ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργατών της «ΒΕΚΚΑ»

Την αμέριστη συμπαράσταση κι αλληλεγγύη στον αγώνα των αγωνιζόμενων εργατών της αλλαντοβιομηχανίας «ΒΕΚΚΑ», στην Κόρινθο, εξέφρασε χτες το πρωί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή Ελπίδα Παντελάκη.

Οι εργάτες, παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της αστυνομίας σε βάρος τους μπροστά την πύλη του εργοστασίου προ ημερών και την άνανδρη επίθεση τραμπούκων σε βάρος του αντιπροέδρου του σωματείου την ίδια μέρα, συνεχίζουν με μεγαλύτερο πείσμα την επίσχεση εργασίας που άρχισαν από τα μέσα Αυγούστου και διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πέντε περίπου μήνες.

Η Ελπίδα Παντελάκη, αφού άκουσε τα παράπονα και τις παρατηρήσεις των εργαζομένων, για το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες δρουν ανεμπόδιστα και ανεξέλεγκτα, σημείωσε πως πέρα από την ηθική και πολιτική στήριξη του ΚΚΕ που είναι δεδομένη «είναι αναγκαίο και εσείς οι ίδιοι να βγάλετε τα αναγκαία συμπεράσματα για τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, την οποία συνεχίζει επάξια η ΝΔ, που αυξάνει τα υπερκέρδη των κεφαλαιοκρατών και στέλνει στην ανεργία τους εργάτες».

Στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη «σ' αυτόν το δύσκολο αγώνα που δίνετε να μείνετε ενωμένοι και ταυτόχρονα ανυποχώρητοι στα αιτήματα για διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας χωρίς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις» και κατέληξε απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ στις 9 Οκτώβρη, στην Αθήνα, με πλαίσιο πάλης τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Επίσης, στο πλευρό των εργατών, βρέθηκαν, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής το Θύμιο Ευθυμίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών με επικεφαλής τον πρόεδρο Παναγιώτη Τσίχλη.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ» ΤΜΗΜΑΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Αλωση από τις ασφαλιστικές εταιρίες!

Τα τμήματα των νοσοκομείων που ανακαινίστηκαν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων προτίθεται ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, να τα δώσει για εκμετάλλευση στις ασφαλιστικές εταιρίες.

Τους σχεδιασμούς αυτούς αποκάλυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στη Θεσσαλονίκη με τη διοίκηση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και της αντίστοιχης Ενωσης Χαλκιδικής. Ο υπουργός ανέφερε, ότι θα πρέπει οι γιατροί μετά 15 χρόνια το αργότερο να εγκαταλείπουν το ΕΣΥ. Συγκεκριμένα είπε ότι μετά τρεις επαναλαμβανόμενες κρίσεις κάθε 5 χρόνια θα πρέπει οι γιατροί να φεύγουν υποχρεωτικά από το σύστημα.

Αναφερόμενος στο μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών ο Ν. Κακλαμάνης επισήμανε ότι θα υπάρχουν δύο ταχύτητες ιατρικού προσωπικού, με σχέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και πλήρους αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης. Είπε ότι θα δοθούν αυξήσεις 20% στο βασικό μισθό σε όσους γιατρούς θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης. Ο υπουργός, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι οι μισθοί στο ΕΣΥ είναι χαμηλοί και απέδωσε το γεγονός αυτό στη μεγάλη προσφορά εργασίας ιατρικού προσωπικού.

Ακόμη αναφερόμενος στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, είπε ότι μελετάται η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων για τη στήριξη των απογευματινών ιατρείων. Οταν ρωτήθηκε για τη χρηματοδότηση του συστήματος είπε ότι μέχρι τα τέλη Οκτώβρη δεν υπάρχουν κονδύλια για να διαθέσει το υπουργείο του. Τέλος, υποσχέθηκε τη δημιουργία δύο κέντρων υγείας αστικού τύπου, στον Εύοσμο και στην Τούμπα, αλλά και την ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Νέα απεργία στις 19 του Σεπτέμβρη

Την αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο υπό την πίεση των ταξικών δυνάμεων

Σε 24ωρη απεργία την ερχόμενη Κυριακή 19 του Σεπτέμβρη 2004 προχωρά ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας (ΕΚΚ). Υπογραμμίζεται ότι η απόφαση για απεργία, τόσο στο ΕΚΚ όσο και στο Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, πάρθηκε κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με στόχο την κλιμάκωση του αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο οποίος ξεκίνησε στο «Ακτί Μεσογγί» και πλαίσιο αιτημάτων: Κατώτερος μισθός 1.200 ευρώ, 8ωρο-5ήμερο. Επίδομα ανεργίας 80% των 1.200 ευρώ. Αναγνώριση των ενσήμων της ανεργίας στη σύνταξη. Πλήρης κάλυψη από το ΤΑΞΥ σε γιατρούς-προστασία του εφάπαξ. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και διασφάλιση της σταθερής εργασίας με δικαιώματα. Ελάχιστη σύνθεση προσωπικού των ξενοδοχείων και καθορισμός καθηκόντων, κλπ.

Σε σχέση με την απόφαση για την απεργία, αξίζει να σημειωθεί πως όταν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατέθεσαν την πρόταση, η πλειοψηφία (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ-ΑΠ) και η πρόεδρος του Συνδέσμου, που είναι και πρόεδρος του ΕΚΚ, Σοφία Λίβερη, αποποιούμενοι τις σοβαρές ευθύνες που τους αναλογούν τόσο για την όξυνση των προβλημάτων του κλάδου όσο και για την αδρανοποίηση του σωματείου, προσπάθησαν να σαμποτάρουν για άλλη μια φορά την απεργία. Προεξοφλούσαν πως, δήθεν, η απόφαση του ΔΣ του Συνδέσμου για απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα κηρυχτεί παράνομη από τους ξενοδόχους από τη στιγμή που δεν έγινε Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου. Επομένως, υποστήριζαν, το ΕΚΚ δεν μπορεί να πάρει απόφαση για την κάλυψή της! Τελικά, όμως, κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων, πάρθηκε απόφαση από το ΔΣ του ΕΚΚ για απεργία σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Το ΠΑΜΕ με σχετική ανακοίνωση καλεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να δώσουν ανυποχώρητα τη μάχη της απεργίας. Η εμπειρία αποδεικνύει ότι η ενότητα, η μαζικότητα και ο ανυποχώρητος οργανωμένος αγώνας του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με συνέχεια και συνέπεια είναι τα μόνα όπλα που έχουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι για την προστασία των δικαιωμάτων τους, των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών και τη διεκδίκηση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, υπογραμμίζεται.

«ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ»
Ανεργοι στο όνομα της ανταγωνιστικότητας

Αν θα επιτρέψει στην πολυεθνική «GEORGIA PACIFIC», στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, να πετάξει στο δρόμο 80 εργαζόμενους της χαρτοβιομηχανίας «ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ», λόγω της μεταφοράς του εργοστασίου στην Πάτρα, και ποια μέτρα θα πάρει για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ρωτάει ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος την κυβέρνηση, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Ανάπτυξης. Επίσης, ο βουλευτής ρωτάει, αν θα σταματήσει η χρησιμοποίηση των δυνάμεων καταστολής ενάντια στους εργαζόμενους που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους στη δουλιά και τη ζωή.

Απελευθέρωση της Καβάλας

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την απελευθέρωση της Καβάλας, στις 13 Σεπτέμβρη 1944 (60 χρόνια πριν) με την είσοδο στην πόλη των τμημάτων του ΕΛΑΣ, πραγματοποιούν οι αντιστασιακές οργανώσεις και ο Δήμος Καβάλας, αύριο Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη και ώρα 7 το απόγευμα, στο Ηρώο του Δημοτικού Κήπου. Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Μπαχάρης και θα κατατεθούν στεφάνια, ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση και συναυλία.

«RILKEN AE»
Θέλει να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους

Να παλέψουν συντονισμένα, αγωνιστικά και διεκδικητικά για τη δουλιά τους και τα δικαιώματά τους, καλεί η Ομοσπονδία Φαρμάκου τους εργαζόμενους στη γνωστή εταιρία καλλυντικών «RILKEN AE», οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο της ιδιοκτήτριας γερμανικής πολυεθνικής «HENKEL». Η πολυεθνική, σημειώνει η Ομοσπονδία, η οποία κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της RILKEN από το 1998, προχώρησε σε συνεργασία με την εταιρία «ΦΑΜΑΡ» (με μίσθωση του εργοστασίου) στον τομέα παραγωγής των προϊόντων για να στρώσει το έδαφος, ώστε να απαλλαγεί από τους περίπου 100 εργαζόμενους, αλλά και τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που έχουν. Υπενθυμίζει, τέλος, ότι η πολυεθνική, όταν απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο, την επόμενη χρονιά έκλεισε το εργοστάσιο στην Αταλάντη, στέλνοντας 100 εργαζόμενους στην ανεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ