Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ -ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Συνεχίζεται η επίθεση

ΜΟΣΧΑ.-

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν με σφοδρότητα και χτες το Γκρόζνι, εστιάζοντας τα πυρά τους στις νότιες συνοικίες της πόλης, για να εμποδίσουν τη διαφυγή των Τσετσένων ανταρτών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ΟΡΤ. Στρατιωτικές πηγές στο ρωσικό αρχηγείο του Μοζντόκ, πρωτεύουσα της Βόρειας Οσετίας, αναφέρουν ότι μονάδες των ειδικών δυνάμεων του ρωσικού στρατού έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τις συνοικίες Σταροπρομίσλιφσκι και Λένινσκι, στο βόρειο τμήμα του Γκρόζνι. Σφοδρές συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο γειτονικό προάστιο Στάραγια Ζούνσα, όπου οι Τσετσένοι έχουν καταλάβει μια κονσερβοποιία. Την Τετάρτη, το απόγευμα σήμανε πάντως συναγερμός μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων, καθώς ύστερα από μια ισχυρή έκρηξη ένα λευκό «σύννεφο» σκέπασε το βορειοδυτικό τμήμα του Γκρόζνι. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το «σύννεφο» αποτελούνταν από άγνωστης προέλευσης χλωριούχα τοξικά αέρια. Ρωσικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι οι Τσετσένοι έχουν τοποθετήσει σε διάφορα σημεία της πόλης δεξαμενές, με χημικά τοξικά αέρια, για να υποχρεώσουν τους Ρώσους να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς.

Στο μεταξύ, η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας ζήτησε εκ νέου από τον Ασλάν Μασχάντοφ «να παρουσιαστεί αμέσως, για να καταθέσει σχετικά με τη γενοκτονία του ρωσικού πληθυσμού» στην Τσετσενία. Ο Μασχάντοφ έχει κληθεί να καταθέσει για τη μαζική δολοφονία στις 8 Οκτώβρη κατοίκων της κοινότητας Μικένσκαγια, δηλαδή πρακτικά πριν από την είσοδο των ομοσπονδιακών στρατευμάτων στην Τσετσενία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Κεντρική Διοίκηση Βορείου Καυκάσου, στο έδαφος της Τσετσενίας έχουν παντού ανακαλυφθεί χώροι μαζικών τάφων, όπου κατά την περίοδο 1991-1999 έχουν ταφεί περίπου 1.000 άτομα. Από την άλλη μεριά, ο Μασχάντοφ δήλωσε στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ ότι τα ρωσικά στρατεύματα δε θα μπορέσουν να καταλάβουν το Γκρόζνι την Πρωτοχρονιά και ότι κατά την επίθεση στην πόλη οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν πολλά τεθωρακισμένα οχήματα και περίπου 1.000 στρατιώτες και αξιωματικούς, ενώ οι απώλειες των Τσετσένων μαχητών είναι «ελάχιστες».

Τέλος, οι ρωσικές δυνάμεις συνέλαβαν χτες 6 δυτικούς δημοσιογράφους στην Τσετσενία, στην περιοχή Περβομάισκαγια, 10 χλμ. από το Γκρόζνι. Αφού κρατήθηκαν στη ρωσική στρατιωτική βάση στο Μοζντόκ, αφέθηκαν ελεύθεροι. Πρόκειται για τους δημοσιογράφους Μάρκους Ουόρεν της εφημερίδας «Daily Telegraph», Ροντρίγκο Φερνάντες ανταποκριτή της «El Pais», Ντέιβιντ Φιλίποφ της «Boston Globe», Ντάνιελ Ουίλιαμς της «Washington Post», Ρικάρντο Ορτέγκα της ισπανικής τηλεόρασης «Antenna - 3» και τον εικονολήπτη του, Τεϊμουράζ Γκαμπασβίλι. Το Ρωσικό Κέντρο Πληροφοριών ανακοίνωσε επίσημα ότι οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, γιατί εισήλθαν στην περιοχή των πολεμικών επιχειρήσεων χωρίς την έγκριση του Κέντρου Τύπου των ρωσικών δυνάμεων, παρακάμπτοντας τους επίσημους σταθμούς εισόδου και χωρίς να τηρήσουν το ειδικό καθεστώς εργασίας, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή των ατόμων που τους συνόδευαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Μασχάντοφ «νεκρός» (2005-03-09 00:00:00.0)
Μάχες μέσα στο Γκρόζνι (2000-01-19 00:00:00.0)
Σφοδρές μάχες γύρω από το Γκρόζνι (1999-12-15 00:00:00.0)
Αρχισε ο βομβαρδισμός των αμάχων (1996-08-22 00:00:00.0)
Αγωνία για την τύχη των αμάχων (1996-08-21 00:00:00.0)
Πιθανή έναρξη της εκεχειρίας (1996-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ