Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΙΚΟΛΑΝ
Αφού άρπαξε τις επιδοτήσεις βάζει λουκέτο!

Την απόφασή του να κλείσει την πρώην «Τρικολάν» (σημερινή FANCO Ναούσης) ανακοίνωσε χτες ο Λαναράς στους εργαζόμενους της επιχείρησης

Στιγμιότυπο από την προηγούμενη κινητοποίηση στο εργοστάσιο

Motion Team

Στιγμιότυπο από την προηγούμενη κινητοποίηση στο εργοστάσιο
Δεν πρόλαβε να περάσει πολύς καιρός από τους αγώνες των εργαζομένων στα «Κλωστήρια Ναούσης» ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να βάλει λουκέτο στα τέσσερα εργοστάσια της Νάουσας, και μια παλιά πληγή άρχισε ξανά να αιμορραγεί στην πόλη. Με χτεσινή της ανακοίνωση, η διοίκηση του ομίλου «Κλωνατέξ» γνωστοποίησε στο σωματείο της FANCO Νάουσας (πρώην «Τρικολάν») την απόφασή της να κλείσει στις 6 του Οκτώβρη το εργοστάσιο στη Νάουσα και να απολύσει τους 98 εργαζόμενους της επιχείρησης, στην πλειοψηφία τους γυναίκες εργάτριες. Ετσι, ένα χρόνο μετά την πρώτη της αποτυχημένη απόπειρα να πετάξει στο δρόμο τις εργαζόμενες της «Τρικολάν», η εργοδοσία επανέρχεται, αυτή τη φορά αποφασισμένη να τελειώνει οριστικά με το εργοστάσιο της Νάουσας.

H διοίκηση της «Κλωνατέξ» αποδίδει το επικείμενο λουκέτο στα «σημαντικά οικονομικά προβλήματα» που αντιμετωπίζει η εταιρία τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζοντας το εργοστάσιο της Νάουσας το πιο ζημιογόνο της FANCO AE. Αποθρασυμένη μάλιστα από την πολιτική απλόχερης στήριξης που πρόσφεραν και προσφέρουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο κεφάλαιο, φτάνει στο σημείο να ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση δεν είναι πλέον βιώσιμη επειδή η Ημαθία δεν εντάχθηκε στη ζώνη κινήτρων που ισχύουν στη Θράκη και οι εργαζόμενοι δε δέχτηκαν τη μείωση του προσωπικού που προσπάθησε να επιβάλει η εργοδοσία το Σεπτέμβρη του 2003!

Εγκαλεί, με άλλα λόγια, τους εργαζόμενους για την οικονομική δυστοκία της επιχείρησης και προβάλλει σαν δικαιολογία τις ...μειωμένες κρατικές επιδοτήσεις, όταν είναι γνωστό ότι η FANCO AE με λεφτά του κράτους (των ίδιων δηλαδή των εργαζομένων) έχτισε τέσσερα εργοστάσια στα Βαλκάνια (δύο στη Βουλγαρία και από ένα στην Αλβανία και στη ΠΓΔΜ) με 2.500 εργάτες, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες, με κυβερνητική παρέμβαση, απέσπασε νέα δανειοδότηση από τις τράπεζες, ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ, για τα «Κλωστήρια Ναούσης», θυγατρική των οποίων είναι και η FANCO AE.

Από την ανακοίνωση της εργοδοσίας δε λείπει και η καθιερωμένη πλέον επίκληση του «αθέμιτου» διεθνούς ανταγωνισμού, αλλά και της «σταδιακής απελευθέρωσης της ευρωπαϊκής αγοράς με την πλήρη άρση των ποσοστώσεων από 1/1/2005», αποφάσεις που όμως πάρθηκαν στα πλαίσια του μοιράσματος της παγκόσμιας εμπορικής πίτας ανάμεσα στην ΕΕ και στις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τις οποίες τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και αυτή της ΝΔ αποδέχτηκαν πλήρως.

Οι εργαζόμενοι καλούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν τα σπασμένα του επιχειρηματικού ανταγωνισμού στη διεθνή καπιταλιστική αγορά, αφού η πραγματική αιτία για το κλείσιμο της πρώην «Τρικολάν» δεν είναι άλλη από την εσωτερική αναδιάρθρωση που προωθεί η διοίκηση της εταιρίας προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, είτε επενδύοντας σε πιο αποδοτικούς κλάδους, είτε συρρικνώνοντας τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις, είτε μεταφέροντας δραστηριότητές της σε χώρες με μικρότερο εργατικό κόστος. Αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις αυτής της αναδιάρθρωσης θα έρθουν αργά ή γρήγορα και οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα εργοστάσια του ομίλου, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη και αλλού.

Τα Σωματεία Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του Λαναρά στη Νάουσα πραγματοποίησαν χτες σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο την Παρασκευή 17 του Σεπτέμβρη στις 10 π.μ. Σημειώνεται ότι την ίδια μέρα η διοίκηση της «Κλωνατέξ» έχει καλέσει το Σωματείο της «Τρικολάν» στη Βέροια, προκειμένου «να διερευνήσουν από κοινού τις δυνατότητες μείωσης όσο το δυνατόν των προβλημάτων που θα δημιουργήσουν οι σχεδιαζόμενες απολύσεις», όπως αναφέρει στο σχετικό έγγραφο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ