ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σε «κρίσιμο σημείο» οι διαπραγματεύσεις με τους αεροπειρατές

Συγγενείς των ομήρων ανησυχούν για την τύχη τους

Associated Press

Συγγενείς των ομήρων ανησυχούν για την τύχη τους
ΚΑΝΤΑΧΑΡ .-

Ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν χτες από το Αφγανιστάν ότι οι κυβερνώντες της χώρας, Ταλιμπάν και οι αεροπειρατές που συνεχίζουν να κρατούν τους περίπου 160 επιβάτες του «Airbus» των Ινδικών Αερογραμμών στο Κανταχάρ, έθεσαν ξεχωριστές προθεσμίες στην ινδική κυβέρνηση για τον τερματισμό της κρίσης.

Η ινδική κυβέρνηση πάντως αρνήθηκε ότι οι αεροπειρατές έθεσαν νέα προθεσμία. Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Τζασουάντ Σινχ, είπε ότι δεν έχει τεθεί τέτοια προθεσμία, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται «σε ευαίσθητο σημείο».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ταλιμπάν έδωσαν στην Ινδία χρόνο ως σήμερα (Παρασκευή, 31η Δεκέμβρη) για την επίλυση της κρίσης, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ζητήσουν από το «Airbus» να αποχωρήσει. Νωρίτερα (Τετάρτη) ο Αφγανός υπουργός Εξωτερικών Ουακίλ Αχμέντ Μουταουακίλ, είχε πει ότι η κρίση «πρέπει να λήξει σύντομα».

Ενας ασθενής επιβάτης μεταφέρθηκε χτες για περίθαλψη σε νοσοκομείο, και κατόπιν επέστρεψε στο αεροσκάφος με συνοδεία πολιτοφυλάκων Ταλιμπάν. «Είναι καλά στην υγεία του», είπε Αφγανός αξιωματούχος.

Το αεροσκάφος, που είχε 178 επιβάτες και 11 πλήρωμα όταν αναχώρησε από το Κατμαντού του Νεπάλ για το Νέο Δελχί, αντιμετωπίζει πολλά τεχνικά προβλήματα, ένα από τα οποία είναι η έλλειψη διαρκούς θέρμανσης. Σημαντικότερα είναι προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί σε έναν από τους κινητήρες του (διαρροή καυσίμων).

Είκοσι εφτά από τους ομήρους απελευθερώθηκαν όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αλλος ένας επιβάτης απελευθερώθηκε αργότερα, αφού έπρεπε να νοσηλευτεί επειγόντως για διαβήτη.

Μέχρι στιγμής υπάρχει ένας νεκρός, ο Ριπάν Κατυάλ - ο οποίος επέστρεφε από το ταξίδι του μέλιτος - που εκτελέστηκε από τους αεροπειρατές επειδή αρνήθηκε να του τοποθετήσουν ένα μαντίλι στα μάτια.

Και άλλοι βαριά οπλισμένοι στρατιώτες Ταλιμπάν, αντιαεροπορικά και οχήματα έφθασαν στο αεροδρόμιο του Κανταχάρ και κύκλωσαν το «Airbus».

Οι αεροπειρατές ζητούν την απελευθέρωση 35 αυτονομιστών του Κασμίρ και του μουσουλμάνου κληρικού Μολάνα Μασούντ Αζάρ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για «τρομοκρατική δράση». Αναφορές χτες ότι η ινδική κυβέρνηση διαπραγματεύεται τον αριθμό των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν διαψεύστηκε στο Νέο Δελχί από τον Τζασουάντ Σινχ.

ΡΩΣΙΑ -ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Συνεχίζεται η επίθεση

ΜΟΣΧΑ.-

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν με σφοδρότητα και χτες το Γκρόζνι, εστιάζοντας τα πυρά τους στις νότιες συνοικίες της πόλης, για να εμποδίσουν τη διαφυγή των Τσετσένων ανταρτών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ΟΡΤ. Στρατιωτικές πηγές στο ρωσικό αρχηγείο του Μοζντόκ, πρωτεύουσα της Βόρειας Οσετίας, αναφέρουν ότι μονάδες των ειδικών δυνάμεων του ρωσικού στρατού έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τις συνοικίες Σταροπρομίσλιφσκι και Λένινσκι, στο βόρειο τμήμα του Γκρόζνι. Σφοδρές συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο γειτονικό προάστιο Στάραγια Ζούνσα, όπου οι Τσετσένοι έχουν καταλάβει μια κονσερβοποιία. Την Τετάρτη, το απόγευμα σήμανε πάντως συναγερμός μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων, καθώς ύστερα από μια ισχυρή έκρηξη ένα λευκό «σύννεφο» σκέπασε το βορειοδυτικό τμήμα του Γκρόζνι. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το «σύννεφο» αποτελούνταν από άγνωστης προέλευσης χλωριούχα τοξικά αέρια. Ρωσικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι οι Τσετσένοι έχουν τοποθετήσει σε διάφορα σημεία της πόλης δεξαμενές, με χημικά τοξικά αέρια, για να υποχρεώσουν τους Ρώσους να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς.

Στο μεταξύ, η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας ζήτησε εκ νέου από τον Ασλάν Μασχάντοφ «να παρουσιαστεί αμέσως, για να καταθέσει σχετικά με τη γενοκτονία του ρωσικού πληθυσμού» στην Τσετσενία. Ο Μασχάντοφ έχει κληθεί να καταθέσει για τη μαζική δολοφονία στις 8 Οκτώβρη κατοίκων της κοινότητας Μικένσκαγια, δηλαδή πρακτικά πριν από την είσοδο των ομοσπονδιακών στρατευμάτων στην Τσετσενία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Κεντρική Διοίκηση Βορείου Καυκάσου, στο έδαφος της Τσετσενίας έχουν παντού ανακαλυφθεί χώροι μαζικών τάφων, όπου κατά την περίοδο 1991-1999 έχουν ταφεί περίπου 1.000 άτομα. Από την άλλη μεριά, ο Μασχάντοφ δήλωσε στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ ότι τα ρωσικά στρατεύματα δε θα μπορέσουν να καταλάβουν το Γκρόζνι την Πρωτοχρονιά και ότι κατά την επίθεση στην πόλη οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν πολλά τεθωρακισμένα οχήματα και περίπου 1.000 στρατιώτες και αξιωματικούς, ενώ οι απώλειες των Τσετσένων μαχητών είναι «ελάχιστες».

Τέλος, οι ρωσικές δυνάμεις συνέλαβαν χτες 6 δυτικούς δημοσιογράφους στην Τσετσενία, στην περιοχή Περβομάισκαγια, 10 χλμ. από το Γκρόζνι. Αφού κρατήθηκαν στη ρωσική στρατιωτική βάση στο Μοζντόκ, αφέθηκαν ελεύθεροι. Πρόκειται για τους δημοσιογράφους Μάρκους Ουόρεν της εφημερίδας «Daily Telegraph», Ροντρίγκο Φερνάντες ανταποκριτή της «El Pais», Ντέιβιντ Φιλίποφ της «Boston Globe», Ντάνιελ Ουίλιαμς της «Washington Post», Ρικάρντο Ορτέγκα της ισπανικής τηλεόρασης «Antenna - 3» και τον εικονολήπτη του, Τεϊμουράζ Γκαμπασβίλι. Το Ρωσικό Κέντρο Πληροφοριών ανακοίνωσε επίσημα ότι οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, γιατί εισήλθαν στην περιοχή των πολεμικών επιχειρήσεων χωρίς την έγκριση του Κέντρου Τύπου των ρωσικών δυνάμεων, παρακάμπτοντας τους επίσημους σταθμούς εισόδου και χωρίς να τηρήσουν το ειδικό καθεστώς εργασίας, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή των ατόμων που τους συνόδευαν.

«Μήνυμα» Σρέντερ και Σιράκ στο Βελιγράδι...
ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΠΑΡΙΣΙ.-

Ενα πρωτοχρονιάτικο μήνυμα γεμάτο...«μαστίγια και ολίγα καρότα» απηύθυναν χτες στο Βελιγράδι με αφορμή τον ερχομό του 2000 ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του μηνύματος, όπως τουλάχιστον αυτό έγινε γνωστό με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, οι δύο ηγέτες αφού απέφυγαν επιμελώς κάθε άμεση αναφορά προς την ομοσπονδιακή και σερβική ηγεσία, εξέφρασαν την πεποίθηση πως «κανείς στην Ευρώπη δεν έχει συμφέροντα σε μία Σερβία απομονωμένη και καταπονημένη». Εκφράζοντας δε... τη στεναχώρια τους για τη «διεθνή απομόνωση και την οικονομική κρίση» που έχει «προκαλέσει η πολιτική» της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς, ευχήθηκαν να ανοίξει «ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις» ανάμεσα στις χώρες τους και την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Στη συνέχεια οι Σιράκ και Σρέντερ επιχείρησαν να «δείξουν» στους Σέρβους πώς θα ανοίξει το νέο κεφάλαιο: «Εάν ο γιουγκοσλαβικός λαός δημιουργήσει από μόνο του τις προϋποθέσεις... τότε δεν αποκλείεται μία συνεργασία στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας». Εσπευσαν δε να χαρακτηρίσουν το διαβόητο και εμπαθές σε πολιτικό πλαίσιο πρόγραμμα «Ενέργεια για Δημοκρατία» σαν «ανθρωπιστική βοήθεια», υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη έχει ήδη κάνει τέτοιες προσφορές στο λαό της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Στο τέλος αφού οι Σιράκ και Σρέντερ εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να προσφέρουν «βοήθεια για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας», που οι ίδιοι, μεταξύ άλλων, κατέστρεψαν με τους προ ολίγων μηνών βομβαρδισμούς, κατέληξαν με μία αμφιλεγόμενη «ευχή»: «να υλοποιηθούν οι ευρωπαϊκές προοπτικές για την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας... αφού προηγουμένως ικανοποιηθούν τα μίνιμουμ ευρωπαϊκά κριτήρια, όπως η δημοκρατία, οι ελεύθερες εκλογές και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Απορρίφτηκε η έφεση του Οτσαλάν
ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας της Τουρκίας απέρριψε χτες την έφεση που κατέθεσαν οι δικηγόροι του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν κατά της θανατικής καταδίκης που του έχει επιβληθεί, κλείνοντας το πρώτο στάδιο της νομικής διαδικασίας στην Τουρκία και ανοίγοντας το δρόμο για την προσφυγή της υπεράσπισης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ζητήσει από την Αγκυρα να μην προχωρήσει στην εκτέλεση, καθ' όσον θα εξετάζεται η έφεση του Οτσαλάν, σύμφωνα με την οποία η θανατική καταδίκη του παραβαίνει την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Η διαδικασία της εξέτασης της υπόθεσης Οτσαλάν ενδέχεται να διαρκέσει έως και 18 μήνες.

Η τουρκική ηγεσία δεν είχε ανταποκριθεί έως σήμερα στην έκκληση αυτή, υποστηρίζοντας πως ακόμη βρίσκεται σε πορεία η εγχώρια νομική διαδικασία - αν και ο πρόεδρος είχε δηλώσει ότι «θα ληφθεί υπόψη» η απόφαση.

Η τουρκική Δικαιοσύνη οφείλει να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει την απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου ή θα προωθήσει την πρωτοβάθμια καταδικαστική απόφαση για τον Οτσαλάν στην Εθνοσυνέλευση. Στη δεύτερη περίπτωση, οι Τούρκοι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του απαγχονισμού του Κούρδου ηγέτη. Οι εθνικιστές σύμμαχοι του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ στην κυβέρνηση συνεργασίας «ανυπομονούν» να δουν την εκτέλεση του Οτσαλάν.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ρώσοι τραυματίες από έκρηξη νάρκης
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Δύο Ρώσοι στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο τραυματίστηκαν αργά προχτές βράδυ όταν εξερράγη νάρκη χτυπώντας το όχημα στο οποίο επέβαιναν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πολυεθνικής δύναμης «KFOR», το περιστατικό συνέβη κοντά στην κωμόπολη Καμενίτσα, στο ανατολικό Κοσσυφοπέδιο.

Παρά τις προσπάθειες ειδικών μονάδων ναρκαλιευτών, σε πολλά σημεία του Κοσσυφοπεδίου δεν έχουν απομακρυνθεί όλες οι νάρκες που είχαν τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και των Αλβανών ανταρτών, με συνέπεια καθημερινώς να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή πολλών πολιτών και στρατιωτών της πολυεθνικής δύναμης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ