Τετάρτη 14 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανοιχτή διαφωνία Τσιλέρ στην "τετραμερή"
  • Η υπουργός Εξωτερικών του Ερμπακάν αναιρεί τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της (!) για συνδιάσκεψη Τουρκίας, Ιράν, Συρίας και Ιράκ για το Κουρδικό
  • Στο Πακιστάν ο Τούρκος πρωθυπουργός

ΑΓΚΥΡΑ. -

Ωραία κυβέρνηση, ομονοούσα: μία μέρα μετά τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Νετσμετίν Ερμπακάν - από την Τεχεράνη - ότι η Τουρκία προτίθεται να συγκαλέσει τετραμερή διάσκεψη για το Κουρδικό, με τη συμμετοχή Συρίας, Ιράν και Ιράκ, η υπουργός του των Εξωτερικών - και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης - Τανσού Τσιλέρ, δήλωσε στην Αγκυρα ότι "δεν υφίσταται" τέτοιο θέμα!

Αναλυτές εκτιμούν ότι, πέραν της "υπογράμμισης" της απόκλισης της πολιτικής που επιθυμεί η ίδια και εκείνης που προωθεί ο Ερμπακάν σε αυτήν την "ασιατική" του περιοδεία, η Τσιλέρ επιχειρεί κάτι περισσότερο: να κατασιγάσει τους φόβους Αμερικανών διπλωματών, αλλά και Δυτικών διαμορφωτών πολιτικής περί "ριζικής στροφής" του ισλαμιστή ηγέτη, όσον αφορά τη στάση της χώρας του προς τις "χώρες - παρίες" της Μέσης Ανατολής.

Επιφυλάξεις...

Εξαιρετικά επιφυλακτικός, όσον αφορά την πραγματοποίηση μιας τέτοιας διάσκεψης, εμφανίστηκε όμως χτες κι ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί. Και αυτό, εξαιτίας της πιθανής συμμετοχής της Βαγδάτης σε αυτήν. "Η συμμετοχή του Ιράκ σε μια τέτοια σύνοδο θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί σε μια τριμερή συνάντηση", έλεγε χτες ο Βελαγιατί.

Αγκυρα, Τεχεράνη και Δαμασκός πραγματοποιούν από το 1992 εξαμηνιαίες συνόδους σε υπουργικό επίπεδο, προκειμένου να εξετάζουν την κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ και τις κουρδικές κινήσεις στην περιοχή. Στόχος αυτών των διασκέψεων είναι η αποτροπή πιθανής ίδρυσης αυτόνομου κουρδικού κράτους, δεδομένου ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανακινούσε ενδεχόμενο απόσχισης τμημάτων των εδαφών τους στα οποία υπάρχει έντονο το κουρδικό στοιχείο.

Οσον αφορά τη συμφωνία Τουρκίας και Ιράν, σχετικά με το φυσικό αέριο, η τουρκική πλευρά φαίνεται "συμπαγής". Και η Τανσού Τσιλέρ δήλωσε ότι η συμφωνία, η οποία ξεπερνά κατά το οικονομικό της μέγεθος τα 20 δισ. δολάρια, "δεν εμπίπτει" στον αμερικανικό νόμο Ντ' Αμάτο, ο οποίος προβλέπει κυρώσεις για τις επιχειρήσεις αλλά και τις χώρες εκείνες οι οποίες επενδύουν στο Ιράν.

Οι ΗΠΑ

Από τη δική του πλευρά, πάντως, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Ουόρεν Κρίστοφερ, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση Κλίντον "δεν έχει αποφανθεί" όσον αφορά το κατά πόσον η τουρκοϊρανική συμφωνία θα επισύρει την επιβολή κυρώσεων. Αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε πως η συμφωνία "έστειλε λάθος μήνυμα στο Ιράν", εκπρόσωπός του δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δε γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Στο μεταξύ ο Νετσμετίν Ερμπακάν συνεχίζει την ασιατική του περιοδεία, πραγματοποιώντας επίσκεψη στο Πακιστάν. Χτες και σήμερα συναντήθηκε με την ομόλογό του Μπεναζίρ Μπούτο και άλλους Πακιστανούς αξιωματούχους, με τους οποίους συζήτησε την ενδυνάμωση των διμερών εμπορικών σχέσεων και το θέμα του Κασμίρ, για το οποίο το Πακιστάν βρίσκεται σε διαμάχη με την Ινδία. Ο Ερμπακάν αναμένεται ακόμη να επισκεφθεί τη Μαλαισία, την Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη.

  • Πληροφορίες του πρακτορείου "Ανατολή" ανέφεραν ότι σε επίθεση Κούρδων εναντίον σιδηροδρομικού σταθμού, έξω από την πόλη Σίβας, σκοτώθηκαν 8 εργάτες του σταθμού, ενώ σε άλλη κουρδική επίθεση στο χωριό Ελμαμπουλάκ έξι αντάρτες έχασαν τη ζωή τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ