Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Αποκαλύψεις για το «ψυχροπολεμικό» πυρηνικό οπλοστάσιο της Ιαπωνίας...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέα επίσημα έγγραφα που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα φανερώνουν πως στη διάρκεια της λεγόμενης ψυχροπολεμικής περιόδου, ενώ οι ΗΠΑ δημοσίως διατείνονταν πως δε διατηρούσαν πυρηνικά όπλα στην Ιαπωνία, τα αποθήκευαν μυστικά όχι μόνον στη γνωστή αμερικανική βάση της νήσου Οκινάουα αλλά και στα νησιά Τσιτσι-τζίμα και Αϊο Τζίμα. Τα επίσημα - και άλλοτε απόρρητα κρατικά έγγραφα - φανερώνουν επιπλέον πως οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να κάνουν το ίδιο και σε άλλες 11 τοποθεσίες στην Ιαπωνία.

Τα στοιχεία αυτά αλλά και άλλα τα οποία περιγράφουν πώς οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν την Ιαπωνία όσον αφορά στα σχέδια πυρηνικού πολέμου, αναφέρονται σε άρθρο του τελευταίου τεύχους της διμηνιαίας επιθεώρησης «Δελτίο Ατομικών Επιστημόνων», το οποίο αναδημοσιεύτηκε σε πλειάδα του αμερικανικού ημερήσιου Τύπου.

«Με βάση αυτά τα έγγραφα, τώρα μπορούμε να δούμε για πρώτη φορά μια πολύ πιο πλήρη εικόνα σε σχέση με τον τρόπο που η Ιαπωνία "ενσωματώθηκε" στο αμερικανικό πυρηνικό σύστημα», υπογραμμίζει σε σημείο του σχετικού άρθρου ο Γουίλιαμ Αρκιν, ειδικός αναλυτής για θέματα πυρηνικών όπλων και ένας από τους ανθρώπους που συνέταξαν το άρθρο, στο τεύχος Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του παραπάνω διμηνιαίου περιοδικού. Στο ίδιο άρθρο, σημειώνεται πως παρά τις δημόσιες ανακοινώσεις ότι η Ιαπωνία είναι ένα μη - πυρηνικό κράτος, στην ουσία είχε μετατρέψει μεγάλες εκτάσεις της «σε τεράστιες πυρηνικές εγκαταστάσεις... οι οποίες με κανέναν τρόπο δεν ήταν μικρότερες ή λιγότερο εξελιγμένες από άλλους συμμάχους των ΗΠΑ».

Στο άρθρο του «Δελτίου Ατομικών Επιστημόνων» επισημαίνεται πως στην περίοδο 1956 έως και το 1966, οι ΗΠΑ, προφανώς με τη συναίνεση της Ιαπωνίας, διατηρούσαν πυρηνικά όπλα και στα επόμενα χρόνια και τμήματα πυρηνικών βομβών στις τοποθεσίες Αϊο Τζίμα και Τσιτσι-τζίμα, περίπου 800 έως 1000 χλμ. νοτιοανατολικά του Τόκιο. Υπογραμμίζεται επιπλέον πως οι ΗΠΑ κρατούσαν μυστικά πυρηνικά όπλα και στην ιαπωνική νήσο Οκινάουα έως το 1972, και, όταν η αμερικάνικη κατοχή της νήσου τερματίστηκε τον ίδιο χρόνο, το αμερικανικό Πεντάγωνο εξακολούθησε να αποθηκεύει τμήματα πυρηνικών βομβών τόσο εκεί όσο και σε άλλα ιαπωνικά νησιά αλλά και στις αεροπορικές βάσεις της Μισάουα και Ιταζούκι. Ακολούθως, προστίθεται πως τα αμερικανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού που στάθμευαν στους λιμένες του Σασέμπο και της Γιοκοσούκα ήταν... οπλισμένα με πυρηνικά όπλα.

Παρ' όλα αυτά, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, ισχυρίστηκε πως το άρθρο δε λοιδορεί την Ουάσιγκτον για παραβίαση των νομικών υποχρεώσεών της έναντι της Ιαπωνίας. «Η θέση μας είναι ότι δεν έχουν γίνει παραλείψεις στις υποχρεώσεις μας έναντι της Ιαπωνίας όσον αφορά στις συμφωνίες ασφαλείας και στους σχετικούς διακανονισμούς», υποστήριξε σε δηλώσεις του προς τον Τύπο ο Γουόλτερ Σλόκομπ, γραμματέας αμυντικής πολιτικής του αμερικανικού Πενταγώνου. Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπλήρωνε χρησιμοποιώντας τη γνωστή φράση-κλισέ:«Εδώ και χρόνια η πολιτική μας είναι να μην αποκαλύπτουμε, ούτε να σχολιάζουμε θέματα, όπως πού και τι είδους πυρηνικά όπλα αποθηκεύονται ή αποστέλλονται στο εξωτερικό». Κανείς ωστόσο αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον δεν αμφισβήτησε τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο άρθρο του «Δελτίου Ατομικών Επιστημόνων», περιοριζόμενοι να προσθέσουν πως...«οι αποστολές πυρηνικών όπλων έχουν μειωθεί σήμερα σε ποσοστό γύρω στο 10% σε σχέση με ό,τι γινόταν τα τελευταία 10 ή 15 χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ