Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ
Βούρκος η Κορώνεια

Ιδια τύχη και για τη Βόλβη. Σηκώνουν ψηλά τα χέρια οι επιστήμονες

Νερά που μόνο λίμνη δε θυμίζουν κι ένα κανάλι που χρησιμεύει πια μόνο ως αγωγός λυμάτων
Νερά που μόνο λίμνη δε θυμίζουν κι ένα κανάλι που χρησιμεύει πια μόνο ως αγωγός λυμάτων
Με νέα Προεδρικά Διατάγματα και Ιδιωτικού Δικαίου φορείς επιχειρεί το ΥΠΕΧΩΔΕ και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσουν την τεράστια οικολογική καταστροφή του υδροβιότοπου του Λαγκαδά. Ηδη το Αυτοτελές Τμήμα Περιβάλλοντος απέσυρε τα διάφορα επιστημονικά όργανα από την Κορώνεια, αφού δεν έχει νόημα η παραμονή τους εκεί, τη στιγμή που η λίμνη έχει καταντήσει ένας βούρκος. Η ίδια τύχη αναμένει και την άλλη λίμνη του υδροβιότοπου, τη Βόλβη, που μολύνεται με τα υπόγεια νερά από την Κορώνεια. Σύμφωνα με τις μετρήσεις (φέτος το Νοέμβρη) το P.H. της Βόλβης έφτασε το 9, όταν το ανώτατο όριο είναι το 8,5.

Νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται. Ηδη η διεθνής σύμβαση RAMSAR και η υπάρχουσα νομοθεσία μπορούν να λύσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα στο λεκανοπέδιο Λαγκαδά και δε χρειάζονται νέες μελέτες κι άλλες παρεμβολές, δηλώνουν τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας του Περιβάλλοντος της περιοχής.

Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει τη δημιουργία τριών ζωνών προστασίας των οικοσυστημάτων. Η Α' ζώνη, που θα είναι απολύτου προστασίας. Η Β' θα είναι περιφερειακή της Α' και θα περιλαμβάνει τους γύρω οικισμούς, ενώ η Γ' ζώνη θα εκτείνεται μέχρι τα όρια της λεκάνης απορροής, μέχρι τα Κερδύλλια, το Βερτίσκο και το Χορτιάτη.


Τι κρύβεται όμως πίσω από τα ωραία αυτά λόγια; Ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος της περιοχής Χρ. Χατζηπαραδίσης επισημαίνει: «Με το ΠΔ μεθοδεύεται το σταμάτημα της αγροτικής εκμετάλλευσης, ενώ απαγορεύεται και η δόμηση. Δε γίνεται όμως μνεία για τα βαφεία και τις ρυπογόνες βιομηχανίες, οι οποίες ευθύνονται για την καταστροφή της περιοχής. Να σημειώσουμε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συνεχώς δίνει καινούριες άδειες ή ανανεώνει τις παλιές, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ρύπανση. Παράλληλα, στην περιοχή υπάρχει τεράστιο αρνητικό υδάτινο ισοζύγιο, περίπου 50 εκατομμύρια κυβικά νερού ετησίως, που με τίποτα δεν αναπληρώνεται. Αρα η ιστορία του ΠΔ είναι πώς θα εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα της περιοχής και φυσικά αυτοί δεν είναι οι αγρότες».

Ο Σύλλογος ζητάει από το ΥΠΕΔΩΔΕ και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να σταματήσουν να σπαταλούν εκατομμύρια για μελέτες και να δαπανήσουν επιτέλους τα ποσά που χρειάζονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής αυτής. Προτείνει ακόμη να υπάρχει ένας φορέας αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων κι όχι όπως γίνεται σήμερα με την πληθώρα των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει και την κατασκευή αγωγού, με τον οποίο θα μεταφέρονται ανεπεξέργαστα τα λύματα των βιομηχανιών στη λίμνη Κορώνεια. Μέχρι τώρα τα απόβλητα αυτά διοχετεύονταν σε ένα ανοιχτό ρέμα, με αποτέλεσμα να μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ