Τετάρτη 14 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Η Γερμανία της ανεργίας

Το πρόβλημα της μαζικής ανεργίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, όχι μόνο εξακολουθεί να παραμένει, αλλά οξύνεται όλο και περισσότερο... Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, δεν υπολογίζει πλέον με μια αισθητή οικονομική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του ερχόμενου Φθινοπώρου, που να είναι σε θέση να καλύψει τα κενά, τα οποία παρουσιάστηκαν στην αγορά εργασίας κατά το πρώτο εξάμηνο αυτού του χρόνου.

Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία, κινείται πάντα στα όρια των 4.000.000 ατόμων, ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας, Μπέρνχαρντ Γιάκοντα. Στη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, 3.600.000 άνθρωποι δεν είχαν πλέον καμιά θέση εργασίας. Σχετικά, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Βόννης με βάση την Ετήσια Οικονομική Εκθεση για το 1996, υπολόγιζε τον αριθμό των ανέργων της χώρας σε κάτω από 3.900.000 άτομα.

***

Αναφορικά λοιπόν με το οξυνόμενο πρόβλημα της ανεργίας μέχρι ακόμα και τον περασμένο Ιούλη, όπως δήλωσε ο Γιάκοντα "τίποτα δεν έχει αλλάξει... ". Πάντως, τα Γερμανικά Συνδικάτα, ανεβάζουν τον αριθμό των ανέργων σε 7.000.000 περίπου, παίρνοντας υπόψη τους "σκοτεινούς αριθμούς", δηλαδή τους άνεργους εκείνους οι οποίοι δεν είναι επίσημα δηλωμένοι στα κατά τόπους Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας. Ετσι λοιπόν, το ποσοστό της ανεργίας από 9,9% που ήταν τον προηγούμενο χρόνο, τώρα στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου αυτού του χρόνου, αναρριχήθηκε στο 10,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι, στα παλιά ομοσπονδιακά κρατίδια, κυρίως στη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών αυτού του χρόνου, η απασχόληση παρουσίασε ραγδαία μείωση. Ο αριθμός όμως των απασχολουμένων, ακόμα από τον Δεκέμβρη του 1995 μειωνόταν με γοργούς ρυθμούς φθάνοντας μηνιαία στα 25.000 άτομα. Συνολικά λοιπόν, η μαζική ανεργία στη Γερμανία συνεχίζει να προσλαμβάνει όλο και δραματικότερες διαστάσεις, αφού αυτό το χρόνο υπάρχουν 300.000 θέσεις εργασίας λιγότερες απ' ό,τι τον προηγούμενο.

***

Επιπρόσθετα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η αγορά εργασίας "επιβαρύνεται" και από τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Σήμερα, στη Γερμανία, κατά τους υπολογισμούς των Συνδικάτων, απουσιάζουν 119.000 θέσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε πέμπτος νέος στη Γερμανία δεν έχει τη δυνατότητα εκμάθησης κάποιου επαγγέλματος.

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ