Τετάρτη 7 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκτεταμένα και συστηματικά

ΑΓΚΥΡΑ.-

Το συμπέρασμα της έρευνας που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η αμερικανική οργάνωση "Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα" δεν εμπεριέχει κανένα στοιχείο έκπληξης, όμως τεκμηριώνει με τον πιο φρικώδη τρόπο το τι συμβαίνει όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη γειτονική Τουρκία: "Η τουρκική κυβέρνηση επιτρέπει εκτεταμένα και συστηματικά βασανιστήρια κρατουμένων και οι γιατροί εξαναγκάζονται να αποτελούν ακούσιους συνενόχους της στην πρακτική αυτή".

Η έρευνα της αμερικανικής οργάνωσης, που εδρεύει στη Βοστόνη, πραγματοποιήθηκε για δύο χρόνια, και τα συμπεράσματά της βασίζονται σε συνομιλίες με 60 γιατρούς και 39 θύματα βασανιστηρίων, καθώς και στην ανάλυση 150 ιατρικών εκθέσεων.

Τα θύματα, μεταξύ των οποίων δικηγόροι, δημοσιογράφοι, καταστηματάρχες, οδηγοί ταξί, δάσκαλοι και φοιτητές, κατήγγειλαν ξυλοδαρμούς, σεξουαλικές κακοποιήσεις, ηλεκτροσόκ, στέρηση τροφίμων και νερού, εικονικές εκτελέσεις και απειλές προς τις οικογένειες και φίλους τους.

Γιατρός δήλωσε ότι διαπίστωσε ίχνη βασανιστηρίων σε νεαρή κρατούμενη, αλλά δεν το ανέφερε, φοβούμενος αντίποινα. "Ενιωθα πως αν έγραφα την έκθεση, θα με έστελναν στην εξορία είτε θα με σκότωναν", είπε αργότερα. Ενας άλλος γιατρός, ο οποίος ανέφερε τη διεξαγωγή βασανιστηρίων, δέχτηκε απειλές για τη ζωή του.

Το 1995, ένα κορίτσι 17 ετών συνελήφθη, επειδή κόλλησε μια αφίσα. Οι αστυνομικοί την έγδυσαν, την κρέμασαν από τα χέρια, της έδεσαν τα μάτια και την υπέβαλαν σε βασανισμούς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ