Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Σφοδρές μάχες γύρω από το Γκρόζνι

Στόχευση από ελικόπτερο πάνω από το Σάλι

Associated Press

Στόχευση από ελικόπτερο πάνω από το Σάλι
ΓΚΡΟΖΝΙ .-

Ρωσικά στρατεύματα μπήκαν χθες στην τσετσενική πόλη Σάλι, τελευταίο οχυρό των μουσουλμάνων ανταρτών, έξω από την πρωτεύουσα της επαρχίας Γκρόζνι. Οι Τσετσένοι αντάρτες του φανατικού μουσουλμάνου Σαμίλ Μπασάγιεφ, πλάι στους οποίους έχουν ταχθεί και δυνάμεις πιστές στον Ασλάν Μασχάντοφ, ανέφεραν ότι αποχώρησαν χθες από την πόλη, 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Γκρόζνι. Οι Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή προειδοποίησαν ότι όποιοι παραμείνουν στην περιοχή θα «εξολοθρευτούν».

Σύμφωνα με το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC που επικαλούνταν το «Itar-Tass», οι ομοσπονδιακές δυνάμεις διεξήγαγαν «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» στην περιοχή του Σάλι.

Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος πραγματοποιεί κυκλωτικές κινήσεις προς το Γκρόζνι εδώ και αρκετές ημέρες, έδωσε απανωτές παρατάσεις στις «προθεσμίες» για τους αμάχους που θα ήθελαν να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη περιοχή, πλην όμως οι δρόμοι παρέμεναν κλειστοί. Φαίνεται πως οι άμαχοι που έχουν βρεθεί εν μέσω της σύγκρουσης χρησιμοποιούνται από τους μουσουλμάνους αντάρτες ως «ανθρώπινη ασπίδα».

Σε ακόμη μια αναφερθείσα «στρατιωτική επιτυχία» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι ο πιλότος ενός βομβαρδιστικού «Σουκόι-25» που είχε καταπέσει τη Δευτέρα στην Τσετσενία, περισυλλέχτηκε ζωντανός. Πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου παραδέχτηκε ότι δύο ελικόπτερα που συμμετείχαν στις σωστικές προσπάθειες για τον πιλότο καταρρίφθηκαν και μέλη του πληρώματος του ενός ελικοπτέρου (δε διευκρίνισε πόσα) σκοτώθηκαν.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να κρατούν τον έλεγχο ενός ανατολικού προαστίου του Γκρόζνι, που κατέλαβαν τη Δευτέρα, ενώ το πυροβολικό συνεχίζει να σφυροκοπά άλλα σημεία της πόλεως. Δημοσιογραφικές πληροφορίες του πρακτορείου «Reuters» αναφέρουν ότι «χιλιάδες» πολίτες είναι παγιδευμένοι στην πόλη και φοβούνται να αποχωρήσουν λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών.

Η συνεχιζόμενη επίθεση στην πρωτεύουσα της επαρχίας έχει προκαλέσει «αντιδράσεις» από διεθνείς παράγοντες, που καλούν για «εκεχειρία». Οπως ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Κνουτ Βόλεμπεκ, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή και κάλεσε για μια 24ωρη «παύση πυρός», ώστε οι άμαχοι να μπορέσουν να εκκενώσουν την περιοχή, με το επιχείρημα ότι οι «ασφαλείς διάδρομοι» που ανοίγουν οι ρωσικές δυνάμεις κάθε έξι ώρες δεν είναι επαρκείς γι' αυτό. Ο ίδιος κάλεσε τη Ρωσία να δώσει στον ΟΑΣΕ «ευρύτερο ρόλο» σε μια προσπάθεια τερματισμού της σύγκρουσης και τους Τσετσένους αντάρτες να δεχτούν εκεχειρία.

Το πρόβλημα των αμάχων

Καθώς χιλιάδες άμαχοι προσπαθούν να ξεφύγουν από την πολεμική ζώνη, ο Σεργκέι Σόιγκου, Ρώσος υπουργός αρμόδιος για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, δήλωσε ότι πρόκειται να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τσετσενίας Μασχάντοφ για να συζητήσουν το πρόβλημα των αμάχων.

Πρόβλημα που τίθεται πιο πιεστικά από ποτέ, καθώς σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές η πλήρης χερσαία επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Γκρόζνι και σε άλλες πόλεις είναι «άμεση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, βομβαρδισμοί αναφέρονταν και στις οδούς διαφυγής των ανταρτών στο Νότο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ