Τετάρτη 14 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Πιθανή έναρξη της εκεχειρίας

ΓΚΡΟΖΝΙ. -

Καθώς οι Τσετσένοι αντάρτες κρατούν υπό τον έλεγχό τους μεγάλες περιοχές του Γκρόζνι και οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται, ο στρατιωτικός ηγέτης των Τσετσένων αυτονομιστών και ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία, μετά τις συνομιλίες που είχαν, συμφώνησαν στην έναρξη εκεχειρίας σήμερα στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδας). Την πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο "Ιντερφάξ", επικαλούμενο εκπρόσωπο των Τσετσένων αυτονομιστών.

Ο Τσετσένος διοικητής Ασλάν Μασχάντοφ και ο Ρώσος διοικητής Κονσταντίν Πουλινόφσκι συναντήθηκαν χτες στην πόλη Νόβιε Ατάγκι, 25 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, για να συζητήσουν τις προϋποθέσεις τερματισμού των αιματηρών συγκρούσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Τσετσένων Μοβλάντι Ουντούγκοφ. Ομως νωρίτερα, η ρωσική πλευρά περιορίστηκε να δηλώσει ότι η συνάντηση αυτή θα γίνει "στο προσεχές μέλλον", χωρίς να επιβεβαιώσει ότι θα γινόταν χτες.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο προσωπικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου στην Τσετσενία Αλεξάντρ Λέμπεντ και ο Μασχάντοφ συμφώνησαν να αρχίσουν συνομιλίες για σύναψη συνθήκης εκεχειρίας στην Τσετσενία.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, οι ρωσικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με τους Τσετσένους αυτονομιστές στην περιοχή Βεντένο, όπου 20 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 37 τραυματίστηκαν, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων 12.

Εκρηκτική χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στο Γκουντέρμες, δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Τσετσενίας, το πρακτορείο ειδήσεων "Ιντερφάξ", ενώ όσον αφορά το Αργκούν, την τρίτη σε μέγεθος, αναφέρει ότι "κανείς δε γνωρίζει σε ποιων τα χέρια βρίσκεται".

Παράλληλα, ένας Ρώσος δημοσιογράφος που εργαζόταν στην κρατική αλυσίδα ενημέρωσης ORT, πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι από άγνωστους, στην Τσετσενία. Ο Ραμζάν Χατζίεφ είναι ο 19ος δημοσιογράφος που σκοτώνεται στον πόλεμο της Δημοκρατίας αυτής τους τελευταίους 20 μήνες.

Οι συγκρούσεις των τελευταίων 8 ημερών έχουν αναγκάσει εκατοντάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν την τσετσενική πρωτεύουσα. Μια ετοιμόρροπη σιδηροδρομική γέφυρα στο Τσερνορέτσιε, δυτικό προάστιο του Γκρόζνι, έχει γεμίσει αυτοκίνητα και λεωφορεία, καθώς αποτελεί έναν από τους λιγοστούς δρόμους διαφυγής των πολιτών από τις μάχες που μαίνονται στην πόλη. Πάντως, επικρατεί πανικός και χάος στη γέφυρα αυτή, καθώς οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στους γύρω λόφους προμηνύουν νέες σφοδρότερες συγκρούσεις. Χαρακτηριστικό όμως είναι πως ελάχιστοι από τους πρόσφυγες έδειχναν να επιρρίπτουν την ευθύνη για το φευγιό τους στους Τσετσένους αντάρτες.

"Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αναγκάσουμε τα ρωσικά στρατεύματα να φύγουν. Σκοτώνουν τους ανθρώπους μας", είπε ένας πρόσφυγας που διέσχιζε τη γέφυρα.

Εκπρόσωποι της φιλορωσικής τσετσενικής κυβέρνησης κατηγόρησαν, στη Μόσχα, χτες, το ρωσικό στρατό γιατί άνοιξαν πυρ σε περιοχές με άμαχο πληθυσμό, ενώ παράλληλα αρνήθηκαν να ανοίξουν ένα διάδρομο στο Γκρόζνι για να περάσουν οι πρόσφυγες.

  • Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Σεργκέι Μεντβέντεφ, απαλλάχτηκε από τα καθήκοντά του "κατόπιν δικού του αιτήματος", ανακοίνωσε χτες ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Ανατόλι Τσουμπάις. Ο Μεντβέντεφ κατείχε τη θέση αυτή από το 1995.

Ο Ανατόλι Τσουμπάις δήλωσε ότι ο εκπρόσωπος ζήτησε από τον Πρόεδρο Γιέλτσιν να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του για να επιστρέψει στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ORT. Πριν αναλάβει τη θέση του στο Κρεμλίνο, ο Μεντβέντεφ παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του δικτύου και εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, ως επικρατέστερος για τη θέση του εκπροσώπου του Γιέλτσιν φέρεται ο πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και πρεσβευτής της Ρωσίας στη Σλοβακία, Σεργκέι Γιαστργέμπσκι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιθέσεις Τσετσένων ανταρτών (2001-09-18 00:00:00.0)
Απαγωγή Ρώσου στρατηγού (1999-03-11 00:00:00.0)
Υπογράφτηκε η "συμφωνία της ειρήνης" (1997-05-13 00:00:00.0)
Αρχισε ο βομβαρδισμός των αμάχων (1996-08-22 00:00:00.0)
Μεγάλη επίθεση των Τσετσένων (1996-08-07 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και συνομιλίες (1996-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ