ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για τους ισχυρούς αντέχει...

Φοροαπαλλαγή 10 μονάδες στα αδιανέμητα κέρδη και αποσύνδεση των κινήτρων - που θα δίνονται με το νέο αναπτυξιακό νόμο - από τις νέες θέσεις εργασίας

Ξεκαθαρίζουν οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης να ενισχύσει και να διευρύνει τις φοροελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Αντίθετα - στο όνομα των αντοχών της οικονομίας - η κυβέρνηση αρχίζει να «μαζεύει» τις υποτιθέμενες φοροελαφρύνσεις που θα έδινε στα προσωπικά εισοδήματα των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο επαφών του στη Θεσσαλονίκη έδωσε στους βιομηχάνους της Βόρειας Ελλάδας σαφέστατο χρονοδιάγραμμα της αποκλιμάκωσης του φορολογικού συντελεστή για τα «αδιανέμητα κέρδη». Σε ορίζοντα 3ετίας ο συντελεστής φορολογίας θα μειωθεί κατά 10 ολόκληρες μονάδες (στο 25% αντί 35% σήμερα). Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η πρώτη μείωση (3 μονάδες) θα γίνει από το Γενάρη του 2005, οπότε ο συντελεστής φορολογίας θα πέσει στο 32% για να συρρικνωθεί το 2006 στο 29% και το 2007 στο 25%.

Ταυτόχρονα, στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ετοιμάζουν και νέα μεγάλα ή μικρότερα δώρα για λογαριασμό των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και των μεγαλομετόχων τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται η συρρίκνωση ακόμη και αυτού του συμβολικού φόρου (3 τοις χιλίοις) που ισχύει στο χρηματιστηριακό τζόγο (αγοραπωλησίες μετοχών) και ο οποίος προαλείφεται στο 1%, 1,5% το πολύ. Εναλλακτικά εξετάζουν και το ενδεχόμενο να δώσουν φορολογικά μπόνους για διακράτηση μετοχών για 3 χρόνια.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Πρόσθετα κίνητρα αναμένονται και μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου. Με βάση υπάρχοντα σχέδια, η φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων αυτών, για τα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας τους, θα είναι από συμβολική ενδεχομένως ακόμη και μέχρι μηδενική! Παράλληλα, ικανοποιούν απόλυτα το πάγιο «αίτημα» των μεγαλοβιομηχάνων του ΣΕΒ για πλήρη αποσύνδεση των νέων θέσεων εργασίας από το ποσό της επιχορήγησης. Πρόσθετοι μποναμάδες και άλλα «πανωπροίκια» προβλέπονται για τις επιχειρήσεις της λεγόμενης νέας τεχνολογίας- καινοτομίας και όσες υποτίθεται έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Το τοπίο του νέου αναπτυξιακού νόμου αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα. Κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι οι δρομολογημένες «επενδύσεις» στην Ελλάδα (ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο) της γερμανικής «Siemens» και της ιαπωνικής JVC. Οι συγκεκριμένες κάτι (παραπάνω) ξέρουν...

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
Πολιτική... ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ

Ενώ η περιουσία των μεταλλείων έπρεπε να έχει περιέλθει στο Δημόσιο, η ιδιοκτήτρια εταιρία άρχισε να «βγάζει στο σφυρί» τα στοκαρισμένα μεταλλεύματα και προωθεί την πώληση εργατικών κατοικιών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας)--

Την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που ξεπούλησε χαριστικά τα μεταλλεία Κασσάνδρας, μαζί με όλο τον ορυκτό πλούτο της Χαλκιδικής, συνεχίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ, διά του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη. Ετσι, ενώ οι 500 άνεργοι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής περιμένουν ακόμη να ξεκινήσουν τα προγράμματα στήριξης που έχουν εξαγγελθεί εδώ και περίπου ένα χρόνο, η «Ελληνικός Χρυσός», νέα ιδιοκτήτρια εταιρία των μεταλλείων Κασσάνδρας, άρχισε να βγάζει στο σφυρί τα στοκαρισμένα μεταλλεύματα και προετοιμάζει την πώληση των περίπου 300 εργατικών κατοικιών στο Στρατώνι.

Στην πραγματικότητα, όλη η περιουσία των μεταλλείων Κασσάνδρας θα έπρεπε να έχει περιέλθει στο ελληνικό Δημόσιο με βάση τους όρους της σύμβασης πώλησης. Συγκεκριμένα, προβλεπόταν ως προϋπόθεση η έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας το αργότερο μέχρι τις 28 Απρίλη 2004 και η κατάθεση πλήρους επενδυτικού σχεδίου για τη μεταλλουργία χρυσού. Σε διαφορετική περίπτωση το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού τους θα έπρεπε να επιστρέψει στο Δημόσιο.

Αντί αυτού όμως, η «Ελληνικός Χρυσός» έχει ξεκινήσει την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων. Από προχτές, φορτώνονται σε πλοίο στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις του Στρατωνίου 20.000 τόνοι συμπυκνωμάτων γαληνίτη (μόλυβδος με άργυρο) και σφαλερίτη (ψευδάργυρος), συνολικής αξίας 12 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει η φόρτωση των 347.000 τόνων συμπυκνώματος χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη, που είχε στοκάρει η ΑΕΕΧΠΛ στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι, από την πώληση των οποίων αναμένεται να εισπράξει 73 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο έφερε ειδικούς προκειμένου να κοστολογήσουν την αξία των κατοικιών, στις οποίες σήμερα διαμένουν οι μεταλλωρύχοι. Προτεραιότητα στην αγορά προτίθεται να δώσει στους ήδη διαμένοντες. Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις μηχανικών, η πώληση των κατοικιών αναμένεται να αποφέρει στην εταιρία 25 εκατ. ευρώ.

Συνολικά δηλαδή η «Ελληνικός Χρυσός» αναμένεται να εισπράξει μόνο από την πώληση των παραπάνω περίπου 110 εκατ. ευρώ, ενώ για την αγορά των μεταλλείων πλήρωσε μόλις 11 εκατ. ευρώ. Και το μόνο «επενδυτικό σχέδιο» που προωθεί είναι η μελέτη για δημιουργία καινούριας στοάς κάτω από τη Στρατονίκη, στο μεταλλείο της Μαύρης Πέτρας.

Σε εκκρεμότητα η υπόθεση της ΔΕΗ Λαυρίου

Στην Εισαγγελία Εφετών διαβιβάστηκε ο φάκελος σχετικά με την ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί στην προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ για την ανάθεση - μέσω διαγωνισμού - στη ΜΕΤΚΑ ΑΕ της κατασκευής νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Επιχείρησης στο Λαύριο. Η διαβίβαση του φακέλου έγινε επειδή μέλος της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΗ είναι νομικός.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε από τη ΔΕΗ το Φλεβάρη του 2003. Το Νοέμβρη του 2003 το ΔΣ της ΔΕΗ κατακύρωσε την κατασκευή της μονάδας στη ΜΕΤΚΑ, η οποία έναντι περίπου 194 εκατ. ευρώ ανέλαβε την υποχρέωση να κατασκευάσει μονάδα συνδυασμένου κύκλου ισχύος 385 MW με καύσιμο φυσικό αέριο εντός 26 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Τον περασμένο Δεκέμβρη η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη στο τότε ΔΣ της ΔΕΗ, με την κατηγορία της απιστίας (πλημμέλημα), ύστερα από προκαταρκτική εξέταση που προκλήθηκε από δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο για παράνομη ανάθεση του έργου. Η ΔΕΗ διέψευσε τα δημοσιεύματα και τον περασμένο Γενάρη υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση και το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο μεταξύ χτες, η ΜΕΤΚΑ ΑΕ ανακοίνωσε ότι από κοινού με την εταιρία «Αλστομ Πάουερ Σουίντεν» υπέγραψε σύμβαση με τη ΔΕΗ για έργο ύψους 130 εκατ. ευρώ, μετά από διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό. Οι δυο εταιρίες αναλαμβάνουν την αναβάθμιση των ηλεκτροστατικών φίλτρων και την προσθήκη νέων στις μονάδες Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ. Η εταιρία επισημαίνει ότι ο ίδιος όμιλος εκτελεί ένα ακόμη ανάλογο έργο για λογαριασμό της ΔΕΗ.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Βουτιά 10,2% στο πεντάμηνο

Ραγδαία υποχώρηση στη δημόσια και ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα προδιαγράφουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίες (ΕΣΥΕ) που αφορούν στο πεντάμηνο Γενάρη - Μάη του 2004. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να συμπαρασύρει στην ανεργία ή στην ημιαπασχόληση μια σειρά από επαγγέλματα που σχετίζονται με τον κατασκευστικό κλάδο. Οι νέες άδειες που εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες αντιστοιχούν σε 8,3% λιγότερο όγκο και 10,2% μικρότερη επιφάνεια, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα συγκεκριμένα «ποσοστικά» στοιχεία που καταγράφει η ΕΣΥΕ (αριθμός, αδειών, όγκος, τετραγωνικά μέτρα) δεν μπορούν να αναδείξουν το πρόβλημα σε όλη του την έκταση. Είναι φανερό πως η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής (γέφυρες, τούνελ κλπ), στα οποία δούλεψαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, επιτείνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της ανεργίας.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της για την πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, η οποία τα προηγούμενα χρόνια τροφοδότησε και την αύξηση του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται κάποια αμφίβολης αποτελεσματικότητας μέτρα, όπως η έκπτωση τόκων στα στεγαστικά δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ μεγάλη πτώση καταγράφεται στο νομό Αττικής (28,6%), σε Δ. Μακεδονία (21,8%), Θεσσαλία (9,5%). Αντίθετα σημαντική αύξηση 20,8% εμφανίζεται στην Ηπειρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ