ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα δεινά των Τσιγγάνω ν στις όχθες του Γαλλικού

Θα ξεχειμωνιάσουν και φέτος στην άθλια κατασκήνωση μέσα στις λάσπες

Σ' αυτές τις σκηνές, δίπλα στο Γαλλικό ποταμό και με το φόβο μιας πλημμύρας, θα ξεχειμωνιάσουν και φέτος...
Σ' αυτές τις σκηνές, δίπλα στο Γαλλικό ποταμό και με το φόβο μιας πλημμύρας, θα ξεχειμωνιάσουν και φέτος...
Συνεχίζονται τα δεινά χιλιάδων σκηνιτών Τσιγγάνων της Θεσσαλονίκης, που, όπως όλα δείχνουν, θα ξεχειμωνιάσουν και φέτος στην ιδιότυπη άθλια κατασκήνωση, που έχει στήσει γι' αυτούς η Νομαρχία Θεσσαλονίκης στις όχθες του Γαλλικού ποταμού, ενώ οι εργασίες στο στρατόπεδο Γκόνου, όπου έχει αποφασιστεί να μεταφερθούν, αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά το τέλος του Φλεβάρη του 2000.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο αντινομάρχης Α. Καλταβερίδης, στο στρατόπεδο Γκόνου, που έχει μετονομαστεί σε «Συνοικισμό Αγίας Σοφίας», «δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι εργασίες που αφορούν την ηλεκτροδότηση και την ύδρευση, οι κοινόχρηστοι χώροι βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των σκελετών, ενώ υπολείπονται και οι εργασίες στην τελική διευθέτηση του χώρου».

Οπως φαίνεται, η προχειρότητα σε ό,τι αφορά τα σχέδια μετατροπής του στρατοπέδου Γκόνου σε οικισμό δεν έχει τέλος. Ετσι, ενώ αρχικά ο προϋπολογισμός του έργου έφτανε στο ύψος των 250 εκατομμυρίων δραχμών και αφορούσε την κατασκευή μιας κατασκήνωσης τύπου κάμπινγκ με κοινόχρηστες τουαλέτες, στη συνέχεια συνειδητοποίησαν ότι ήταν αναγκαία η κατασκευή ενός πρότυπου χωριού, που θα στεγάσει 250 οικογένειες συνολικού προϋπολογισμού 710 εκατομμυρίων δραχμών. Ετσι, από το 1997, που αρχικά έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των σκηνιτών, μέχρι και σήμερα, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, επικαλούμενη διάφορα εμπόδια, δεν έχει υλοποιήσει τη δέσμευσή της. Δύο χρόνια τώρα, μετά την εκδίωξή τους από την περιοχή του Ευόσμου, όπου διέμεναν σε καταυλισμό που είχαν δημιουργήσει μόνοι τους, χιλιάδες άνθρωποι και μικρά παιδιά συνεχίζουν να ζουν στις όχθες του Γαλλικού ποταμού, όπου εγκαταστάθηκαν προσωρινά...

Οι σκηνίτες Τσιγγάνοι δηλώνουν απελπισμένοι, αφού καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες ασθένειες, που επιδεινώνονται από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους. Κατοικούν μέσα σε προχειροφτιαγμένες παράγκες από νάιλον, χωρίς πόσιμο νερό, χωρίς τουαλέτες, ούτε καν κοινόχρηστες, αφού καμία από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν προέβλεψε την αναγκαιότητά τους.

Ερχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, ενώ ο φόβος μια νέας υπερχείλισης του ποταμού, όπως άλλωστε συνέβη πριν λίγες μέρες, είναι πλέον μόνιμη απειλή και για τη ζωή τους. «Βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση. Ζούμε μέσα στις λάσπες, τα παιδιά μας αρρωσταίνουν από το κρύο και τις κακουχίες», δηλώνει ο γραμματέας του Συλλόγου Τσιγγάνων Παναγιώτης Φραγκούλης. «Πρόκειται για κτηνωδία», συμπληρώνει ο Θανάσης Τριαρίδης, μέλος του δικτύου DROM. «Είναι άνθρωποι που ζούνε σε κατάσταση πολέμου, ενώ ζούμε σε καιρό ειρήνης».

Πρωτοχρονιά με χιόνια και βροχές

Η επιδείνωση του καιρού θ' αρχίσει από σήμερα το απόγευμα

Χιόνια και βροχές σε όλη τη χώρα προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) για την Πρωτοχρονιά. Ο καιρός θα αρχίσει να επιδεινώνεται από σήμερα το απόγευμα καθώς θα ενταθούν οι βροχές στα δυτικά και κεντρικά μέρη της χώρας.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα, αύριο και μεθαύριο έχει ως εξής:

  • Για σήμερα η ΕΜΥ προβλέπει νεφώσεις με ασθενείς βροχές στη Δυτική Ελλάδα , ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Αργά το απόγευμα οι βροχές στα δυτικά θα ενταθούν και τη νύχτα θα βρέξει στα κεντρικά και βόρεια. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι με βαθμιαία εξασθένηση, αλλά από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους μέτριους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 0 έως 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 έως 16 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα είναι γενικά ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις και αργά τη νύχτα είναι πιθανό να βρέξει. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2-11 βαθμούς Κελσίου.

  • Για αύριο, Παρασκευή, η ΕΜΥ προβλέπει νεφώσεις με βροχές στο Ιόνιο, στην Ηπειρωτική Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο, ενώ αναμένονται καταιγίδες στα δυτικά και χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και πτώση της θερμοκρασίας στα κεντρικά και βόρεια.

Χιόνια σε όλα τα ορεινά της χώρας και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο προβλέπονται για το Σάββατο, ενώ υπάρχει πιθανότητα βροχών στην υπόλοιπη χώρα.

Τα δρομολόγια των πλοίων

Κανονικά εκτελούνται από τις 12 χτες το μεσημέρι τα δρομολόγια των επιβατηγών και οχηματαγωγών πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Επίσης από χτες το πρωί επαναλειτούργησε η πορθμειακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου.

Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας συνιστά στους επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν, να επικοινωνούν νωρίτερα με τα κατά τόπους πρακτορεία και λιμενικές αρχές για τυχόν τροποποιήσεις των δρομολογίων.

ΠΙΕΡΙΑ - ΕΒΡΟΣ
Μεγάλες καταστροφές απ' την κακοκαιρία

Μεγαλύτερες από ό,τι αρχικά είχαν υπολογιστεί είναι οι καταστροφές σε οικήματα και αγροτικές εγκαταστάσεις του νομού Πιερίας από τους σφοδρούς ανέμους που έπληξαν την περιοχή το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Το νέο πλήγμα ήρθε, ενώ ακόμη ο νομός και οι κάτοικοι δεν έχουν συνέλθει από το προηγούμενο χτύπημα, που είχε σημειωθεί μέσα στο Νοέμβρη και είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αγροτικές εκτάσεις, ο αρχαιολογικός χώρος στο Δίον και να καταστραφεί το οδικό δίκτυο σε ορισμένα σημεία.

Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές που σημειώθηκαν προχτές Τρίτη, σε οικήματα στο Λιτόχωρο, όπου δεκάδες σπίτια έμειναν χωρίς σκεπές, που παρασύρθηκαν από τη μανία του ανέμου, ενώ αρκετά παλαιά, αγροτικά κυρίως οικήματα, μισογκρεμίστηκαν. Στο χωριό Βροντού καταστράφηκαν πολλά μνήματα στο νεκροταφείο, από το ξερίζωμα και την πτώση δεκάδων πανύψηλων δέντρων. Καταστροφές σε δεκάδες θερμοκήπια σε έκταση τουλάχιστον 800 στρεμμάτων, σημειώθηκαν στην περιοχή του χωριού Σβορώνος και στην περιοχή του Παντελεήμονα.

Ο αγροτικός δρόμος που συνδέει την Παραλία Βαρικού με το Λιτόχωρο παρέμεινε κλειστός μέχρι και χτες, λόγω πτώσης δέντρων στο οδόστρωμα, ενώ την Τρίτη σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στο μισό Λιτόχωρο και στο άλλο μισό η διακοπή παρατάθηκε στις 6 ώρες περίπου. Οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρισμού οφείλονται, σύμφωνα με τη γνώμη που εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής, σε παλαιές ζημιές του δικτύου που δεν αποκαθίστανται ολοκληρωτικά, με αποτέλεσμα κάθε φορά που θα έχουμε έκτακτες καταστάσεις, να σημειώνονται σοβαρές βλάβες στο σύστημα και να σταματά η ηλεκτροδότηση κατοικημένων περιοχών.

Οπως ανακοινώθηκε από τη Νομαρχία Πιερίας, έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες των εργαζομένων της Νομαρχίας, λόγω των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τις καταστροφές που προξένησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Πλημμύρισαν χωράφια στον Εβρο

Στην περιοχή Φέρες του Εβρου τουλάχιστον 40.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων πλημμύρισαν, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν την περασμένη Τρίτη. Οι αγρότες ανάστατοι από τις καταστροφές που υπέστησαν ζητούν από τη νομαρχία να πάρει επιτέλους αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που σχεδόν κάθε χρόνο οδηγεί σε ανυπολόγιστες καταστροφές των καλλιεργειών τους.

Οπως καταγγέλλουν, το συχνό φαινόμενο πλημμυρών στον Βόρειο Εβρο, πέρα από τις κατά καιρούς απρόσμενα καταστροφικές καιρικές συνθήκες, κυρίως οφείλεται στην αδυναμία λειτουργίας των αντλιοστασίων που υπάρχουν στην περιοχή, τόσο εξαιτίας των συχνών διακοπών ρεύματος, όσο και επειδή σε ορισμένα σημεία τα αντλιοστάσια είναι χαμηλότερα από το ύψος που απαιτείται.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ευχαριστούμε θερμά όλους, όσοι παραβρέθηκαν στην κηδεία του πατέρα μας Σπύρου Κ. Τόκα και της μάνας μας Βασιλικής Τόκα (το γένος Μπάλλα) που απεβίωσαν στις 24 και 25 Δεκέμβρη 1999 αντίστοιχα και κηδεύτηκαν στις 26 Δεκέμβρη 1999 στο νεκροταφείο Σαμωνίβας - Σουλίου.

Τα παιδιά τους (Δημήτρης, Βαγγέλης, Σταυρούλα, Φρίξος, Λάμπρος, Κωστής) και τα μέλη των οικογενειών του Σπύρου και Βασιλικής Τόκα.

Στις 30 Γενάρη 2000, θα γίνει στη μνήμη των γονιών μας το 40ήμερο μνημόσυνο στη Σαμωνίβα Σουλίου (Θεσπρωτία)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οράματα» για τα μπαλκόνια!

Με γιορτούλες και πανηγυράκια , ο δήμος φιλοδοξεί ν' αναδείξει το όραμα για τη Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα

Μετά τη «γιορτή των Αγγέλων», προσφέρουν στο πιάτο άλλη μια... παρτίδα εκδηλώσεων για την υποδοχή της νέας χιλιετίας. Ο λόγος για το Δήμο Θεσσαλονίκης, όσους στηρίζουν πολιτικά τις εκδηλώσεις για το «μιλένιουμ» και τους χορηγούς οικονομικούς και επικοινωνιακούς. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργάνωσε διαγωνισμό για «το καλύτερο χριστουγεννιάτικο μπαλκόνι» και μια σειρά γιορτούλες και πανηγυράκια προκειμένου, όπως είπε και ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος, να αναδείξει τους στόχους και τα οράματα για τη Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα...

Σήμερα Πέμπτη, τις απογευματινές ώρες και αύριο Παρασκευή τις πρωινές ώρες, μουσικά σχήματα θα κατακλύσουν τους δρόμους και τις πλατείες του κέντρου. Το βράδυ της Παρασκευής από τις 10.30 ως και τις πρώτες ώρες του 2000 θα βρίσκεται σε εξέλιξη η «γιορτή των αστεριών», ένα πολυθέαμα με μουσική και τραγούδια από γνωστούς ερμηνευτές, χάπενιγκς, λέιζερ σόου, δώρα κλπ. Και από τις 11 το πρωί της 1.1.2000 φιλαρμονικές θα παιανίζουν στους δρόμους.

Το νέο που μας φέρνουν όλοι τους, με τυμπανοκρουσίες και πανηγύρια είναι πως το παλιό έγινε ακόμη πιο βάρβαρο, πιο τρομακτικό. Η ανεργία μεγαλώνει, η εξαθλίωση επίσης. Οι άστεγοι μέρα με τη μέρα πληθαίνουν, τα προβλήματα μόλυνσης του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη οξύνονται, έργα υποδομής για τη λύση του κυκλοφοριακού, του συγκοινωνιακού και γενικότερα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, περιμένουν... χρηματοδότες.

Η λήξη της χιλιετίας, κατά την εκτίμηση των Δημοτικών Συμβούλων Αγ. Σαχίνη και Γ. Τανιμανίδη, δεν είναι δυνατόν να γιορταστεί χωρίς να γίνει ένας απολογισμός για το τι φεύγει, τι μένει και ποια είναι τα οράματα για το αύριο της πόλης και της χώρας. Με το σκεπτικό αυτό, ότι δηλαδή δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και ο λαός της και τα οποία θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τους ανθρώπους την επόμενη χρονιά και την επόμενη χιλιετία, ο Αγ. Σαχίνης, επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα», και ο Γ. Τανιμανίδης - διαφοροποιήθηκε από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ που στήριξε τις επιλογές της διοίκησης - έθεσαν το δικό τους πλαίσιο που όμως δεν υιοθετήθηκε και τελικά διαχώρισαν τη θέση τους.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον αγαπημένο μας αδελφό και θείο

ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ

ζωγράφο

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 30-12-99 και ώρα 11 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου του Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών

Τα αδέλφια: Κώστας Σακελλαρίδης, Πανάγος και Βίλμα Σακελλαρίδη, Μαρία Βαγιάτη, Πόπη και Χρήστος Καρανίκης, Παύλος και Ζηλή Σακελλαρίδη. Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

Εγγραφές στην ΕΣΗΕΑ

Τους δημοσιογράφους, που έχουν συμπληρώσει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να εγγραφούν ως δόκιμα, τακτικά και αντεπιστέλλοντα μέλη της, καλεί η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ), να υποβάλουν αίτηση στη Γραμματεία της Ενωσης από τη Δευτέρα 3 Γενάρη 2000 έως και τη Δευτέρα 31 Γενάρη 2000, προσκομίζοντας απαραιτήτως τις απαιτούμενες από το Καταστατικό της ΕΣΗΕΑ βεβαιώσεις και πιστοποιητικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ