Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΟΠΟΛΗ
Νομιμοποίησαν το μπάζωμα του ρέματος!
Η «πόλη - φάντασμα», η επιστολή του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ και το «άδειασμα»της ΕΥΔΑΠ

«Πόλη - φάντασμα», ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο «Ρ» στις 3 Οκτώβρη και με το οποίο αποκαλύψαμε ότι ολόκληρη η πόλη της Ροδόπολης είναι εκτός σχεδίου, ενώ η πλατεία της Κοινότητας, δεκάδες σπίτια, το μισό κοινοτικό κατάστημα, πολυκατοικίες και βίλες είναι χτισμένα πάνω στο ρέμα που διασχίζει την πόλη. Μια πόλη, στην οποία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα έπρεπε να υπάρχουν ακόμα και σήμερα μόνο μαντριά και μικρά σπίτια που θα φιλοξενούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Κι αυτό γιατί πέραν της διανομής του 1932, με την οποία μοιράστηκε η γη σε κτηνοτρόφους και αγρότες, δεν υπάρχει άλλη νομοθετική πράξη που να προσδιορίζει το καθεστώς στην περιοχή.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής απάντησε με επιστολή του τότε στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, χαρακτηρίζοντας τη μεταχείρισή του από την εφημερίδα μας «κακή και άδικη», ενώ δήλωνε βέβαιος ότι: «Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης αποχέτευσης ομβρίων που εκπονεί η ΕΥΔΑΠ και της μελέτης οριοθέτησης από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, θα επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα των καταπατήσεων στο ρέμα Ροδόπολης».

Η επιστολή του υφυπουργού στο «Ρ» έφτασε στις 4 Οκτώβρη 1999, μία ημέρα μετά το ρεπορτάζ του «Ρ». Η έρευνά μας συνεχίστηκε και σ' αυτό οφείλεται η καθυστέρηση στη δημοσίευση της επιστολής του Χρ. Βερελή.

Σήμερα, λοιπόν, ο «Ρ» αποκαλύπτει ποια είναι η απόφαση της ΕΥΔΑΠ, την οποία επικαλείτο τότε ο Χρ. Βερελής για να αντικρούσει το σχετικό δημοσίευμα. Στις 11.10.99 (επτά μέρες μετά την επιστολή Βερελή στο «Ρ»), η ΕΥΔΑΠ (Διεύθυνση Εργων Αποχέτευσης) στέλνει έγγραφο (231562-11.10.99) προς τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), με το οποίο αναφέρεται στο υπό έγκριση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ροδόπολης. Τι αναφέρει; Διαβάστε!

«Οσον αφορά στο τμήμα, το διερχόμενο από την πλατεία του οικισμού που έχει ήδη διευθετηθεί με κλειστή διατομή από την Κοινότητα (σ.σ. οι παρανομίες που λέγαμε), έχει γίνει έλεγχος επάρκειας, στα πλαίσια της μελέτης και έχει εκτιμηθεί ότι η διατομή είναι επαρκής υδραυλικά».

Με άλλα λόγια, η πλατεία μαζί με τον παράνομο αγωγό που θα καθαιρείτο, όπως έλεγαν οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ σε άλλο έγγραφο, τώρα νομιμοποιούνται μαζί με τα επιχώματα και τις καταπατήσεις! Και η ΕΥΔΑΠ γνωστοποιεί στον ΟΡΣΑ ότι το μπαζωμένο ρέμα, πάνω στο οποίο έχει χτιστεί η πλατεία της Κοινότητας, θα παραμείνει όπως είναι μπαζωμένο!

Ας δούμε, όμως, ακριβώς σ' αυτό το σημείο τι μας έλεγε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, στην επιστολή του προς το «Ρ» στις 4 Οκτώβρη. «Με έγγραφο που έστειλα στην ΕΥΔΑΠ, έδωσα εντολή, κατά τη διατύπωση της γνώμης της για την έγκριση του ΓΠΣ Ροδόπολης, να μην συναινέσει σε παράνομες καταπατήσεις και επιχωματώσεις του ρέματος, αλλά το ρέμα να παραμείνει ανοιχτό».

Κι όμως, η ΕΥΔΑΠ φρόντισε, όχι μόνο να διαψεύσει, αλλά και να εκθέσει τον υφυπουργό. Και εμμέσως να συναινέσει στις παρανομίες. Αραγε, το έχει υπόψη του ο Χρ. Βερελής; Και βέβαια, όπως αντιλαμβάνεται και ο ίδιος, ύστερα από την αποκάλυψη του εγγράφου της ΕΥΔΑΠ προς τον ΟΡΣΑ, δεν υπάρχει ούτε «παρασυρμός σε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων», ούτε «επιλεκτική παρουσίαση στοιχείων», όπως έγραφε ο υφυπουργός στην επιστολή του προς το «Ρ» στις 4.10.99. Απλά, υπάρχουν στοιχεία και ρεπορτάζ.


Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ