ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ξεκινούν στις 19 του Γενάρη

Νομαρχιακά συλλαλητήρια. Κλιμακώνεται ο αγώνας της αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ

Στις 19 Γενάρη θα πραγματοποιηθούν παναγροτικά συλλαλητήρια στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, όπως αποφασίστηκε σε συσκέψεις, που έγιναν στους δύο νομούς, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Αγροτικών Συλλόγων. Τα Νομαρχιακά συλλαλητήρια εντάσσονται στην κλιμάκωση των αγώνων της αγροτιάς, που θα συντονιστούν σε πανθεσσαλικό επίπεδο, όπως αποφασίστηκε στην πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας.

Το διεκδικητικό πλαίσιο, που θέτουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, αφορά στην κατάργηση των αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ, που έχουν αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Απαιτούν, επίσης, ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την καταβολή αποζημιώσεων για τις καταστροφές, που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, την παύση των δικαστικών διώξεων κ.ά.

Στην Καρδίτσα

Με παναγροτικό συλλαλητήριο στις 19 Γενάρη στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ οι αγρότες του νομού, έχοντας ως «όπλο» την πλούσια πείρα του μακροχρόνιου αγώνα τους και τη δύναμη της ενότητάς τους. Η διοργάνωση του συλλαλητηρίου αποφασίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη εκπροσώπων της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων και των αγροτικών συλλόγων του νομού, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι οι αγρότες μόνο με την ενωμένη πάλη τους θα μπορέσουν ν' ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματός τους. Οπως υπογραμμίστηκε στη σύσκεψη η φετινή χρονιά για τους αγρότες της Καρδίτσας είναι η χειρότερη, καθώς οι καλλιέργειές τους υπέστησαν τεράστιες ζημιές, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για το λόγο αυτό, ένα από τα άμεσα αιτήματα που θέτουν στην κυβέρνηση είναι η κάλυψη του χαμένου εισοδήματός τους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα νέα αντιαγροτικά μέτρα που προωθεί το διευθυντήριο των Βρυξελλών, όπως αυτά για τη βαμβακοκαλλιέργεια, τα οποία θα εξοντώσουν τους αγρότες. Οσον αφορά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει τη μετατροπή των συνεταιρισμών σε ανώνυμες εταιρίες, υπογραμμίστηκε ότι στοχεύει στη συγκεντροποίηση της γης σε λίγα χέρια και στο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών και των αγροτικών συλλόγων της Καρδίτσας κατήγγειλαν τις ψεύτικες υποσχέσεις και την επιχείρηση αποπροσανατολισμού, στην οποία επιδόθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νομό ο υπουργός Γεωργίας, επισημαίνοντας ότι οι αγρότες δεν πρόκειται να πιαστούν στα δίχτυα της προεκλογικής παροχολογίας και ότι αυτό θα το αποδείξουν με τον αγώνα τους και με την ψήφο τους.

Τις επόμενες μέρες κλιμάκια εκπροσώπων των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων του νομού θα περιοδεύσουν σε χωριά της Καρδίτσας, όπου θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συγκεντρώσεις. Ταυτόχρονα, θα γίνουν επαφές και με εκπροσώπους άλλων φορέων του νομού, προκειμένου να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση των άλλων λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα των αγροτών και να λάβει το συλλαλητήριο παλλαϊκό χαρακτήρα.

Στα Τρίκαλα

Παναγροτικό συλλαλητήριο με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα θα πραγματοποιήσουν στις 19 Γενάρη και οι αγρότες των Τρικάλων στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η απόφαση για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου ελήφθη σε σύσκεψη εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη», της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Αλληλεγγύη» και των αγροτικών συλλόγων Τρικάλων, που συγκάλεσε η Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Αγροτών στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι η συνέχιση και η κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ αποτελεί μονόδρομο για τους αγρότες, διαφορετικά θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα από τα χωράφια τους.

Για τον καλύτερο συντονισμό δράσης και την επιτυχία του παναγροτικού συλλαλητηρίου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα νέα σύσκεψη εκπροσώπων των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη».

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Αγώνας στους δρόμους για να μην κλείσει

Εμπαίζουν τους εργαζόμενους ο υπουργός Γεωργίας και η ΑΤΕ. «Δουλεύει» για το ξεπούλημα του εργοστασίου η πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας

Εμπαιγμό χαρακτηρίζει ο Σύλλογος των εργαζομένων στη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ» την απόφαση της ΑΤΕ να δώσει 200 εκατομμύρια δραχμές, με επιταγές, για τη λειτουργία (;) του εργοστασίου, όπως τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του. Ταυτόχρονα θεωρεί κοροϊδία την υπόσχεση που έδωσε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης - ότι δήθεν θα μεσολαβήσει, ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα για δανειοδότηση της «ΟΛΥΜΠΟΣ» με 500 εκατομμύρια δραχμές - κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Συλλόγου, των φορέων και βουλευτές του νομού.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ» καταγγέλλει την πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, τονίζοντας ότι «με τη στάση της έδειξε ότι δεν ήθελε να δοθεί το δάνειο, για να φέρει σε αδιέξοδο το εργοστάσιο και ν' αναγκάσει τους αντιπροσώπους στη γενική συνέλευση που θα γίνει στις 8 Γενάρη, να ψηφίσουν υπέρ της πώλησης του εργοστασίου στη ΦΑΓΕ.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου για μια ακόμα φορά υπογραμμίζει ότι «το εργοστάσιο έχει όλες τις προϋποθέσεις να συνεχίσει την πορεία του σε συνεταιριστική μορφή, αλλά σκοντάφτει στη μεθοδευμένη προσπάθεια της ηγεσίας της Ενωσης που αντί να βοηθήσει το εργοστάσιο, όλο αυτό το χρόνο συνειδητά υπονόμευε την πορεία του για να το οδηγήσει στο ξεπούλημα».

«Οι εργαζόμενοι - επισημαίνεται στην ανακοίνωση - θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μαζί με όλους εκείνους τους συνεταιριστές, άλλους παράγοντες και το λαό του νομού, που θέλουν να παραμείνει το εργοστάσιο στα χέρια της Ενωσης. Το ΔΣ του Συλλόγου θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων δυναμικές κινητοποιήσεις με στόχο να καμφθεί η αδιαλλαξία της διοίκησης της Ενωσης και του υπουργείου Γεωργίας».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ» καλεί τους φορείς και τους πολίτες σε ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο για τη σωτηρία του εργοστασίου, επισημαίνοντας ότι πρόταση του σωματείου είναι να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των φορέων και των τοπικών παραγόντων του νομού με τον υπουργό Γεωργίας, με στόχο την ικανοποίηση του αιτήματος δανειοδότησης της επιχείρησης. «Η μοναδική λύση - τονίζει - που συμφέρει τους παραγωγούς, τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους και την Ενωση, είναι να συνεχίσει το εργοστάσιο την ανοδική του πορεία με τη συνεταιριστική του μορφή».

ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΧΕΛΩΟΥ
Στις ελληνικές καλένδες το έργο

Θα εντείνουν τον αγώνα για την κατασκευή του έργου οι μαζικοί φορείς της Θεσσαλίας

Αποφασισμένοι να εντείνουν τον αγώνα τους για την κατασκευή του έργου της εκτροπής του Αχελώου, δηλώνουν οι μαζικοί φορείς της Θεσσαλίας, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση για την υλοποίησή του.

Σε συνεδρίαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου - που έγινε με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και βουλευτών της περιοχής - επισημάνθηκε ότι το έργο μετά από τόσα χρόνια βρίσκεται και πάλι σε αμφισβήτηση και σε φάση αδράνειας, δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και δεν υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στο ΥΠΕΧΩΔΕ, τη ΔΕΗ και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Ταυτόχρονα, ενώ τα τεχνοοικονομικά μεγέθη δείχνουν ότι για την ολοκλήρωση των έργων απαιτούνται 300 δισεκατομμύρια δραχμές, από το 1996 μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί μόλις 24 δισεκατομμύρια, που είναι μόλις το 12,3 τοις εκατό των κονδυλίων. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι με τους σημερινούς ρυθμούς υλοποίησης του έργου, τα χρονοδιαγράμματα που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα είναι πλέον αναξιόπιστα, καθώς για τα 2 έργα κεφαλής, όπως ονομάζονται η σήραγγα εκτροπής και το Φράγμα Συκιάς, έχει συντελεστεί μόνο το 30 με 35 τοις εκατό των συνολικών εργασιών, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα απομένουν ελάχιστοι μήνες.

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, ζήτησε την ενεργοποίηση όλων των φορέων της Θεσσαλίας, ώστε ν' αναδειχτεί σε κοινωνικό αίτημα όλης της περιοχής την εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου.

Στη συνεδρίαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής συμμμετείχαν επίσης ο Νίκος Κατσαρός, βουλευτής της ΝΔ, οι νομάρχες Καρδίτσας Βασίλης Αναγνωστόπουλος και Τρικάλων Στέφανος Πατραμάνης, δήμαρχοι της περιοχής, ο πρώην δήμαρχος Λάρισας Αριστείδης Λαμπρούλης και άλλοι εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Προεκλογικές υποσχέσεις στους νεοπρόσφυγες

Το σχέδιο νόμου για τους παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ενωση παρουσίασαν χτες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, παρουσία πολλών εκπροσώπων ποντιακών σωματείων οι υπουργοί Α. Τσοχατζόπουλος, Γ. Μαγκριώτης και Γ. Νιώτης. Πολλοί εκπρόσωποι των Σωματείων Παλιννοστούντων με αγανάκτηση, είπαν από το βήμα του ΝΣ, ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα εργασίας εκπαίδευσης και στέγασής τους, απλά η παρουσίασή του δίνει την ευκαιρία στα κυβερνητικά στελέχη να αναπτύσσουν τις δημόσιες σχέσεις τους. Με καθυστέρηση μιας δεκαετίας προσπαθειών, το κράτος «ήρθε» να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των νεοπροσφύγων. Ωστόσο και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης τόνισε πως, αν οι διατάξεις του νομοσχεδίου δε συνοδευτούν με υπουργικές αποφάσεις, τα «ευεργετήματα» για τους νεοπρόσφυγες θα μείνουν στα χαρτιά. Επίσης, τόσο από τους εκπροσώπους των σωματείων, όσο και από Νομαρχιακούς Συμβούλους επισημάνθηκε ότι οι προτάσεις τους, σχετικά με το σχέδιο νόμου αγνοήθηκαν παντελώς.

Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Μαγκριώτης, παρουσίασε τις 4 ενότητες του νομοσχεδίου και ανακοίνωσε πως χτες υπογράφηκε η παραχώρηση από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στο Ιδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων οικοπεδικών εκτάσεων 616 στρεμμάτων στο Αβατο και το Εύλαλο Ξάνθης, 300 στο Αμύνταιο Φλώρινας, για την εγκατάσταση παλιννοστούντων. Ο υφ. Εξωτερικών, Γ. Νιώτης, ανέφερε πως η ιθαγένεια θα δοθεί και στους 150.000 που ζουν στην Ελλάδα (60.000 στο νομό Θεσσαλονίκης), αλλά και στους 500.000, που βρίσκονται στο εξωτερικό. Στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων τόνισαν το μεγάλο πρόβλημα της απασχόλησης, που αντιμετωπίζουν και το οποίο δεν αντιμετωπίζεται ούτε στο ελάχιστο με το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή. Το 70% είναι άνεργοι, σύμφωνα και με τα στοιχεία του υπουργείου, και το μεγαλύτερο ποσοστό τους απασχολείται στη μαύρη εργασία. Τα οξυμένα συνταξιοδοτικά, εκπαιδευτικά και στεγαστικά προβλήματα αγνοούνται, όπως άλλωστε και η προστασία των άπορων υπερηλίκων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των πολυτέκνων.«Οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ ενθάρρυναν να έρθουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες και στη συνέχεια τους ξέχασαν», είπε στην παρέμβασή του ο Μ. Σπυριδάκης νομαρχιακός Σύμβουλος επικεφαλής της ΝΑΣΘ. «Τώρα μετά μια δεκαετία αλλεπάλληλων υποσχέσεων, φέρνουν αυτό το νομοσχέδιο και η κυβέρνηση το θεώρησε σαν μια ευκαιρία, για να αυτοχειροκροτηθεί. Υπάρχει προφανώς προεκλογική εκμετάλλευση εκ μέρους της», σημείωσε ο Μ. Σπυριδάκης, προσθέτοντας ότι βάσει του νομοσχεδίου δίνονται αρμοδιότητες στη ΝΑ, αλλά όχι και πόροι για την αποκατάσταση των νεοπροσφύγων.

«ΠΡΟΒΛΗΜΑ 2000»
Η δοκιμή πήγε καλά

Η γενική εικόνα της χώρας είναι καλή και όλα τα δίκτυα ανταποκρίθηκαν σε επεισόδια που εξελίχθηκαν σε πραγματικό χρόνο. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα από τη χτεσινή δοκιμή για την ετοιμότητα των υπηρεσιών στην αντιμετώπιση του «προβλήματος του 2000», που έγινε από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών. Στη χτεσινή δοκιμή ελέγχθηκε η λειτουργικότητα όλων των μηχανισμών υποστήριξης σε εθνική κλίμακα, καθώς και η επικοινωνιακή υποδομή του Κέντρου. Επίσης, ενημερώθηκε η βάση δεδομένων της Διεθνούς Ομάδας Δράσης του ΟΗΕ, που λειτούργησε από χθες και έχει ως σκοπό την ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για την ετοιμότητα κάθε χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ