Τετάρτη 14 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Επανασύλληψη Πρίμπκε

ΒΟΝΝΗ.-

Η Γερμανία ζήτησε από την Ιταλία να εκδώσει τον πρώην λοχαγό των Ες-Ες, Εριχ Πρίμπκε, ο οποίος αθωώθηκε από στρατιωτικό δικαστήριο της Ρώμης, αλλά σχεδόν αμέσως ξανασυλλήφθηκε.

Η πρεσβεία της Γερμανίας στη Ρώμη απέστειλε αίτηση έκδοσης στην ιταλική κυβέρνηση τη Δευτέρα, δήλωσε ο Μπέρνχαρντ Μποέχμ, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης στη Βόννη.

Στις αρχές Αυγούστου ένα στρατιωτικό δικαστήριο απάλλαξε τον πρώην λοχαγό των Ες-Ες από τις περισσότερες κατηγορίες που του είχαν εξαγγελθεί, μεταξύ των οποίων και για τη συμμετοχή του στη μαζική εκτέλεση 335 Ιταλών στα Αρδεατικά Σπήλαια στα περίχωρα της Ρώμης, στις 24 του Μάρτη του 1944.

Το δικαστήριο έκρινε τον Πρίμπκε ένοχο για τη συμμετοχή του στις δολοφονίες αυτές, τις οποίες είχε παραδεχτεί, όμως τον απάλλαξε από τις κατηγορίες που τον έφεραν να ενεργεί βάναυσα και εκ προμελέτης, επειδή εκτελούσε εντολές άνωθεν.

Η απόφαση του δικαστηρίου έφερε την αγανάκτηση των συγγενών των θυμάτων.Μετά την αθώωσή του, η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα ζητήσει την έκδοσή τουκαι έτσι η ιταλική αστυνομία αναγκάστηκε να τον ξανασυλλάβει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ