ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΦΥΡΟΓΕΝΗ»
Απαίτησαν δουλιά και όχι ανεργία

Πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας τους

Από την πορεία στο υπουργείο Εργασίας
Από την πορεία στο υπουργείο Εργασίας
Πρώτη αγωνιστική απάντηση, στα ύποπτα παιχνίδια που παίζει η εργοδοσία στις πλάτες τους, έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΦΥΡΟΓΕΝΗ» με την 24ωρη απεργία που έκαναν χτες και τη δυναμική συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας από την κυβέρνηση τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Οι εργαζόμενοι, με συνθήματα όπως «θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία» και «εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι», έφτασαν έξω από το υπουργείο με πορεία που ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και απαίτησαν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Να σταματήσει να υπερασπίζεται με την πολιτική της την εργοδοσία, η οποία αφού καρπώθηκε πολλά πακέτα με δουλιές για τα μεγάλα και Ολυμπιακά έργα, σήμερα έχει αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους και μετά τις διακοπές τούς ανακοίνωσε την παράταση κατά δύο βδομάδες της καλοκαιρινή άδειας. Την ίδια στιγμή, διαδίδει σενάρια πώλησης της επιχείρησης και έχει αφήσει χωρίς πρώτες ύλες το εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι όμως έκαναν και χτες σαφές ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να μην πεταχτούν στο δρόμο 250 οικογένειες και θα πηγαίνουν στην εργασία τους κανονικά, αρνούμενοι να δεχτούν την επικίνδυνη παράταση της άδειάς τους.

Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των εργαζομένων με τον υφυπουργό Εργασίας Γερ. Γιακουμάτο δεν έλαβε καμία συγκεκριμένη απάντηση. Ο υφυπουργός αντιμέτωπος με την ίδια την πολιτική της κυβέρνησής του που δίνει όλα αυτά τα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε συνάντηση με την εργοδοσία και την ερχόμενη βδομάδα θα καλέσει τριμερή συνάντηση. Παράλληλα, γνωστοποίησε στους εργαζομένους πως η επιχείρηση χρωστάει 29 εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ!

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων Β. Παληγιώργος μιλώντας στους εργαζόμενους έθεσε ερωτήματα για το γεγονός ότι, ενώ μέχρι πρόσφατα ο κύκλος εργασιών της εταιρίας ξεπερνούσε το 50% της εγχώριας αγοράς, σήμερα επικαλείται αδυναμία στην προμήθεια πρώτων υλών που έχουν σαν αποτέλεσμα την υπολειτουργία της επιχείρησης.

Από την πλευρά του ο Κ. Μυτιληνιού, μέλος της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, τόνισε πως και οι δύο κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχουν φτιάξει νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στους εργοδότες, όταν κρίνουν ότι δεν έχουν μεγάλο κέρδος να πετάνε ανενόχλητοι τους εργαζόμενους στην ανεργία. Ο συνδικαλιστής απαίτησε να ληφθούν τα μέτρα εκείνα που θα έχουν ως αποτέλεσμα την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και υπογράμμισε την ανάγκη συγκρότησης μετώπου αντίστασης στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία ακολουθεί κατά γράμμα αυτήν του ΠΑΣΟΚ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ»
Σε 48ωρη απεργία από αύριο

Σε 48ωρη απεργία αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας την ημέρα που θα γίνει τριμερή συνάντηση αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στη χαρτοβιομηχανία «ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ» στη χτεσινή τους μαζική Γενική Συνέλευση, υιοθετώντας την πρόταση του σωματείου. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν χτες ξεκάθαρα στη συνέλευσή τους ότι θα αντιδράσουν αγωνιστικά στην απόφαση της ιδιοκτήτριας πολυεθνικής «GEORGIA PACIFIK» να μεταφέρει το εργοστάσιο της Αθήνας στην Πάτρα. Απόφαση με την οποία ξεμπερδεύει από τα αυξημένα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των περίπου 80 εργαζομένων της παραγωγής, οι οποίοι θα βρεθούν στην ανεργία και την ίδια στιγμή θα επιδοτηθεί αδρά από την κυβέρνηση, επειδή θα μεταφερθεί σε περιοχή με υψηλή ανεργία.

Τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ο οποίος τους επισκέφθηκε στο εργοστάσιο. Η εργοδοσία, μέσω διευθυντικού στελέχους, επιχείρησε να εμποδίσει την είσοδο του βουλευτή, αλλά και συνδικαλιστών από την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, καθώς και άλλων σωματείων του κλάδου.

Η παρέμβαση όμως τόσο του σωματείου, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων δεν επέτρεψαν την παρεμπόδιση της εισόδου του βουλευτή και των υπόλοιπων συνδικαλιστών.

Μιλώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ στους εργαζόμενους, τόνισε ότι η εργοδοσία προχωράει σ' αυτή την κίνηση γιατί αυτό εξυπηρετεί τα κέρδη της. Το θέμα όμως είναι ότι η κυβέρνηση στο όνομα της ανταγωνιστικότητας επιτρέπει στους εργοδότες να προχωρούν σε τέτοιες κινήσεις (συγχωνεύσεις, μεταφορές κ.ά.) αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους. Γι' αυτό κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, μια πολιτική η οποία είναι ίδια με την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ και δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει έμπρακτα τον αγώνα τους.

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Εγκληματική αδράνεια για τον αμίαντο

Αμεσα και συγκεκριμένα μέτρα και λύσεις για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, ασθενών και επισκεπτών του Θριάσιου νοσοκομείου Ελευσίνας, από την ύπαρξη αμιάντου -υλικού εξαιρετικά επικίνδυνου για την ανθρώπινη υγεία- στην εξωτερική επένδυση του κεντρικού κτιρίου, ζητάει από το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του νοσοκομείου με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Θριάσιου.

Η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων ινών αμιάντου στην εξωτερική επένδυση του νοσοκομείου έχει αποδειχτεί ήδη από το Μάη του 2001, από μελέτες του Κέντρου Ερευνών «Δημόκριτος» και της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπως προκύπτει από πρόσφατη ανακοίνωση - καταγγελία της Κομματικής Οργάνωσης Υγείας Ελευσίνας του ΚΚΕ.

Μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων με έγγραφά τους ο διευθυντής του Τμήματος Ιατρικής της Εργασίας και η αρχιτέκτων μηχανικός του νοσοκομείου απευθύνθηκαν στη διοίκηση του νοσοκομείου, τονίζοντας τους κινδύνους από την ύπαρξη του αμίαντου και πρότειναν την αφαίρεση και αντικατάσταση του υλικού που περιέχει αμίαντο ή την κάλυψή του με άλλο υλικό. Οπως καταγγέλλει όμως το σωματείο των εργαζομένων «απόρρητα έγγραφα του διευθυντή του Τμήματος Ιατρικής της εργασίας προς τον προηγούμενο πρόεδρο του Γ' ΠεΣΥΠ πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς επίσης και η εισήγηση της Διεύθυνσης Υγιεινής του υπουργείου Υγείας εκ των υστέρων ανακαλύπτεται ως "έντεχνα" στημένη».

Μετά από αυτά, το σωματείο ζητάει άμεσα να σταλούν από τη διοίκηση νέα δείγματα πλακών και νερού, τόσο στο «Δημόκριτο», όσο και στο Γενικό Χημείο του Κράτους και να παρθούν μέτρα για την οριστική λύση του προβλήματος. Ακόμα να δοθούν στη δημοσιότητα αναφορές κι έγγραφα που έχουν συγκαλυφτεί, προκειμένου να υποτιμηθεί το γεγονός και να κινηθούν οι διοικητικές διαδικασίες από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν. Το σωματείο δίνει καταληκτική ημερομηνία γι' αυτές τις διαδικασίες την 1η του Οκτώβρη και προειδοποιεί με απεργιακές κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα.

Στάση εργασίας στον ΟΔΔΥ

Τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας (11.30 - 13.30) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Διαχειρίσεως Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ) διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στην οποία έχει επέλθει ο ΟΔΔΥ ύστερα από την ιδιωτικοποίησή του (ένα ακόμα «κατόρθωμα» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ). Μια κατάσταση που οδηγεί, όπως τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων, «με μαθηματική ακρίβεια στο χείλος της καταστροφής». Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στα κεντρικά γραφεία του ΟΔΔΥ (Σταδίου 60).

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Νέοι διοικητές στην ίδια ανθυγιεινή ρότα

Τους νέους διοικητές και υποδιοικητές 125 νοσοκομείων της χώρας, που τίθενται στην υπηρεσία της κυβέρνησης προκειμένου να συνεχίσουν την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης της Υγείας που έχει χαράξει, ανακοίνωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Στον κατάλογο των ονομάτων δεν περιλαμβάνονται τα χαρακτηρισμένα ως Ολυμπιακά Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ, «Τζάνειο», «Λαϊκό» και «Ασκληπιείο» Βούλας. Οι διοικητές των νοσοκομείων αυτών παραμένουν έως το τέλος και των Παραολυμπιακών Αγώνων, ενώ πηγές του υπουργείου Υγείας δεν ξεκαθάριζαν αν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στις διοικήσεις αυτές μετά το τέλος των Αγώνων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι νέες διοικήσεις είναι προσωρινές, αφού η κυβέρνηση σχεδιάζει στις αρχές του 2005 να αλλάξει το νομικό καθεστώς των νοσοκομείων θεσπίζοντας πενταμελή Διοικητικά Συμβούλια (ΔΣ) από επταμελή που είναι σήμερα και την παρουσία μάνατζερ ο οποίος θα μετέχει στο συμβούλιο χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Οι νέοι διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων είναι στην πλειοψηφία τους (ποσοστό 37%) οικονομολόγοι και διοικητικά στελέχη. Το 13% αυτών είναι ήδη υπηρετούντες και το 87% νέες τοποθετήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ