Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Δημιουργία Συντονιστικού Συμβουλίου Εργαζομένων

Στις 26-27 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στο συγκρότημα χαρτοβιομηχανίας του Βίμποργκ η Συνδιάσκεψη εκπροσώπων των εργατικών κολεκτίβων, ηγετών και στελεχών των συνδικάτων και του εργατικού κινήματος. Οι μετέχοντες στη Συνδιάσκεψη υιοθέτησαν μια σειρά αποφάσεις: «Για τη δημιουργία Συντονιστικού Συμβουλίου των επιχειρήσεων της Ρωσίας», «Για την κατάσταση και τις προοπτικές του αγώνα των εργατικών κολεκτίβων για εργατικό έλεγχο, αυτοδιοίκηση και απο-ιδιωτικοποίηση», «Για τις ιδιωτικοποιήσεις και την ιδιοκτησία», «Για την υποστήριξη του αγώνα της εργατικής κολεκτίβας του συγκροτήματος χαρτοβιομηχανίας του Βίμποργκ για τα δικαιώματά της», «Για τα σχέδια του νέου Κώδικα Εργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», καθώς και δήλωση καταδίκης της προετοιμαζόμενης από τις ΗΠΑ στρατιωτικής επέμβασης στην Κολομβία και Εκκληση της Συνδιάσκεψης των εργατικών οργανώσεων της Ρωσίας στην Ανοιχτή Παγκόσμια Διάσκεψη για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας των συνδικάτων και τα δημοκρατικά δικαιώματα, που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο.

Η Συνδιάσκεψη των εργατικών κολεκτίβων αποτελεί, ως αποτέλεσμα των σημαντικών βημάτων στο μαζικό αγώνα, ένα από τα στάδια οργάνωσης του εργατικού κινήματος, που άρχισε το 1992 με το Συνέδριο των Εργατών, Αγροτών, Ειδικών και Υπαλλήλων της Ρωσίας. Υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία των συνδικάτων του συγκροτήματος χαρτοβιομηχανίας του Βίμποργκ, του Εργοστάσιο μετάλλων του Λένινγκραντ, του συγκροτήματος έγχρωμης εκτύπωσης και σειράς επιχειρήσεων του Λένινγκραντ και της περιοχής Λένινγκραντ, για το συντονισμό της δράσης προς το συμφέρον των εργαζομένων, η Συνδιάσκεψη αποφάσισε να δημιουργήσει το Συντονιστικό Συμβούλιο των Εργαζομένων των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Ρωσίας. Η συμμετοχή στο Συντονιστικό Συμβούλιο θα γίνεται με βάση τις οργανωτικές μορφές του εργατικού κινήματος (συνδικαλιστικές επιτροπές, απεργιακές επιτροπές, σοβιέτ των εργατών των επιχειρήσεων, σοβιέτ των εργατικών κολεκτίβων των επιχειρήσεων του βιομηχανικού και αγροτικού τομέα της οικονομίας) και με βάση την παραδοχή των αποφάσεων της Συνδιάσκεψης.

Τα άμεσα καθήκοντα του Συντονιστικού Συμβουλίου είναι τα εξής: Δημιουργία δικτύου επιτελικής ανταλλαγής πληροφοριών, συγκρότηση επιτελείου και ομάδας ειδικών για την παροχή άμεσης και συστηματικής υποστήριξης στις εργατικές κολεκτίβες, οι οποίες αγωνίζονται για τον εργατικό έλεγχο και την αυτοδιοίκηση (νομική, οικονομική, προπαγανδιστική κ.λπ.), οργάνωση κινητοποιήσεων αλληλεγγύης, υποστήριξη των υποψήφιων βουλευτών για την Κρατική Δούμα που προέρχονται από τις κολεκτίβες εργαζομένων, προτάσεις προς τη νέα σύνθεση της Δούμας νέων νομοσχεδίων που θα αποβλέπουν στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, επεξεργασία, δημοσίευση μεθοδολογικών οδηγιών και ενημέρωση των εργατικών κολεκτίβων σχετικά με τη διοργάνωση κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, τον εργατικό έλεγχο και την αυτοδιοίκηση στις επιχειρήσεις και στις περιοχές, έκδοση και διάδοση δελτίου του Συντονιστικού Συμβουλίου σαν μέσου συλλογής πληροφοριών για τη λειτουργία του Συντονιστικού Συμβουλίου, ρύθμιση της συνεργασίας με εκπροσώπους της διανόησης - εκπαιδευτικούς, ιατρούς, καθώς και της διεθνούς αλληλεγγύης, εξασφάλιση οικονομικής, νομικής και πολιτικής μόρφωσης στις αγωνιζόμενες εργατικές κολεκτίβες, δημιουργία ταμείου εργατικής αλληλοβοήθειας και συστηματική δουλιά για την προσέλκυση στις κινητοποιήσεις των εργατικών κολεκτίβων της νεολαίας και των συνταξιούχων.

Η βαθύτατη κοινωνικοοικονομική κρίση στη χώρα έπληξε σοβαρά τα δικαιώματα και τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι απεργίες, οι απεργίες πείνας, ο πόλεμος των σιδηροτροχιών, τα χρόνια αγώνων για καθαρά οικονομικά αιτήματα, την καταβολή των μισθών, ενάντια στην ανεργία έδειξαν ότι οι προσωρινές υποχωρήσεις και οι ελεημοσύνες από μέρους των αρχών και των νέων αφεντικών δεν αλλάζουν την κατάσταση πραγμάτων στην κοινωνία. Η Συνδιάσκεψη διαπίστωσε ότι στη χώρα διαγράφεται ένα νέο στάδιο αγώνα - το πέρασμα στην πάλη για τη μετατροπή των εργατικών κολεκτίβων σε πραγματικούς αφέντες των επιχειρήσεών τους, των συνοικιών, των πόλεων και προοπτικά όλης της χώρας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι έχουν αναλάβει τις επιχειρήσεις, αλλάζοντας τις διοικήσεις και τους ιδιοκτήτες, όταν οι επιχειρήσεις έχουν αρπαχτεί παράνομα και οδηγούνται στην καταστροφή. Παράδειγμα, οι εργαζόμενοι της χαρτοβιομηχανίας του Βίμποργκ (περιοχή Λένινγκραντ) κ. ά. Η Συνδιάσκεψη κάλεσε τους εργάτες να περάσουν από τα στενά οικονομικά αιτήματα στη δημιουργία οργάνων αυτοδιοίκησης και εργατικού ελέγχου, ικανά να διευθύνουν τις επιχειρήσεις, να επιδιώξουν την επιστροφή στις εργατικές κολεκτίβες της ιδιοκτησίας που ιδιωτικοποιήθηκε παράνομα, που αξιοποιείται αναποτελεσματικά ή έχει καταληστευτεί. Να είναι έτοιμες για την οργάνωση απεργιών συμπαράστασης σε περιπτώσεις κυνικής καταπάτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, να ζητούν από την εισαγγελία, τους βουλευτές όλων των επιπέδων να λάβουν δραστικά μέτρα για την αναχαίτιση των επιθέσεων των νεόφερτων ιδιοκτητών, οι οποίοι ενεργούν παρακάμπτοντας τους νόμους και προς ζημιά του κράτους και των εργαζομένων. Η Συνδιάσκεψη θεωρεί ότι η επιτυχία του αγώνα των εργατών και όλων των εργαζομένων συνδέεται με τη ριζική αλλαγή του υπάρχοντος πολιτικού και οικονομικού συστήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο Λένινγκραντ αντιπροσωπεία του ΚΚΕ (2017-08-10 00:00:00.0)
Τρομοκρατικές απολύσεις (2003-05-22 00:00:00.0)
Το απεργιακό μέτωπο (2002-03-27 00:00:00.0)
Οι εργάτες κατέλαβαν μεταλλουργική επιχείρηση (1999-02-13 00:00:00.0)
Στον αγώνα οι ανθρακωρύχοι (1996-07-27 00:00:00.0)
Απεργίες και διαμαρτυρίες εργαζομένων (1996-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ