Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απορρίφτηκε η έφεση του Οτσαλάν
ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας της Τουρκίας απέρριψε χτες την έφεση που κατέθεσαν οι δικηγόροι του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν κατά της θανατικής καταδίκης που του έχει επιβληθεί, κλείνοντας το πρώτο στάδιο της νομικής διαδικασίας στην Τουρκία και ανοίγοντας το δρόμο για την προσφυγή της υπεράσπισης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ζητήσει από την Αγκυρα να μην προχωρήσει στην εκτέλεση, καθ' όσον θα εξετάζεται η έφεση του Οτσαλάν, σύμφωνα με την οποία η θανατική καταδίκη του παραβαίνει την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Η διαδικασία της εξέτασης της υπόθεσης Οτσαλάν ενδέχεται να διαρκέσει έως και 18 μήνες.

Η τουρκική ηγεσία δεν είχε ανταποκριθεί έως σήμερα στην έκκληση αυτή, υποστηρίζοντας πως ακόμη βρίσκεται σε πορεία η εγχώρια νομική διαδικασία - αν και ο πρόεδρος είχε δηλώσει ότι «θα ληφθεί υπόψη» η απόφαση.

Η τουρκική Δικαιοσύνη οφείλει να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει την απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου ή θα προωθήσει την πρωτοβάθμια καταδικαστική απόφαση για τον Οτσαλάν στην Εθνοσυνέλευση. Στη δεύτερη περίπτωση, οι Τούρκοι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του απαγχονισμού του Κούρδου ηγέτη. Οι εθνικιστές σύμμαχοι του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ στην κυβέρνηση συνεργασίας «ανυπομονούν» να δουν την εκτέλεση του Οτσαλάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ