Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Από φόρους και τέλη τα έσοδα

Στο απυρόβλητο η κυβερνητική πολιτική

Σε κοινωνούς της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής μετατρέπονται οι 3 μεγάλοι δήμοι της χώρας (και όχι μόνο), καθώς το βάρος των προϋπολογισμών που ψήφισαν καλούνται και πάλι να σηκώσουν οι ίδιοι οι δημότες. Μακριά από κάθε ενοχλητική για την κυβέρνηση διεκδίκηση - όπως η απαίτηση να δοθούν στην Τ.Α. τα 1,2 τρισ. δρχ. που της χρωστούν - οι Δήμοι Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, προϋπολογίζουν να εισπράξουν έσοδα το 2000 που κατά κύριο λόγο θα προέρχονται από την επιβολή ανταποδοτικών τελών, τη σύναψη δανείων ή τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.

Την ίδια ώρα, η οικονομική αδυναμία που έχει οδηγήσει η κυβερνητική πολιτική το σύνολο των ΟΤΑ της χώρας, αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις άλλοθι για μείωση των κοινωνικών δαπανών ή των έργων που έχουν ανάγκη οι γειτονιές των πόλεων κυρίως. Μάλιστα, οι παραπάνω υπηρεσίες πολλές φορές ερμηνεύονται ως «σπατάλη» στο λεγόμενο «νοικοκύρεμα» που πρέπει να κάνουν οι Δήμοι.

Αποκαλυπτικός στο πώς νοείται αυτό το «νοικοκύρεμα» ήταν ο δήμαρχος Αθήνας, Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ενέταξε στα θετικά του έτους που φεύγει την αύξηση των ιδίων πόρων και των ανταποδοτικών τελών του δήμου. Και δήλωσε πως έτσι θα συνεχίσει και το 2000... Γιατί; Οχι για τους δημότες, αλλά για να «αποτελέσει η Αθήνα την πρόσοψη της χώρας, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων»...

Σχολιάζοντας από την πλευρά της «Συμπαράταξης» ο Λεων. Αυδής το έργο που έχει γίνει στην πόλη - δηλαδή τα σιντριβάνια και τους παραδοσιακούς φανοστάτες - σημείωσε πως «άλλη πόλη δεν είναι τα βεγγαλικά ή τα κάγκελα. Αλλά το ήθος που ασκείται σε αυτήν», κάνοντας επίσης λόγο για κομπορρημοσύνη της Δημοτικής Αρχής. Αναφερόμενος στα οικονομικά του δήμου, υπογράμμισε πως το πρόβλημα που παρουσιάζεται, οφείλεται στην οικονομική ασφυξία που δημιουργεί η πολιτική της κεντρικής διοίκησης, η οποία δεν περιορίζεται στη μετακύληση εξόδων και στη μείωση των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά φτάνει και στην αυθαίρετη και ευθεία αρπαγή πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο σημείο, αυτό υπενθύμισε πως η κεντρική διοίκηση χρωστάει στο Δήμο Αθήνας 100 δισ. και κατήγγειλε το δήμαρχο πως ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ την προηγούμενη 4ετία, αντί να διεκδικήσει το ποσό των 1,2 τρισ. δρχ. που χρωστά συνολικά η κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση, προσέφερε 10 δισ. για το πρόγραμμα σύγκλισης προς την κεντρική διοίκηση, κατόπιν δικής του εισήγησης στο συνέδριο του οργάνου. Αυτή η εισφορά, συνέχισε ο Λ. Αυδής, παγιώθηκε και έχει φτάσει στα 50 δισ. δρχ. Η λογική του προϋπολογισμού, τόνισε, είναι «πάρτε από τους δημότες και χρησιμοποιήστε τα για να λειτουργήσει ο δήμος».

Από την πλευρά του ο Δ. Μπέης στην ομιλία του ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει τα χρήματα που χρωστούν οι κυβερνήσεις τόσο στο Δήμο Αθήνας όσο και στην Αυτοδιοίκηση γενικότερα. Η απάντηση του δημάρχου ήταν πως «δεν έχει κανένα νόημα να κλείνουμε το δήμο και να βγαίνουμε στους δρόμους και στις πλατείες».

Για κακοδιαχείριση και αδυναμία απορρόφησης κοινοτικών πόρων κατηγόρησε το δήμαρχο η παράταξη «Πρωτεύουσα Δύναμη» της Μ. Δαμανάκη, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις ευθύνες της κυβέρνησης για το αδιέξοδο που οδηγεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο «διά ταύτα» του προϋπολογισμού, αυτό που καταγράφεται είναι πως χωρίς ουσιαστικά έργα θα μείνουν και φέτος οι δημότες Αθήνας, την ώρα μάλιστα που η «επιδρομή» της Δημοτικής Αρχής στην τσέπη τους αυξάνει συνεχώς. Χαρακτηριστικό είναι πως τόσο στον προϋπολογισμό, όσο και στο τεχνικό πρόγραμμα του νέου έτους - που συζήτησε το δημοτικό συμβούλιο αργά χθες το βράδυ - δεν υπάρχει απαρίθμηση συγκεκριμένων έργων για το 2000, ενώ όσα πραγματοποιηθούν, θα χρηματοδοτηθούν είτε από τους δημότες και τρίτους ή θα καλυφθούν από δάνεια. Οι μεν δημότες, μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν, οι δε τρίτοι μέσα από τα χρήματα που έτσι και αλλιώς, θα έδιναν, όπως ο ΟΣΚ για τα σχολικά κτίρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ