Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αβάντες στους επιχειρηματίες της Υγείας

Συμβάσεις των νοσοκομείων με τις ασφαλιστικές εταιρίες για τις αναβαθμισμένες κλίνες και των ασφαλιστικών ταμείων με τα μεγάλα μαιευτήρια

Η κυβέρνηση της ΝΔ απελευθερώνει όλους τους διαδρόμους που άνοιξε για τους επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ ετοιμάζεται να τους ανοίξει καινούριους δρόμους στέλνοντας στις μεγάλες επιχειρήσεις ως «πελάτες» τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, η «μικρή, αλλά όχι αμελητέα, Ολυμπιακή προίκα» των δημόσιων νοσοκομείων θα αξιοποιηθεί απ' τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, με τις οποίες τα νοσοκομεία θα υπογράφουν συμβάσεις για τις αναβαθμισμένες κλίνες. «Θα ενεργοποιήσουμε το νόμο του Αλ. Παπαδόπουλου», είπε ο Ν. Κακλαμάνης, για να προσθέσει ότι στις διαπραγματεύσεις - που δεν άρχισαν ακόμα - θα είναι παρόν και το υπουργείο Υγείας.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας ενεργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των μεγάλων ιδιωτικών μαιευτηρίων για να υπογράψουν συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία για την κάλυψη - απ' τα Ταμεία - των εξόδων της νοσηλείας των πρόωρων νεογνών στις ειδικές μονάδες. Πολλοί γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά στις ειδικές μονάδες νεογνών καθώς στα δημόσια μαιευτήρια και στα παιδιατρικά νοσοκομεία τα κρεβάτια είναι ελάχιστα. Ετσι, μια έλλειψη που δημιούργησε η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων χρησιμοποιείται ως μέσο για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας. Τα έσοδα ημερησίως ανά κλίνη στα ιδιωτικά μαιευτήρια φτάνουν μέχρι και 192.000 δραχμές και είναι απ' τα μεγαλύτερα στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, σύμφωνα με έρευνα της ICAP.

Εντονα στοιχεία εμπορευματοποίησης παρουσιάζουν και οι ανακοινώσεις για την αξιοποίηση της Πολυκλινικής στο Ολυμπιακό Χωριό, που θα γίνει με σχετικό νομοσχέδιο. Ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι θα λειτουργήσει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με διττό χαρακτήρα: Θα λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου για τους κατοίκους της περιοχής και ως Πρότυπο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης για πανελλαδική κάλυψη. Την απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών θα την έχει το υπουργείο Υγείας ενώ η πρωτοτυπία - κατά τον υπουργό Υγείας - θα βρίσκεται στη δυνατότητα να εκχωρεί μέρος των μετοχών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Ηδη, όπως είπε ο υπουργός, υπάρχει συμφωνία με τον Οργανισμό Περίθαλψης των Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) για τη συμμετοχή στη διοίκηση. Από εκεί και πέρα ο υπουργός δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις περί της συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων ή των συμβάσεων με αυτά για την προσφορά υπηρεσιών. Πάντως, απαντώντας στο ερώτημα αν θα μπορεί να νοσηλευτεί κάποιος που ανήκει σε κάποιο φορέα που δεν έχει συνάψει συμβάσεις ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα μπορεί.

Ακόμα ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι συμφώνησε με τον υπουργό Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλο, να εκχωρηθούν δύο μπλοκ πολυκατοικιών στο Ολυμπιακό Χωριό για να χρησιμοποιηθούν ως ξενώνες για τους αρρώστους. «Ελπίζω να μην αντιδράσει η Εργατική Εστία», είπε ο υπουργός. Αντί δηλαδή να κτίσει η κυβέρνηση τους απαραίτητους ξενώνες έρχεται να πάρει εκείνα τα σπίτια που κτίστηκαν με ιδρώτα και αίμα των εργατών και τους ανήκουν δικαιωματικά.

Ο Ν. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2004 θα ψηφιστούν δύο ακόμα νομοσχέδια: Ενα για τη δημόσια Υγεία και ένα για τις οργανωτικές και διοικητικές αλλαγές του ΕΣΥ.

Οσον αφορά στους περίφημους Σταθμούς Α΄ Βοηθειών (ΣΑΒ) που έγιναν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το υπουργείο Υγείας είχε ψηφίσει νόμο να δοθούν στους δήμους, τελικά θα σκορπιστούν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα: Στους δήμους θα δοθούν του Γαλατσίου και του Ελληνικού, εφτά στον ΟΚΑΝΑ για τη χορήγηση μεθαδόνης και άλλοι έξι θα μεταφερθούν στην επαρχία για να γίνουν ιατρεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ