Τετάρτη 7 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
Ο ΝΟΜΟΣ "ΑΜΑΤΟ" ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΟΞΕΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
"Εμπορικός πόλεμος" επί θύραις!

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία και Ιαπωνία χαρακτηρίζουν την αμερικανική κίνηση επιβολής κυρώσεων στο Ιράν "απαράδεκτη" από νομοθετικής πλευράς και προειδοποιούν με αντίποινα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Σε "εμπορικό πόλεμο" με τη συμμετοχή ΗΠΑ, Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ιαπωνίας(!) είναι πιθανό να οδηγήσει η προχτεσινή υπογραφή, από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, του νόμου, ο οποίος προβλέπει κυρώσεις σε βάρος όσων ξένων επιχειρήσεων συναλλάσσονται με το Ιράν. Οι ηγέτιδες της ΕΕ προειδοποιούν ότι επ' ουδενί πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, ενώ και η Ιαπωνία, παρά την επιφυλακτικότητά της να δηλώσει πρόθεση επιβολής αντιποίνων, πλήττεται άμεσα από την αμερικανική κίνηση και δεν αποκλείεται να αλλάξει στάση τις επόμενες μέρες. Στο Ιράν, οι φόβοι περί "αμερικανικής επέμβασης" παραμένουν, ενώ ο φιλοκυβερνητικός Τύπος καλεί τις Ενοπλες Δυνάμεις, να είναι σε "ύψιστη ετοιμότητα".

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις

Η Γαλλία και άλλες ηγέτιδες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εμφανίζονται έτοιμες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη λήψη αντιποίνων, τόσο όσον αφορά τον νόμο "Αμάτο", για το Ιράν, όσο και για τον προηγηθέντα "Χελμς - Μπάρτον", ο οποίος είχε ως στόχο να πληγεί η Κούβα. Η Γερμανία, διά στόματος Κλάους Κίνκελ, του υπουργού Εξωτερικών της, χαρακτήρισε το νόμο "Αμάτο" "απαράδεκτο", επειδή "παραβιάζει τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης". Η Ιταλία τόνισε ότι ο νόμος περιέχει "απαράδεκτα στοιχεία" και "αγνοεί συμφέροντα φίλων χωρών", διευκρινίζοντας όμως ότι "θα πρέπει να αποφύγουμε υστερικές αντιδράσεις".

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα εμπορίου, Σερ Λίον Μπρίταν, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση "θα δράσει, για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, αν αυτά απειληθούν". Ο νόμος "Αμάτο", πρόσθεσε ο Μπρίταν, "εγκαθιδρύει την αθέμιτη αρχή, σύμφωνα με την οποία μια χώρα μπορεί να υπαγορεύει την εξωτερική της πολιτική στις άλλες και διασπώντας την αναγκαία ενότητα μεταξύ των συμμάχων για την από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας".

Η αμερικανική πρόθεση επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν, ή ακόμα και εμπάργκο, αν υπάρξουν έστω αποχρώσες ενδείξεις εμπλοκής της Τεχεράνης σε τρομοκρατικές ενέργειες κατά αμερικανικών στόχων, συναντά τις αντιδράσεις της Δυτικής Ευρώπης σε μεγάλο βαθμό, λόγω της σημαντικής πετρελαϊκής εξάρτησής της από τις ιρανικές πηγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες ο Ελληνας επίτροπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Χρ. Παπουτσής, τονίζεται ότι "ο νόμος, όταν τεθεί σε ισχύ, θα δημιουργήσει πολύ μεγάλα και σοβαρά προβλήματα στην ευρωπαϊκή πετρελαιαγορά".

Η Ρωσία, επίσης, η οποία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς με το Ιράν, χαρακτήρισε "απαράδεκτη", διά της διπλωματικής οδού, την υπογραφή του νόμου. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε χτες σε δηλώσεις του ότι "χρειαζόμαστε μεθόδους συνεργασίας και μέτρα, για να βελτιώσουμε την αντι - τρομοκρατική δράση, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, όχι κινήσεις που να παραβαίνουν το νόμο".

Επιθετική η Τεχεράνη

Η ηγεσία του Ιράν, πέραν της επιμονής στο ότι οι αμερικανικές αιτιάσεις είναι αναπόδεικτες και άρα οι εμπορικές κυρώσεις είναι άνευ αντικειμένου, προχωρά και σε κινήσεις διάσπασης του "αντιτρομοκρατικού μετώπου", στο οποίο παρουσιάστηκαν ήδη από τη συγκρότησή του σοβαρές ρωγμές. Ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ τόνισε χτες ότι "είμαστε και εμείς θύματα τρομοκρατίας", και εκτίμησε ότι, παρά το νόμο "Αμάτο", οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις "θα συνεχίσουν να συνεργάζονται" με το Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ