ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΟΠΟΛΗ
Νομιμοποίησαν το μπάζωμα του ρέματος!
Η «πόλη - φάντασμα», η επιστολή του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ και το «άδειασμα»της ΕΥΔΑΠ

«Πόλη - φάντασμα», ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο «Ρ» στις 3 Οκτώβρη και με το οποίο αποκαλύψαμε ότι ολόκληρη η πόλη της Ροδόπολης είναι εκτός σχεδίου, ενώ η πλατεία της Κοινότητας, δεκάδες σπίτια, το μισό κοινοτικό κατάστημα, πολυκατοικίες και βίλες είναι χτισμένα πάνω στο ρέμα που διασχίζει την πόλη. Μια πόλη, στην οποία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα έπρεπε να υπάρχουν ακόμα και σήμερα μόνο μαντριά και μικρά σπίτια που θα φιλοξενούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Κι αυτό γιατί πέραν της διανομής του 1932, με την οποία μοιράστηκε η γη σε κτηνοτρόφους και αγρότες, δεν υπάρχει άλλη νομοθετική πράξη που να προσδιορίζει το καθεστώς στην περιοχή.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής απάντησε με επιστολή του τότε στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, χαρακτηρίζοντας τη μεταχείρισή του από την εφημερίδα μας «κακή και άδικη», ενώ δήλωνε βέβαιος ότι: «Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης αποχέτευσης ομβρίων που εκπονεί η ΕΥΔΑΠ και της μελέτης οριοθέτησης από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, θα επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα των καταπατήσεων στο ρέμα Ροδόπολης».

Η επιστολή του υφυπουργού στο «Ρ» έφτασε στις 4 Οκτώβρη 1999, μία ημέρα μετά το ρεπορτάζ του «Ρ». Η έρευνά μας συνεχίστηκε και σ' αυτό οφείλεται η καθυστέρηση στη δημοσίευση της επιστολής του Χρ. Βερελή.

Σήμερα, λοιπόν, ο «Ρ» αποκαλύπτει ποια είναι η απόφαση της ΕΥΔΑΠ, την οποία επικαλείτο τότε ο Χρ. Βερελής για να αντικρούσει το σχετικό δημοσίευμα. Στις 11.10.99 (επτά μέρες μετά την επιστολή Βερελή στο «Ρ»), η ΕΥΔΑΠ (Διεύθυνση Εργων Αποχέτευσης) στέλνει έγγραφο (231562-11.10.99) προς τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), με το οποίο αναφέρεται στο υπό έγκριση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ροδόπολης. Τι αναφέρει; Διαβάστε!

«Οσον αφορά στο τμήμα, το διερχόμενο από την πλατεία του οικισμού που έχει ήδη διευθετηθεί με κλειστή διατομή από την Κοινότητα (σ.σ. οι παρανομίες που λέγαμε), έχει γίνει έλεγχος επάρκειας, στα πλαίσια της μελέτης και έχει εκτιμηθεί ότι η διατομή είναι επαρκής υδραυλικά».

Με άλλα λόγια, η πλατεία μαζί με τον παράνομο αγωγό που θα καθαιρείτο, όπως έλεγαν οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ σε άλλο έγγραφο, τώρα νομιμοποιούνται μαζί με τα επιχώματα και τις καταπατήσεις! Και η ΕΥΔΑΠ γνωστοποιεί στον ΟΡΣΑ ότι το μπαζωμένο ρέμα, πάνω στο οποίο έχει χτιστεί η πλατεία της Κοινότητας, θα παραμείνει όπως είναι μπαζωμένο!

Ας δούμε, όμως, ακριβώς σ' αυτό το σημείο τι μας έλεγε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, στην επιστολή του προς το «Ρ» στις 4 Οκτώβρη. «Με έγγραφο που έστειλα στην ΕΥΔΑΠ, έδωσα εντολή, κατά τη διατύπωση της γνώμης της για την έγκριση του ΓΠΣ Ροδόπολης, να μην συναινέσει σε παράνομες καταπατήσεις και επιχωματώσεις του ρέματος, αλλά το ρέμα να παραμείνει ανοιχτό».

Κι όμως, η ΕΥΔΑΠ φρόντισε, όχι μόνο να διαψεύσει, αλλά και να εκθέσει τον υφυπουργό. Και εμμέσως να συναινέσει στις παρανομίες. Αραγε, το έχει υπόψη του ο Χρ. Βερελής; Και βέβαια, όπως αντιλαμβάνεται και ο ίδιος, ύστερα από την αποκάλυψη του εγγράφου της ΕΥΔΑΠ προς τον ΟΡΣΑ, δεν υπάρχει ούτε «παρασυρμός σε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων», ούτε «επιλεκτική παρουσίαση στοιχείων», όπως έγραφε ο υφυπουργός στην επιστολή του προς το «Ρ» στις 4.10.99. Απλά, υπάρχουν στοιχεία και ρεπορτάζ.


Κ. Π.

Χωρίς υγειονομική κάλυψη οι σεισμόπληκτοι

Πέρασαν τρεις και πλέον μήνες από τον καταστροφικό σεισμό και η υγειονομική κάλυψη των οικισμών των σεισμοπαθών χωλαίνει σημαντικά. Τις πρώτες δύσκολες ημέρες, με την πραγματικά ανεκτίμητη προσφορά των μαχόμενων γιατρών και νοσηλευτών, κυρίως του ΕΣΥ, καλύφθηκαν σημαντικές ανάγκες. Σημειώνουμε ότι η προσφορά αυτή έμεινε στην αφάνεια από τα περισσότερα ΜΜΕ, που επικέντρωσαν πιο πολύ στους επώνυμους εθελοντές, για λόγους προβολής του εθελοντισμού, σαν αντίδοτο στην ανεπάρκεια του επίσημου κράτους. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές προσφορές από την ΕΙΝΑΠ και ομάδες γιατρών από κρατικά νοσοκομεία για μεσοπρόθεσμη κάλυψη των οικισμών των σεισμοπαθών, αυτές έμειναν αναξιοποίητες. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των 45 εθελοντών από τον «Ευαγγελισμό».

Η πρόταση της ΕΙΝΑΠ, στην οποία η συμβολή της«Πανεπιστημονικής» ήταν αποφασιστική, είναι:

Α) Να παρθεί τώρα απόφαση από το υπουργείο για δημιουργία Κέντρων Υγείας αστικού τύπου. Η έναρξη αυτού του σχεδίου να επικεντρωθεί στις σεισμόπληκτες περιοχές της Δυτικής Αττικής για δύο λόγους:

1. Λόγω αυξημένων τωρινών αναγκών.

2. Επειδή η Δυτική Αττική είναι σημαντικά υποβαθμισμένη από άποψη πρωτοβάθμιων υγειονομικών σχηματισμών.

Β) Να προσληφθούν άμεσα άνεργοι γιατροί - μέσω ΟΑΕΔ - οι οποίοι σε συνεργασία με μόνιμα στελέχη του ΕΣΥ, νοσηλευτικό προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό να ξεκινήσουν άμεσα τη λειτουργία ιατρείων, εφτά μέρες τη βδομάδα, σε 16ωρη βάση. Αυτά τα ιατρεία να ξεκινήσουν με ένα σοβαρό τρόπο λειτουργίας για να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου και να αποτελέσουν το πρόπλασμα των ΚΥ αστικού τύπου.

Στην πρόταση αυτή το υπουργείο απάντησε ότι σχεδιάζει τη λειτουργία 4 - 5 πρόχειρων ιατρείων με 4 - 5 γιατρούς το καθένα, χωρίς να δεσμεύεται ούτε για τα Κέντρα Υγείας, ούτε για την αξιοποίηση των ανέργων γιατρών. Για τα ΚΥ δε δεσμεύεται, γιατί είναι μακροχρόνιος στόχος και δε γνωρίζει αν η... επόμενη κυβέρνηση θα έχει τους ίδιους στόχους. Για τους άνεργους δε δεσμεύεται επικαλούμενη νομικά κωλύματα.

Με δύο λόγια στήνει πρόχειρα ιατρεία προεκλογικού χαρακτήρα, που θα υπολειτουργούν εν τη γενέσει τους. Για να κάνει δήθεν διάλογο με την ΕΙΝΑΠ ήθελε την άποψή μας μόνο για το πού θα ανήκουν αυτά τα ψευτο-ιατρεία: Σε νοσοκομείο ή σε συγκρότημα νοσοκομείων; Πολύς λόγος για το τίποτα. Είναι καιρός να κατανοήσουν και οι υγειονομικοί και οι κάτοικοι των Δυτικών Συνοικιών ότι η απάντηση στις ψευτοϋποσχέσεις είναι η οργανωμένη μαζική διεκδίκηση. Οτι πραγματική προστασία των σεισμοπαθών και προεκλογικές υποσχέσεις δεν πάνε μαζί. Οτι ανάπτυξη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας χωρίς οργανωμένα Κέντρα Υγείας είναι κοροϊδία. Οτι αν σε στιγμές κρίσης, όπως οι σεισμοί, δεν αξιοποιηθεί όλο το επιστημονικό δυναμικό - και οι άνεργοι - τότε δε θέλουμε να λύσουμε προβλήματα. Αυτό το επιμέρους θέμα του μείζονος υγειονομικού προβλήματος μπορεί να αποτελέσει απαρχή οργανωμένης διεκδίκησης.


Ηλίας ΣΙΩΡΑΣ
Μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Περικοπές στα αεροπορικά και σιδηροδρομικά δρομολόγια.

Σε δραστική μείωση των δρομολογίων τους, με συγχωνεύσεις, αλλά και ματαιώσεις, προχώρησαν οι αεροπορικές εταιρίες στην Ελλάδα, λόγω της ...απροθυμίας του επιβατικού κοινού να ταξιδεύσει την Πρωτοχρονιά.

Ανάλογες μειώσεις δρομολογίων έχει προγραμματίσει για αύριο και ο ΟΣΕ, αν και το μόνο πρόβλημα που θα μπορούσε να προκαλέσει στον Οργανισμό ο αποκαλούμενος «Ιός του 2000», είναι στο ηλεκτρονικό σύστημα κράτησης θέσεων. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΣΕ, τα δρομολόγια ματαιώνονται λόγω «τεχνικών λόγων».

Ειδικότερα για σήμερα και αύριο, η «Ολυμπιακή Αεροπορία» μείωσε το πτητικό της πρόγραμμα κατά 20%, ενώ η τελευταία της πτήση για το 1999 θα «προσγειωθεί» σήμερα στις 23.50 μ.μ. και η πρώτη για το 2000 στις 2.30 αύριο το πρωί. Οσον αφορά την «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα», όπως ανακοινώθηκε επίσημα, προχώρησε σε περικοπές και συγχωνεύσεις πτήσεων, ενώ για σήμερα διακόπτει τις πτήσεις στις 8.30 μ.μ. Η πρώτη προγραμματισμένη πτήση της εταιρίας για το 2000 είναι αύριο τα ξημερώματα.

Τα τρένα

Σε πολλές ματαιώσεις δρομολογίων, σχεδόν διπλάσιες από πέρυσι, προχώρησε και ο ΟΣΕ. Ετσι, για αύριο στη γραμμή Αθήνα - Χαλκίδα ακυρώνονται τα 13 από τα 16 προγραμματισμένα δρομολόγια, ενώ στο δίκτυο της Πελοποννήσου ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια, με εξαίρεση τα δρομολόγια 302 - 303 Αθήνα - Κυπαρισσία μέσω Πατρών και το «Ιντερσίτι» 10/11 Αθήνα - Πάτρα - Πύργος. Επίσης, σήμερα και αύριο, ακινητοποιούνται όλες οι εμπορικές αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ. Αντίθετα, κανονικά λειτουργεί ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοφτό - Καλάβρυτα.

Αστικές συγκοινωνίες Αθήνας

Δωρεάν μετακινήσεις με τον «ηλεκτρικό σιδηρόδρομο» από σήμερα στις 10 μ.μ. μέχρι και αύριο στις 5 τα ξημερώματα προσφέρουν οι ΗΣΑΠ, προκειμένου να εξυπηρετήσουν όσους παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις.

Αντίθετα, νωρίτερα θα αποσυρθούν σήμερα από την κυκλοφορία τα τρόλεϊ και τα αστικά λεωφορεία της πρωτεύουσας. Οπως ανακοινώθηκε, το τελευταίο δρομολόγιο των μπλε λεωφορείων της ΕΘΕΛ θα εκτελεστεί σήμερα στις 10 μ.μ. και το αντίστοιχο των τρόλεϊ κατά μια ώρα αργότερα, στις 11 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ