ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Φονική αεροπορική επιδρομή στη Γάζα

Οι κηδείες των δολοφονηθέντων μετατράπηκαν σε μεγάλες διαδηλώσεις

Associated Press

Οι κηδείες των δολοφονηθέντων μετατράπηκαν σε μεγάλες διαδηλώσεις
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Δεκάδες χιλιάδες εξοργισμένοι Παλαιστίνιοι έβαλαν φωτιές σε λάστιχα και μετέτρεψαν σε διαδήλωση την κηδεία των θυμάτων της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής, χτες τα ξημερώματα, που είχε ως στόχο στελέχη του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς». Οι χιλιάδες διαδηλωτές ζητούσαν εκδίκηση, όπως άλλωστε ορκίστηκε να πάρει η «Χαμάς», ενώ ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι, σε μια ασυνήθιστα έντονη αντίδραση, δήλωνε ότι είναι «βέβαιος για τα αντίποινα της οργάνωσης», εκτιμώντας ότι «ορισμένες φορές είναι δικαιολογημένα».

Δεκατέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 45 τραυματίστηκαν από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που κατέστρεψε ολοσχερώς ποδοσφαιρικό γήπεδο στη συνοικία αλ Τσιζίγια, της πόλης της Γάζας. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό επρόκειτο για μαχητές του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς», των «Ιζεντίν αλ Κασάμ», οι οποίοι εκπαιδεύονταν σε όπλα και εκρηκτικά. Την ταυτότητά τους επιβεβαίωσαν και παλαιστινιακές πηγές. Λίγο μετά την επιδρομή, μια ρουκέτα «Κασάμ» έπληξε την ισραηλινή πόλη Σντερότ, χωρίς να προκαλέσει θύματα, ενώ όλμοι προσγειώθηκαν στα περίχωρα αρκετών εποικισμών στη Δυτική Οχθη.

Επίσης, στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις, στην Κεντρική Λωρίδα της Γάζας, μία 10χρονη Παλαιστίνια τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από σφαίρα ενώ πήγαινε στο σχολείο της. Το πιθανότερο είναι ότι Εβραίοι έποικοι κρύβονται πίσω από την επίθεση. Μετά και τη χτεσινή επιδρομή, σύμφωνα με έναν συνολικό απολογισμό ειδησεογραφικών πρακτορείων, από τότε που άρχισε η δεύτερη Ιντιφάντα, το 2000, έχουν σκοτωθεί 4.291 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 3.277 Παλαιστίνιοι και οι 943 Ισραηλινοί.

Η ισραηλινή ηγεσία απέφυγε να σχολιάσει άμεσα την αεροπορική επιδρομή. Ο σύμβουλος, όμως, του Αριέλ Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, επαναλάμβανε ότι «το Ισραήλ θα πλήξει τη "Χαμάς" οπουδήποτε». Η δήλωσή του θεωρήθηκε συνέχεια σχολίου του υπουργού Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, ο οποίος διατεινόταν ότι, με βάση πληροφορίες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, μετά τις απειλές του Ισραήλ κατά της Συρίας, στελέχη της «Χαμάς» που ζουν στη Δαμασκό εγκατέλειψαν τη συριακή πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, οι ραβίνοι των εποικισμών τόσο της Δυτικής Οχθης όσο και της Λωρίδας της Γάζας «έριχναν λάδι στη φωτιά» της, ήδη, τεταμένης κατάστασης χαρακτηρίζοντας, με ανακοίνωσή τους, απολύτως δικαιολογημένο «το οποιοδήποτε πλήγμα του ισραηλινού στρατού κατά Παλαιστινίων, ακόμη και αν σκοτώνονται και άμαχοι». Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι «δε θα πρέπει να υιοθετείται το χριστιανικό μάθημα που θέλει να στρέφουμε και το αριστερό μάγουλο, όταν μας χτυπούν στο δεξί».

Στο περιθώριο της χτεσινής αιματηρής επίθεσης, οι ισραηλινές αρχές προχώρησαν στην αποφυλάκιση 137 Παλαιστινίων κρατουμένων, οι οποίοι δεν κατηγορούνταν για ένοπλες επιθέσεις κατά Ισραηλινών και είχαν εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους. Οπως έγινε γνωστό, η αποφυλάκιση έγινε στο πλαίσιο μέτρων για την αποσυμφόρηση των ισραηλινών φυλακών.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οχι στο «ξήλωμα» των κατακτήσεων των εργαζομένων

Αρκετές χιλιάδες κάτοικοι της Δρέσδης συμμετείχαν στη διαδήλωση της 6ης Σεπτέμβρη ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της γερμανικής κυβέρνησης, γνωστά και σαν πακέτο «HARTZ 4» σύμφωνα με μαρτυρία διαδηλωτή σε επικοινωνία του με το «Ρ».

Πριν το ξεκίνημα της πορείας διάφοροι ομιλητές, που πήραν το λόγο στη συγκέντρωση μπροστά από το Παλάτι του Πολιτισμού, αναφέρθηκαν στην αγαστή συνεργασία σοσιαλδημοκρατών, χριστιανοδημοκρατών και πρασίνων προκειμένου να προχωρήσει το ξήλωμα και των τελευταίων κατακτήσεων των εργαζομένων. Οι οργανωτές της διαδήλωσης κάλεσαν τους παρευρισκόμενους να κινητοποιηθούν για την επιτυχία της παγγερμανικής διαδήλωσης που θα γίνει στις 2 Οκτώβρη στο Βερολίνο.

Στη φωτογραφία ο κεντρικός όγκος της πορείας, περνώντας από τη γέφυρα του ιστορικού κέντρου της πόλης, η οποία έφερε μέχρι το 1990 το όνομα του Γκεόργκι Ντιμιτρόφ.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Σεισμός 6,3 Ρίχτερ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Πανικό και το θάνατο τουλάχιστον μίας γυναίκας προκάλεσε χτες το πρωί (τοπική ώρα) ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη βορειοδυτική Αργεντινή. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε νότια της οροσειράς Αμπάτο, που συνορεύει με τις επαρχιακές πόλεις Λα Ριόχα και Καταμάρκα, όπου και αναφέρθηκε ο ελαφρύς τραυματισμός ορισμένων μαθητών σχολείου της περιοχής από την πτώση σοβάδων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο θάνατος της 68χρονης γυναίκας επήλθε όταν την ώρα του σεισμού επέβαινε σε σκάλα σταθμού επιβίβασης σε λεωφορεία.

ΠΓΔΜ - ΓΑΛΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Προειδοποιήσεις και έπαινοι...

ΣΚΟΠΙΑ.- Τα σχέδια διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 7ης Νοέμβρη για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο αποκέντρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης «μπορούν να υποβαθμίσουν την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία» στην ΠΓΔΜ, δήλωσε χτες κατά τη σύντομη επίσκεψή του στα Σκόπια ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Μπαρνιέ επαίνεσε την έως τώρα εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας, που έθεσε (προσωρινά;) τέρμα στις συγκρούσεις Αλβανών αυτονομιστών και στρατού της ΠΓΔΜ, υπενθύμισε πως απ' αυτή τη συμφωνία εξαρτώνται οι ευκαιρίες των Σκοπίων για ένταξη στην ΕΕ και πρόσθεσε πως «κανείς δεν πρέπει να ανοίξει το δρόμο σε όσους επιθυμούν τον εκτροχιασμό της Μακεδονίας απ' το μονοπάτι που οδηγεί προς την Ευρωπαϊκή Ενωση». Μετά απ' όλα αυτά, ο Μπαρνιέ κατέληξε πως «η αποκέντρωση και η εδαφική οργάνωση του κράτους είναι ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν εσωτερικώς και εμείς δε θέλουμε να αναμειχθούμε σ' αυτά»...

Και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας...

Το ίδιο 24ωρο, βρέθηκε στα Σκόπια ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ, που με την ιδιότητα της χώρας του ως μέλους του ΝΑΤΟ επαίνεσε τις προσπάθειες των Σκοπίων για ένταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, λέγοντας πως η Αγκυρα «παραδοσιακός σύμμαχος της Μακεδονίας υποστηρίζει ενθέρμως αυτές τις προσπάθειες». Ο Γκιονούλ χαρακτήρισε «άριστες» τις σχέσεις των δύο χωρών και πρόσθεσε πως τα υπουργεία Αμυνας αμφοτέρων χωρών «θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία».

Ο δε υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούσκοφσκι, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του δήλωσε πως «χάρη στην Τουρκία, η Μακεδονία έχει κάνει ένα ή δύο βήματα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ