ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «RILKEN AE»
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Τα «καλά» που προκύπτουν από το κυνήγι της «ανταγωνιστικότητας» ετοιμάζονται να γευτούν και οι εργαζόμενοι στην εταιρία καλλυντικών «ΡΙΛΚΕΝ», που εδώ και 12 χρόνια ανήκει στην πολυεθνική «ΧΕΝΚΕΛ». Η πολυεθνική, αφού εισέπραξε 12 δισ. κέρδη στη 12ετία που μεσολάβησε, τώρα βάζει μπροστά ένα σχέδιο για τη μίσθωση εργοστασίου και εργατών στη «ΦΑΜΑΡ» του Μαρινόπουλου. Η συμφωνία είναι αμοιβαία επωφελής για «ΗΕΝΚΕΛ» και ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ, καθώς η πρώτη απαλλάσσεται από τους εργάτες και κρατάει μόνο το εμπορικό τμήμα, ενώ ο δεύτερος, παλιά καραβάνα στη στυγνή εκμετάλλευση εργατών, αποκτά μια παραγωγική μονάδα, με την οποία διευρύνει την παραγωγή του στο χώρο των καλλυντικών.

Η «Χένκελ», στα πλαίσια αναδιαρθρώσεων στην παραγωγή της, έχει ήδη αποφασίσει να απαλλαγεί από τη μεγάλη πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού στην Αθήνα, αλλά δεσμεύεται προς το παρόν από το γεγονός ότι έχει ήδη εισπράξει χοντρές κρατικές επιδοτήσεις (375 εκατομμύρια δραχμές), με βάση ένα επιχειρησιακό σχέδιο επενδύσεων του 1996. Η επιδότηση συνοδευόταν από τη δέσμευση να μη γίνει μείωση προσωπικού, που τότε ήταν 290 εργαζόμενοι. Η δέσμευση έχει ήδη παραβιαστεί, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν μειωθεί στους 270, ενώ παράλληλα έχει κλείσει και το εργοστάσιο στην Αταλάντη, απολύοντας 100 εργαζόμενους. Το επιχειρησιακό σχέδιο, με βάση το οποίο δόθηκε η απαγόρευση, περιέχει δέσμευση ότι για μια δεκαετία δε θα γίνει οποιαδήποτε μεταβίβαση.

Αυτές τις δεσμεύσεις προσπαθεί να παρακάμψει η πολυεθνική με τη μέθοδο της μίσθωσης του εργοστασίου στη «ΦΑΜΑΡ». Η συγκεκριμένη μεταβίβαση προϋποθέτει τη συμφωνία των εργαζομένων, ώστε να αποδεικνύεται έτσι ότι δε σταματάει η παραγωγική διαδικασία. Η σχετική αίτηση έχει κατατεθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και αναμένεται η έγκρισή της.

Το όλο πλαίσιο έχει τη σφραγίδα των πολιτικών της ΕΕ, που έχουν πυρήνα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, γεγονός που κάνει φανερό πως ο αγώνας των εργατών, αν δε στραφεί ενάντια στον πυρήνα αυτής της πολιτικής, κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε τεχνοκρατικές αναζητήσεις, που συμφέρουν τελικά μόνο την εταιρία, στο πλαίσιο της αυταπάτης ότι μπορεί και η πίτα να 'ναι ακέραια (επίτευξη ανταγωνιστικότητας) και ο σκύλος χορτάτος (εργάτες ικανοποιημένοι). Αυτό, πολύ απλά, δεν μπορεί να γίνει.

«ΣΟΦΤΕΞ»
Στο κυνήγι του κέρδους ... απολύει

Αλλοι 50 προστίθενται στους ήδη 800 απολυμένους

Μια ολόκληρη βάρδια παραγωγής στο εργοστάσιο του Μεγάλου Πεύκου καταργεί η διοίκηση της «ΣΟΦΤΕΞ» απολύοντας 35 εργαζόμενους μαζί με 15 ακόμα υπαλλήλους, ενώ μεταφέρει πολλούς ακόμα στα κεντρικά γραφεία της ιδιοκτήτριας πολυεθνικής «BOLTON ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ», αλλάζοντας τις εργασιακές τους σχέσεις. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε η διοίκηση της «ΣΟΦΤΕΞ» στο σωματείο χτες το πρωί, μία ακριβώς μέρα μετά από την κινητοποίηση των πρόσφατα απολυμένων της επιχείρησης έξω από το υπουργείο Οικονομίας όπου διαδήλωναν ζητώντας δουλιά. Απόφαση που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της ανταγωνιστικότητας, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, για τους εργαζόμενους επιφυλάσσει μόνο ανεργία.

Η διοίκηση της «ΣΟΦΤΕΞ» με μια ανακοίνωση που παρέδωσε στο σωματείο γνωστοποιεί ότι αποφάσισε να περιορίσει τις δραστηριότητες στο βιομηχανικό κλάδο και να αναθέσει πωλήσεις και διοικητικές - οικονομικές υπηρεσίες στα κεντρικά γραφεία της ιδιοκτήτριας πολυεθνικής «BOLTON ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ». Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απόλυση συνολικά 50 εργαζομένων και υπαλλήλων, απολύσεις τις οποίες εμφανίζει ως «οικειοθελείς αποχωρήσεις». Την ίδια στιγμή όσους υπαλλήλους μεταφέρει στα κεντρικά γραφεία της πολυεθνικής θα τους απολύσει και θα τους επαναπροσλάβει κάτω από χειρότερες εργασιακές σχέσεις από αυτές που είχαν μέχρι σήμερα - ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλισης, καθώς αρκετοί θα φύγουν από το καθεστώς το βαρέων και ανθυγιεινών που είχαν κατακτήσει. Μάλιστα, η εργοδοσία στην ανακοίνωση απειλεί ανοιχτά ότι αν οι εργαζόμενοι δεν προχωρήσουν οικειοθελώς στην απόλυσή τους, θα εφαρμόσει τη νομοθεσία απολύοντας 2% του προσωπικού κάθε μήνα χωρίς κανένα κίνητρο.

Ξεκάθαρη ήταν η απάντηση όμως του σωματείου στην εργοδοσία ότι δε θα δεχτεί καμία απόλυση και θα τους βρει αντιμέτωπους. Ηδη η διοίκηση του σωματείου αποφάσισε τετράωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι και κατά τη διάρκειά της Γενική Συνέλευση ώστε να οργανώσουν αγωνιστική απάντηση.


ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
Δε βρίσκουν την υγειά τους...

Δεν μπορούν να βρουν την υγειά τους οι κάτοικοι της Αλοννήσου, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό του Περιφερειακού Ιατρείου του νησιού. Η πολιτική συνεχούς υποβάθμισης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας στερεί από τους κατοίκους ενός νησιού, που είναι, μάλιστα και το πιο απομακρυσμένο των Βορείων Σποράδων από τη στεριά, ακόμα και τη δυνατότητα να γιατρευτούν όταν ασθενήσουν.

Συγκεκριμένα, οι ελλείψεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων είναι πολλές στο Περιφερειακό Ιατρείο, ενώ ακόμα και ο ακτινολογικός εξοπλισμός που υπάρχει είναι παμπάλαιος παρουσιάζοντας διαρροή χημικών ουσιών. Τα τελευταία έξι χρόνια η υγειονομική μονάδα λειτουργεί μόνο με τρεις γιατρούς, εκ των οποίων οι δύο είναι αγροτικοί, οι θέσεις μαίες και νοσοκόμας παραμένουν μόνο στα χαρτιά αφού είναι κενές, ενώ μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη παιδιάτρου και οδοντιάτρου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκάζονται σε συνεχείς μετακινήσεις στο Βόλο, που για να φτάσει κανείς χρειάζεται να ταξιδεύει τρεις ώρες και άλλες τόσες για να επιστρέψει στο νησί και κάτι που, βεβαίως, συνεπάγεται πολλά έξοδα, δεδομένου ότι το κόστος της μετακίνησης προς Βόλο και αντίστροφα αγγίζει τα 60 ευρώ για κάθε άτομο. Οταν δε πρόκειται για παιδιά που συνοδεύονται, φυσικά, από τους γονείς τους για να τους εξετάσει παιδίατρος στο Βόλο, τότε αυτό το κόστος είτε διπλασιάζεται, είτε τριπλασιάζεται.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ
Στο δρόμο και σήμερα

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι του περιφερειακού δρόμου Βόλου, απαιτώντας το δικαίωμά τους στην εργασία και την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία. Διαμηνύοντας την απόφασή τους και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την τελική δικαίωση, σήμερα στη 1 το μεσημέρι πραγματοποιούν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στον κόμβο Λαρίσης του περιφερειακού, ενώ προηγουμένως θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου. Το συλλαλητήριο διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Βόλου, ύστερα από πρόταση του ΠΑΜΕ. Το ΕΚ απευθύνει στους εργαζόμενους του Βόλου κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο και στη στάση εργασίας που κήρυξε από τη 1 έως τις 3 το μεσημέρι, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους.

Οι εργαζόμενοι του περιφερειακού προχώρησαν και χτες το πρωί σε δίωρο αποκλεισμό του δρόμου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στη νομαρχία. Εκεί πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη του κτιρίου, καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό που υφίστανται τόσο από τον εργοδότη τους, μεγαλοεργολάβο Κ. Μπαλάφα, που τους έχει στο «περίμενε», όσο και από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ που δεν κάνει τίποτα για την επίλυση των προβλημάτων τους.

«ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ»
Νέα 24ωρη απεργία σήμερα

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη χαρτοβιομηχανία «ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ» με νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας. Συνεχίζουν έτσι τον αγώνα τους ενάντια στην απόφαση της αμερικανικής πολυεθνικής ιδιοκτήτριας «GEORGIA PACIFIC» να μεταφέρει το εργοστάσιο της Αθήνας στην Πάτρα, με σκοπό να απαλλαγεί από τους περίπου 100 εργαζόμενους της παραγωγής και τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που έχουν. Την ίδια στιγμή θα επιδοτηθεί αδρά από την κυβέρνηση, επειδή θα μεταφερθεί σε περιοχή με υψηλή ανεργία. Οι εργαζόμενοι θα βρεθούν και πάλι σήμερα από τα ξημερώματα έξω από την πύλη του εργοστασίου στο Βοτανικό, περιφρουρώντας την απεργία τους και στη συνέχεια με πορεία θα πάνε στο υπουργείο, όπου έχει προγραμματιστεί τριμερή συνάντηση.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΒΕΚΚΑ
Τρίωρη στάση σε όλο το νομό

Παγκορινθιακή τρίωρη στάση εργασίας για την επόμενη Δευτέρα αποφάσισε αργά χτες το βράδυ η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κορινθίας (ΕΚΚ) στο πλαίσιο της στήριξης και της αλληλεγγύης του αγώνα των εργατών στην αλλαντοβιομηχανία ΒΕΚΚΑ που έχουν προχωρήσει εδώ κι ένα μήνα σε επίσχεση εργασίας και διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες περίπου.

Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΚ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) αφού απέρριψε αρχικά την πρόταση για 24ωρη παγκορινθιακή απεργία που κατέθεσε ο Τάκης Αλωνιστιώτης, μέλος της Γραμματείας Κορινθίας του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του ΕΚΚ, κάτω από την πίεση και των αντιπροσώπων, αλλά και των εργατών της ΒΕΚΚΑ, που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, πρότεινε τρίωρη στάση εργασίας που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Επιπρόσθετα, η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων αποφάσισε να αναλάβει και νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με στόχο την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργατών της ΒΕΚΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ