Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με αισιοδοξία ξαναρχίζουν οι ισραηλινο-συριακές συνομιλίες

Εντονες οι αντιδράσεις της ισραηλινής αντιπολίτευσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Μέσα σε γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας αρχίζουν, σήμερα, στην αμερικανική πρωτεύουσα μετά από πολύχρονη διακοπή οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία, με στόχο την επίτευξη μιας, μεταξύ τους, ειρηνευτικής συμφωνίας. Τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ όσο και ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον άφησαν να εννοηθεί ότι, εντός των προσεχών μηνών, μια ισραηλινο-συριακή ειρηνευτική συμφωνία, πιθανότατα, θα είναι γεγονός. Την ίδια στιγμή, τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στο Ισραήλ, όπου τόσο η δεξιά αντιπολίτευση όσο και οι έποικοι των υψωμάτων του Γκολάν, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο των ισραηλινο-συριακών διαπραγματεύσεων, έχουν εξαπολύσει δριμεία επίθεση σε βάρος της ισραηλινής κυβέρνησης και του ίδιου του Εχούντ Μπάρακ.

«Λίγοι μήνες μπορεί να αποδειχθούν αρκετοί για να επιτευχθεί οριστική ειρήνη» δήλωνε, λίγο πριν την άφιξή του στην Ουάσιγκτον, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την κατάληξη των συνομιλιών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Ευχαριστημένος και αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οποίος εκτίμησε ότι τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός όσο και ο Σύρος Πρόεδρος Χαφέζ αλ Ασαντ «έχουν συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό και επείγον είναι το ζήτημα της επίτευξης, μεταξύ τους, ειρήνης». Ο Αμερικανός Πρόεδρος, μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι οι ισραηλινο-συριακές συνομιλίες, σίγουρα, θα είναι δύσκολες και θα αντιμετωπίσουν πολλά εμπόδια, αλλά δεν είναι τόσο δύσκολες όσο οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

«Μεγάλη ιστορική ευκαιρία» χαρακτήρισε την επανέναρξη των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών, μετά από 45 μήνες διακοπής, ο Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος, τη Δευτέρα το βράδυ, εξασφάλισε, έστω και με ισχνή πλειοψηφία, την έγκριση της Κνεσσέτ για τις συνομιλίες με τον Φαρούκ αλ Σάραα. Η συνεδρίαση του ισραηλινού Κοινοβουλίου ήταν πραγματικά θυελλώδης, καθώς ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού «Λικούντ», Αριέλ Σαρόν, χαρακτήρισε «πλήρως ανεύθυνη και αντίθετη με τα συμφέροντα του Ισραήλ» τη στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού απέναντι στη Συρία. Το θερμόμετρο ανέβηκε ακόμη περισσότερο εξαιτίας των πολύωρων διαμαρτυριών που πραγματοποιούσαν στην είσοδο της Κνεσσέτ εκατοντάδες εβραίοι έποικοι από τα υψώματα του Γκολάν.

Τελικά, οι θέσεις του Εχούντ Μπάρακ εγκρίθηκαν με 47 ψήφους υπέρ, 31 κατά και 24 αποχές. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, προειδοποίησε ότι «μια ενδεχόμενη νέα αποτυχία στις ισραηλινο-συριακές διαπραγματεύσεις θα οδηγήσει σε αιματοκύλισμα όλη την περιοχή». Ο Μπάρακ δε χάνει την ευκαιρία να επαναλάβει ότι «το τίμημα της επίτευξης ειρήνης μπορεί να είναι ακριβό για το Ισραήλ», δίνοντας την αφορμή σε όλους τους πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει ακόμη και σε ολική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα υψώματα του Γκολάν. Η εντύπωση αυτή ενισχύθηκε και από τις δηλώσεις που έκανε ο Εχούντ Μπάρακ, κατά την άφιξή του στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τις οποίες οι συνομιλίες θα βασιστούν στις αποφάσεις 242 και 338 του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες αναφέρονται συγκεκριμένα σε «ολική αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τα Κατεχόμενα Εδάφη».

Το αισιόδοξο κλίμα συμμερίζεται και η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», η οποία υποστήριζε, σε αναλυτικό χτεσινό της άρθρο, ότι είναι η πρώτη φορά, τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, κατά τις οποίες η Συρία και το Ισραήλ είναι έστω και τυπικά σε συνεχή εμπόλεμη κατάσταση, που οι δύο πλευρές βρίσκονται τόσο κοντά στην επίτευξη ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ