Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς υγειονομική κάλυψη οι σεισμόπληκτοι

Πέρασαν τρεις και πλέον μήνες από τον καταστροφικό σεισμό και η υγειονομική κάλυψη των οικισμών των σεισμοπαθών χωλαίνει σημαντικά. Τις πρώτες δύσκολες ημέρες, με την πραγματικά ανεκτίμητη προσφορά των μαχόμενων γιατρών και νοσηλευτών, κυρίως του ΕΣΥ, καλύφθηκαν σημαντικές ανάγκες. Σημειώνουμε ότι η προσφορά αυτή έμεινε στην αφάνεια από τα περισσότερα ΜΜΕ, που επικέντρωσαν πιο πολύ στους επώνυμους εθελοντές, για λόγους προβολής του εθελοντισμού, σαν αντίδοτο στην ανεπάρκεια του επίσημου κράτους. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές προσφορές από την ΕΙΝΑΠ και ομάδες γιατρών από κρατικά νοσοκομεία για μεσοπρόθεσμη κάλυψη των οικισμών των σεισμοπαθών, αυτές έμειναν αναξιοποίητες. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των 45 εθελοντών από τον «Ευαγγελισμό».

Η πρόταση της ΕΙΝΑΠ, στην οποία η συμβολή της«Πανεπιστημονικής» ήταν αποφασιστική, είναι:

Α) Να παρθεί τώρα απόφαση από το υπουργείο για δημιουργία Κέντρων Υγείας αστικού τύπου. Η έναρξη αυτού του σχεδίου να επικεντρωθεί στις σεισμόπληκτες περιοχές της Δυτικής Αττικής για δύο λόγους:

1. Λόγω αυξημένων τωρινών αναγκών.

2. Επειδή η Δυτική Αττική είναι σημαντικά υποβαθμισμένη από άποψη πρωτοβάθμιων υγειονομικών σχηματισμών.

Β) Να προσληφθούν άμεσα άνεργοι γιατροί - μέσω ΟΑΕΔ - οι οποίοι σε συνεργασία με μόνιμα στελέχη του ΕΣΥ, νοσηλευτικό προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό να ξεκινήσουν άμεσα τη λειτουργία ιατρείων, εφτά μέρες τη βδομάδα, σε 16ωρη βάση. Αυτά τα ιατρεία να ξεκινήσουν με ένα σοβαρό τρόπο λειτουργίας για να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου και να αποτελέσουν το πρόπλασμα των ΚΥ αστικού τύπου.

Στην πρόταση αυτή το υπουργείο απάντησε ότι σχεδιάζει τη λειτουργία 4 - 5 πρόχειρων ιατρείων με 4 - 5 γιατρούς το καθένα, χωρίς να δεσμεύεται ούτε για τα Κέντρα Υγείας, ούτε για την αξιοποίηση των ανέργων γιατρών. Για τα ΚΥ δε δεσμεύεται, γιατί είναι μακροχρόνιος στόχος και δε γνωρίζει αν η... επόμενη κυβέρνηση θα έχει τους ίδιους στόχους. Για τους άνεργους δε δεσμεύεται επικαλούμενη νομικά κωλύματα.

Με δύο λόγια στήνει πρόχειρα ιατρεία προεκλογικού χαρακτήρα, που θα υπολειτουργούν εν τη γενέσει τους. Για να κάνει δήθεν διάλογο με την ΕΙΝΑΠ ήθελε την άποψή μας μόνο για το πού θα ανήκουν αυτά τα ψευτο-ιατρεία: Σε νοσοκομείο ή σε συγκρότημα νοσοκομείων; Πολύς λόγος για το τίποτα. Είναι καιρός να κατανοήσουν και οι υγειονομικοί και οι κάτοικοι των Δυτικών Συνοικιών ότι η απάντηση στις ψευτοϋποσχέσεις είναι η οργανωμένη μαζική διεκδίκηση. Οτι πραγματική προστασία των σεισμοπαθών και προεκλογικές υποσχέσεις δεν πάνε μαζί. Οτι ανάπτυξη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας χωρίς οργανωμένα Κέντρα Υγείας είναι κοροϊδία. Οτι αν σε στιγμές κρίσης, όπως οι σεισμοί, δεν αξιοποιηθεί όλο το επιστημονικό δυναμικό - και οι άνεργοι - τότε δε θέλουμε να λύσουμε προβλήματα. Αυτό το επιμέρους θέμα του μείζονος υγειονομικού προβλήματος μπορεί να αποτελέσει απαρχή οργανωμένης διεκδίκησης.


Ηλίας ΣΙΩΡΑΣ
Μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ