευθυνών της και η προσπάθειά της να περάσει στην κοινή γνώμη ότι «παράγει έργο».

Το μόνο έργο που επιτελεί η κυβέρνηση σ' αυτό τον τομέα είναι η διατήρηση και ενίσχυση του σάπιου καθεστώτος που υπάρχει μέσα στην ΕΛΑΣ που παράγει και τώρα αλλά θα παράγει και στο μέλλον ανάλογα κρούσματα.

***

Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα μιλήσει για τις αιτίες αυτών των φαινομένων και πριν ακόμη ξεσπάσει, για άλλη μια φορά, πρόβλημα. Είχε τονίσει ότι η επέκταση της διαφθοράς στα ΣΑ διευκολύνεται και τροφοδοτείται από τον αντιλαϊκό προσανατολισμό τους, από το ασφυκτικό καθεστώς των στεγανών και της στρατιωτικοποίησης στη λειτουργία τους, από τις διακρίσεις, την αναξιοκρατία, τον αυταρχισμό, την έλλειψη δημοκρατίας και σωστής διαπαιδαγώγησης στο εσωτερικό τους από τις ανεξέλεγκτες δραστηριότητες ξένων και κύρια αμερικανικών υπηρεσιών.

Αν η κυβέρνηση ήθελε ν' αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα κρούσματα διαφθοράς στην ΕΛΑΣ θα προχωρούσε στον αναπροσανατολισμό των δυνάμεών της προς τη δίωξη του εγκλήματος και όχι του λαϊκού κινήματος όπως κάνει. Διά στόματος του υπουργού Δημόσιας Τάξης εξάγγειλε την προώθηση νόμου για την ουσιαστική απαγόρευση των λαϊκών διαδηλώσεων, προσθέτοντας έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα του αυταρχισμού που οικοδομεί.

Η κυβέρνηση «διαπαιδαγωγεί» τις αστυνομικές δυνάμεις στην καταστολή του δίκιου.

***

Αν η κυβέρνηση ήθελε την πάταξη της διαφθοράς στην ΕΛΑΣ θα προχωρούσε στον εκδημοκρατισμό των ΣΑ που, εκτός των άλλων, θα περιόριζε αποφασιστικά την ύπαρξη και ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων.

Δε χρειαζόταν ειδική υπηρεσία, της οποίας το έργο φροντίζει να καθαγιάζει η κυβέρνηση. Γιατί ο ρόλος της δε θα περιοριστεί στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Αλλος είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

Για εκδημοκρατισμό, διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και αναπροσανατολισμό των ΣΑ πρέπει να παλέψει και το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στα ΣΑ, αν θέλει ν' αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η «δυσφήμιση» του Σώματος. Αν δε θέλει η ειδική αυτή υπηρεσία, με πρόσχημα τη διεύρυνση καταγγελιών διαφθοράς, να στραφεί σε βάρος του συνδικαλιστικού κινήματος στα Σώματα Ασφαλείας.


Γιάννης ΝΑΚΗΣ

Κομπίνα με τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα

Επιτήδειοι μαζεύουν χρήμα για μια δουλιά που γίνεται τζάμπα

Τα  Επιμελητήρια θα στείλουν τις γνωστοποιήσεις. Παράταση στην ημερομηνία υποβολής.

Απατεώνες είναι όσοι εμφανίζονται σε διάφορες επιχειρήσεις και δηλώνουν πως εκπροσωπούν την «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα». Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση της συγκεκριμένης κρατικής υπηρεσίας.

Η ανακοίνωση αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις και την παραθέτουμε ολόκληρη:

«Περιήλθε, αναφέρεται, στη γνώση της Αρχής ότι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας σκόπιμα έχει δημιουργηθεί η εντύπωση από συγκεκριμένες εταιρίες ή πρόσωπα, τα οποία, έναντι αμοιβής αναλαμβάνουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των υπευθύνων επεξεργασίας, σε σχέση με το Νόμο 2472/97, ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εκπροσωπείται από τους παραπάνω.

Για άρση κάθε αμφιβολίας ανακοινώνονται τα παρακάτω:

1. Η Αρχή είναι ανεξάρτητη Διοικητική Υπηρεσία με έδρα την Αθήνα (Ομήρου 8, ΤΚ 10564), χωρίς παραρτήματα, υποκαταστήματα, εκπροσώπους και συνεργάτες σε οποιοδήποτε μέρος της επικράτειας.

2. Εντυπα και πληροφοριακό υλικό είναι διαθέσιμα στις κατά τόπους Νομαρχίες και Επιμελητήρια, καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.dpa.gr.

3. Επειδή η γνωστοποίηση αφορά μεγάλο αριθμό επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων που τηρούν απλά αρχεία προσωπικών δεδομένων (τιμολόγια, βιβλία εσόδων - εξόδων, αρχείο προσωπικού), η Αρχή επεξεργάστηκε και έχει ήδη αρχίσει η διανομή από τους παραπάνω φορείς απλουστευμένου εντύπου γνωστοποίησης.

4. Για διευκόλυνση των υποχρέων, η Αρχή ήρθε σε επαφή με όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, τα οποία και ανέλαβαν ατελώς τη συλλογή των γνωστοποιήσεων που θα αποσταλούν σε αυτήν από τα Επιμελητήρια εντός εύλογου χρόνου και πέραν της 31.12.1999».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ