ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αβάντες στους επιχειρηματίες της Υγείας

Συμβάσεις των νοσοκομείων με τις ασφαλιστικές εταιρίες για τις αναβαθμισμένες κλίνες και των ασφαλιστικών ταμείων με τα μεγάλα μαιευτήρια

Η κυβέρνηση της ΝΔ απελευθερώνει όλους τους διαδρόμους που άνοιξε για τους επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ ετοιμάζεται να τους ανοίξει καινούριους δρόμους στέλνοντας στις μεγάλες επιχειρήσεις ως «πελάτες» τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, η «μικρή, αλλά όχι αμελητέα, Ολυμπιακή προίκα» των δημόσιων νοσοκομείων θα αξιοποιηθεί απ' τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, με τις οποίες τα νοσοκομεία θα υπογράφουν συμβάσεις για τις αναβαθμισμένες κλίνες. «Θα ενεργοποιήσουμε το νόμο του Αλ. Παπαδόπουλου», είπε ο Ν. Κακλαμάνης, για να προσθέσει ότι στις διαπραγματεύσεις - που δεν άρχισαν ακόμα - θα είναι παρόν και το υπουργείο Υγείας.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας ενεργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των μεγάλων ιδιωτικών μαιευτηρίων για να υπογράψουν συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία για την κάλυψη - απ' τα Ταμεία - των εξόδων της νοσηλείας των πρόωρων νεογνών στις ειδικές μονάδες. Πολλοί γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά στις ειδικές μονάδες νεογνών καθώς στα δημόσια μαιευτήρια και στα παιδιατρικά νοσοκομεία τα κρεβάτια είναι ελάχιστα. Ετσι, μια έλλειψη που δημιούργησε η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων χρησιμοποιείται ως μέσο για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας. Τα έσοδα ημερησίως ανά κλίνη στα ιδιωτικά μαιευτήρια φτάνουν μέχρι και 192.000 δραχμές και είναι απ' τα μεγαλύτερα στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, σύμφωνα με έρευνα της ICAP.

Εντονα στοιχεία εμπορευματοποίησης παρουσιάζουν και οι ανακοινώσεις για την αξιοποίηση της Πολυκλινικής στο Ολυμπιακό Χωριό, που θα γίνει με σχετικό νομοσχέδιο. Ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι θα λειτουργήσει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με διττό χαρακτήρα: Θα λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου για τους κατοίκους της περιοχής και ως Πρότυπο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης για πανελλαδική κάλυψη. Την απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών θα την έχει το υπουργείο Υγείας ενώ η πρωτοτυπία - κατά τον υπουργό Υγείας - θα βρίσκεται στη δυνατότητα να εκχωρεί μέρος των μετοχών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Ηδη, όπως είπε ο υπουργός, υπάρχει συμφωνία με τον Οργανισμό Περίθαλψης των Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) για τη συμμετοχή στη διοίκηση. Από εκεί και πέρα ο υπουργός δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις περί της συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων ή των συμβάσεων με αυτά για την προσφορά υπηρεσιών. Πάντως, απαντώντας στο ερώτημα αν θα μπορεί να νοσηλευτεί κάποιος που ανήκει σε κάποιο φορέα που δεν έχει συνάψει συμβάσεις ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα μπορεί.

Ακόμα ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι συμφώνησε με τον υπουργό Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλο, να εκχωρηθούν δύο μπλοκ πολυκατοικιών στο Ολυμπιακό Χωριό για να χρησιμοποιηθούν ως ξενώνες για τους αρρώστους. «Ελπίζω να μην αντιδράσει η Εργατική Εστία», είπε ο υπουργός. Αντί δηλαδή να κτίσει η κυβέρνηση τους απαραίτητους ξενώνες έρχεται να πάρει εκείνα τα σπίτια που κτίστηκαν με ιδρώτα και αίμα των εργατών και τους ανήκουν δικαιωματικά.

Ο Ν. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2004 θα ψηφιστούν δύο ακόμα νομοσχέδια: Ενα για τη δημόσια Υγεία και ένα για τις οργανωτικές και διοικητικές αλλαγές του ΕΣΥ.

Οσον αφορά στους περίφημους Σταθμούς Α΄ Βοηθειών (ΣΑΒ) που έγιναν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το υπουργείο Υγείας είχε ψηφίσει νόμο να δοθούν στους δήμους, τελικά θα σκορπιστούν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα: Στους δήμους θα δοθούν του Γαλατσίου και του Ελληνικού, εφτά στον ΟΚΑΝΑ για τη χορήγηση μεθαδόνης και άλλοι έξι θα μεταφερθούν στην επαρχία για να γίνουν ιατρεία.

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Την Παρασκευή στην Ακρόπολη

Η εκδήλωση υποδοχής στην Αθήνα. Κάλεσμα συμμετοχής στους εργαζόμενους και στα συνδικάτα να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και στον αγώνα του απευθύνει το ΠΑΜΕ

Να πάρουν μέρος στην εκδήλωση υποδοχής των ποδηλατών και στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της Αθήνας η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η εκδήλωση υποδοχής θα γίνει κάτω από την Ακρόπολη, στον πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στις 6 το απόγευμα.

Η εκδήλωση της Αθήνας, την Παρασκευή, είναι ένας σταθμός στον Ποδηλατικό Γύρο Ειρήνης («Peace Cycle 2004), στον οποίο συμμετέχουν 30 ποδηλάτες από 10 χώρες, με σκοπό την υποστήριξη και αλληλεγγύη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και την καταδίκη του Ισραήλ και των Αμερικανών ιμπεριαλιστών που αρνούνται την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους ελεύθερου με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και την ειρήνη - ασφάλεια στην περιοχή.

Οι ποδηλάτες ξεκίνησαν από το Λονδίνο και διαμέσου Γαλλίας, Ελβετίας, Ιταλίας βρίσκονται στην Ελλάδα. Πρώτος σταθμός τους στη χώρα μας ήταν η Ηγουμενίτσα, ακολούθησαν Αρτα και Μεσολόγγι, ενώ αύριο και μεθαύριο θα περάσουν από Ιτέα και Θήβα, όπου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις υποδοχής.

Χτες στο Μεσολόγγι

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στους ποδηλάτες του Ποδηλατικού Γύρου Ειρήνης στην πόλη της «Ελευθερίας», το Μεσολόγγι, με μία εκδήλωση αλληλεγγύης στο παλαιστινιακό λαό στην κεντρική πλατεία, όπου εκ μέρους του ΠΑΜΕ μίλησε ο Θ. Μαργαρίτης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος του Δήμου Μεσολογγίου.

Εκ μέρους των Παλαιστινίων μίλησε ο Μουχάμετ Ικνάιντι από τη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών, ο οποίος σε σχέση με το χαρακτήρα και τη σημασία που έχει για τον παλαιστινιακό λαό η δραστηριότητα του Ποδηλατικού Γύρου σημείωσε «Είναι μία πολύ καλή κίνηση που χαρακτηρίζεται από τη θέληση των λαών, γιατί συμμετέχουν σε αυτήν άνθρωποι από πολλές χώρες όπως την Αμερική, την Αγγλία, την Αυστραλία. Αυτό δείχνει ότι οι λαοί δε συμφωνούν με τις πολιτικές των κυβερνήσεών τους.

Δίνει κουράγιο στον παλαιστινιακό λαό, ειδικά τώρα που τις τελευταίες μέρες περνάει πολύ δύσκολες στιγμές και έχει ανάγκη να νιώθει πως έχει φίλους δίπλα του, για να συνεχίσει τον αγώνα για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, και επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους. Ο παλαιστινιακός λαός, με την αλληλεγγύη των φίλων του, θα συνεχίσει τον αγώνα με κάθε τρόπο έως την απελευθέρωσή του».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΠΑΜΕ
Να ενταθούν οι προσπάθειες

Την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες, για να πιαστούν οι στόχοι της οικονομικής εξόρμησης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία που φτάνουν στην Εκτελεστική Γραμματεία. Ταυτόχρονα, η πορεία της οικονομικής εξόρμησης - που έχει τη μορφή της λαχειοφόρου αγοράς - δείχνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις η προσπάθεια για την οικονομική ενίσχυση του ταξικού πόλου, να στεφθεί με επιτυχία.

Ηδη, μια σειρά από Τοπικές Γραμματείες έχουν καλύψει τα πλάνα τους, ενώ άλλες βρίσκονται κοντά στην κάλυψή τους. Το 100% του πλάνου τους έχουν καλύψει οι Τοπικές Γραμματείες Αργολίδας, Κεφαλονιάς, Κορινθίας, Ηλείας και Θήβας. Από 80% - 90% έχουν καλύψει το πλάνο τους οι τοπικές γραμματείες σε Λακωνία, Αχαΐα και Εβρου. Από 60% - 80% κυμαίνεται η κάλυψη της οικονομικής εξόρμησης στις τοπικές γραμματείες Αρκαδίας, Ηρακλείου, Αγρινίου, Αρτας, Γρεβενών, Κιλκίς, Μεσσηνίας, Σερρών, Ξάνθης, Ροδόπης, Λιβαδειάς. Με χαμηλότερα ποσοστά κάλυψης των στόχων τους ακολουθούν οι υπόλοιπες τοπικές γραμματείες.

Η εμπειρία που φτάνει από τη μέχρι τώρα πορεία της οικονομικής εξόρμησης του ΠΑΜΕ, δείχνει ότι οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων. Στα χέρια των στελεχών και των φίλων του ΠΑΜΕ, είναι, αυτό το κάλεσμα να εκφραστεί συγκεκριμένα. Γιατί, όπως έχει υπογραμμιστεί, η οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ, είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά και αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ενισχύσει την πάλη του ενάντια στο κεφάλαιο και στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ