Τετάρτη 7 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μεγάλη επίθεση των Τσετσένων

ΜΟΣΧΑ.-

Μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων στην πρωτεύουσα Γκρόζνι και τις πόλεις Αργκούν και Γκουντέρμες, εξαπέλυσαν χτες οι Τσετσένοι αυτονομιστές.

Οι Τσετσένοι αντάρτες κατέλαβαν δύο συνοικίες του Γκρόζνι, περικύκλωσαν το σιδηροδρομικό σταθμό, κυβερνητικά κτίρια, μια τράπεζα και αστυνομικούς σταθμούς. Κατέρριψαν ρωσικά ελικόπτερα, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να ανακόψουν την τσετσενική επίθεση εκτοξεύοντας πυραύλους από ελικόπτερα στο κέντρο της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την προηγούμενη μέρα, δηλαδή τη Δευτέρα, οι Τσετσένοι αντάρτες μοίρασαν προκηρύξεις στο παζάρι της πόλης, ζητώντας από τους κατοίκους να μη βγουν στους δρόμους.

Σύμφωνα με τους αντάρτες, οι δυνάμεις τους κατέλαβαν ταυτόχρονα και το Γκουντέρμες, όμως η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από τις ρωσικές αρχές. Σε μια τρίτη πόλη, το Αργκούν, οι αντάρτες, αφού εξουδετέρωσαν τα προκεχωρημένα φυλάκια των ρωσικών δυνάμεων, άρχισαν διαπραγματεύσεις με τη ρωσική φρουρά της πόλης για την ειρηνική αποχώρησή τους.

Πρόκειται για "τοπική, συγκεκριμένη και περιορισμένη επιχείρηση", δήλωσε ο αρχιστράτηγος των ανταρτών, Ασλάν Μασχάντοφ, στο ραδιοφωνικό σταθμό "Ράδιο Ελευθερία", που εκπέμπει από την Πράγα. Ο Μασχάντοφ επέρριψε την ευθύνη της κλιμάκωσης στη ρωσική πλευρά, που συνεχίζει επί δεκαπενθήμερο περίπου σφοδρούς βομβαρδισμούς των περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες, σε αντίθεση με όσα προβλέπουν οι πρόσφατες ειρηνευτικές συμφωνίες της Μόσχας και του Ναζράν, και κατηγόρησε το Κρεμλίνο για διπροσωπία. Υπενθυμίζεται ότι οι συμφωνίες αυτές επιτεύχθηκαν το Μάη και Ιούνη, όταν ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν αγωνιζόταν για την επανεκλογή του και η ανακωχή κατέρρευσε μετά την εκλογική του νίκη.

Από τη μεριά του, ο γραμματέας της ρωσικής κρατικής επιτροπής για την Τσετσενία, Σεργκέι Στεπάσιν, υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν άλλες ειρηνευτικές συνομιλίες με τον ηγέτη των Τσετσένων ανταρτών, Ζέλιμχαν Γιανταρμπίγιεφ και τον στρατιωτικό του ηγέτη, Ασλάν Μασχάντοφ, μιας και διέταξαν την επίθεση εναντίον της τσετσενικής πρωτεύουσας.

Το πρακτορείο ειδήσεων "Ιντερφάξ", επικαλούμενο δηλώσεις του Στεπάσιν, μετέδωσε ότι ο Ρώσος αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο προσωπικών επαφών με τους δύο αντάρτες και τους συνέκρινε με διεθνείς τρομοκράτες, ενώ πρόσθεσε ότι θα διωχτούν σύμφωνα με το νόμο.

Παράλληλα, ο Μασχάντοφ, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, επισήμανε ότι οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων για να εξαναγκαστεί η Μόσχα να αρχίσει διαπραγματεύσεις.

"Αυτοί που θέλουν να τερματιστεί ο πόλεμος πρέπει να καταλάβουν πως η εναλλακτική επιλογή της προσφυγής στη βία πρέπει να απορριφθεί και η μόνη οδός είναι αυτή της ειρήνης, σύμφωνα με τις συμφωνίες της Μόσχας και Ναζράν", πρόσθεσε ο Μασχάντοφ.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα το βράδυ, αναφερόμενες στις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς πολλών κοινοτήτων στα νότια της Τσετσενίας από το ρωσικό στρατό, οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις μάχες αυτές και εξέφρασαν την ανησυχία τους. "Είναι αποκαρδιωτικό να διαπιστώνει κανείς την επανάληψη των βομβαρδισμών στη Νότια Τσετσενία από τη ρωσική αεροπορία", τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, που παράλληλα απηύθυνε έκκληση, τόσο προς τους Τσετσένους, όσο και τους Ρώσους, να σεβαστούν την ειρηνευτική συνθήκη που συνομολόγησαν στις 10 Ιούνη.

Εκρηξη βόμβας στη Μόσχα

Μια βόμβα εξερράγη στην κεντρική λεωφόρο της Μόσχας Ρουμπλιόφσκοε Σόσε, δύο λεπτά πριν περάσει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν με τη συνοδεία του. Ωστόσο, κύκλοι της πρωθυπουργίας, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο "Ιτάρ - Τας", εξέφρασαν την εκτίμηση πως δεν πρόκειται για απόπειρα κατά της ζωής του Ρώσου πρωθυπουργού. Πάντως, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, υπάρχει και η πιθανότητα η έκρηξη να οφείλεται σε βόμβα από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και εξερράγη στη διάρκεια των εργασιών οδοποιίας που πραγματοποιούνται στο σημείο αυτό.

Ερωτηθείς για τη χτεσινή έκρηξη στη Μόσχα, ο Τσετσένος αντάρτης Μασχάντοφ δήλωσε ότι δε γνωρίζει τίποτα για το συγκεκριμένο επεισόδιο, τόνισε όμως ότι "δεν είναι αυτή η τακτική και η στρατηγική μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ