ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2000
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
«Δε θα τους περάσει»

Ένα μικρό επίδομα περιμένει αυτές τις μέρες πολλούς άνεργους ναυτεργάτες

Εχουν «φτύσει αίμα» μέσα στους σκυλοπνίχτες του περιβόητου πρώτου στον κόσμο στόλου των Ελλήνων εφοπλιστών. Γυναίκα και παιδιά όπως οι ίδιοι λένε, δεν έχουν χαρεί, για να φουσκώσουν με αστρονομικά υπερκέρδη τις τσέπες των εφοπλιστών. Τώρα στο όνομα της...«ανταγωνιστικότητας» των ελληνικών πλοίων βρίσκονται πεταμένοι στη στεριά να τους μαραζώνει η ανεργία. Ο λόγος για τους άνεργους ναυτεργάτες μακράς διαρκείας που εδώ και δύο βδομάδες σχηματίζουν καθημερινά ατέλειωτες ουρές στην Εστία Ναυτικών για να πάρουν το έκτακτο επίδομα των 45 και 60 χιλιάδων δραχμών για να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους τις χρονιάρες μέρες. Το επίδομα αυτό αποτελεί δική τους κατάκτηση. Η Εστία υποχρεώθηκε να το καταβάλει μετά από αγώνες των ανέργων που οργάνωσαν η ΠΕΜΕΝ και η ναυτεργατική Ενωση «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ώστε να σταματήσει για τους ανέργους ναυτεργάτες η δοκιμασία των συσσιτίων που οργανώνουν εκκλησίες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για το επίδομα που δίνει η Εστία Ναυτικών απαιτούνται λιγότερες προϋποθέσεις (5 χρόνια θαλάσσια υπηρεσία) από αυτές που έχουν θέσει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης και η διοίκηση του Οίκου Ναύτη, για να καταβάλλει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω γιορτών που είναι...45 χιλιάδες δραχμές για τους έγγαμους και 30 χιλιάδες για τους άγαμους.

Από την Εστία Ναυτικών μόνο τις τελευταίες επτά μέρες έχουν περάσει 1.500 άνεργοι ναυτεργάτες! Αριθμός ενδεικτικός για την ανεργία που μαστίζει τον κλάδο. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αυτή την περίοδο κάνει λόγο για 6.000 άνεργους, ενώ τα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας δίνουν για το μήνα Νοέμβρη 2.385 εγγεγραμμένους ανέργους.

Στις ουρές που σχηματίζουν οι άνεργοι στην Εστία κυριαρχεί η οργή και η αγανάκτηση. Οι κουβέντες τους είναι γροθιά στο στομάχι. «Μας έχουν στην πείνα και στην ανεργία. Η ζωή μας γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερη. Με τα δόντια προσπαθώ να συμπληρώσω χρόνια για τη σύνταξη. Τώρα βρίσκομαι εδώ να πάρω έστω αυτά τα λίγα. Τρία παιδιά έχω και μετράμε και τη δραχμή. Αν οι ναυτεργάτες δεν πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας, δεν έχουμε μέλλον». Αυτές οι κουβέντες ανήκουν στο ναύτη Σταμάτη Μακρή.

Ο θαλαμηπόλος Σαράντης Πιπέρης συμπλήρωσε: «Θαλασσοπνίγομαι 18 χρόνια για να μου πουν τώρα από τον Οίκο του Ναύτη ότι δε δικαιούμαι την έκτακτη ενίσχυση γιατί λέει - αν είναι δυνατόν - δεν έχω τα δύο τελευταία χρόνια 18 μήνες θαλάσσια υπηρεσία. Ελπίζω από την Εστία να πάρω επίδομα. Να κάνω κάποιο δώρο στα δύο παιδιά μου. Κάθε χρόνο και χειρότερα». Στη συζήτηση παρεμβαίνει και ο Παντελής, λιπαντής από το Βόλο: «Εφτασα στο σημείο να ντρέπομαι να πάω στο σπίτι μου. Να αντικρίσω το παιδί μου. Θα πάρω το επίδομα και θα παραμείνω στον ξενώνα της Εστίας. Να πού μας κατάντησαν, όμως δε θα τους περάσει. Οι ναυτεργάτες με τους αγώνες τους θα έχουν τον τελευταίο λόγο».

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΑΕΔ
«Καθρέφτης» της κυβερνητικής πολιτικής

Στο 40% η αύξηση των δαπανών για την επιδότηση των εργοδοτών

Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2000, ο οποίος εγκρίθηκε πρόσφατα από την πλειοψηφία της διοίκησής του, αποτελεί αντανάκλαση της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της ανεργίας. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η σημαντική αύξηση των δαπανών για τα προγράμματα «απασχόλησης» που υλοποιεί η κυβέρνηση, της τάξης του 40% και οι ελάχιστες αυξήσεις των ποσών για την επιδότηση της ανεργίας. Αυτές οι αυξήσεις προκύπτουν κατά κύριο λόγο από τη μικρή αύξηση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο παραμένει σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.

Τα έσοδα του ΟΑΕΔ για το 2000, υπολογίστηκαν στα 508 δισ. δραχμές, έναντι 430 δισ. δραχμών του 1999. Τα 371, 5 δισ. δραχμές από τα προϋπολογιζόμενα έσοδα, αναμένονται από τις εισφορές που παρουσιάζουν αύξηση για το 2000, της τάξης του 16,43%.

Η αύξηση αυτή υπολογίζεται σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, το οποίο προβλέπει αύξηση των ασφαλισμένων κατά 10.000 το 2000! Η πρόβλεψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το ΙΚΑ φαίνεται να μη θεωρεί αξιόπιστες τις προβλέψεις της κυβέρνησης για αύξηση της απασχόλησης, μέσα από τα πολλά και διάφορα προγράμματά της, τα οποία μόνο στη μείωση της ανεργίας δε συμβάλλουν. Αντιθέτως, είναι βασισμένα και εμπεδώνουν τις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η κυβέρνηση μέσα από την αντεργατική της πολιτική, νομοθετικά και όχι μόνο.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο και του νέου προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, είναι το μικρό μέγεθος της ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, που επιχειρείται να αναπληρωθεί από τη μεγαλύτερη ενίσχυση που δίνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ετσι, η κυβέρνηση που φλυαρεί ακατάπαυστα και αποπροσανατολιστικά για την έμφαση που δίνει στο ζήτημα της ανεργίας, ενδέχεται να επιχορηγήσει τον ΟΑΕΔ για το νέο έτος με...8,639 δισ. δραχμές! Το 1999 η επιχορήγηση ήταν 7,651 δισ. δραχμές, κάτι που επέτρεψε να παρουσιαστεί μια αύξηση 11,44% της κρατικής επιχορήγησης στο νέο προϋπολογισμό. Συνολικά όμως το ποσό είναι αμελητέο. Εξάλλου, ένα σημαντικό μέρος του θα διοχετευτεί σε προγράμματα «αναπτυξιακής βοήθειας σε τρίτες χώρες» και σε επιδόματα πρόνοιας. Από το ΠΔΕ προσδοκούνται 41,572 δισ. δραχμές. Εχει σημασία ότι αυτά είναι τα ποσά που ζητά ο ΟΑΕΔ και όχι τα τελικά που θα εγκριθούν!

Τα έσοδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση υπολογίζονται επίσης αυξημένα κατά 10δισ. δραχμές . Υπολογίζονται δηλαδή στα 70 δισ. δραχμές. Ωστόσο, η ΕΕ δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα το κόστος κοινών προγραμμάτων να επιβαρύνει τον ΟΑΕΔ σε σημαντικό βαθμό. Αυτή η ασυνέπεια, οδήγησε τους συντάκτες του προϋπολογισμού του 2000, να... υποθέσουν ότι οι εισροές από την ΕΕ θα είναι μεγαλύτερες για να καλυφθεί το κενό από τις προηγούμενες υποχρεώσεις της!

Οι δαπάνες για την ανεργία το 2000, υπολογίζεται να είναι 174 δισ. περίπου. Η δαπάνη αυτή παρουσιάζει αύξηση 8,8%, ωστόσο το 1998 έφτασε τα 170 δισ. και το 1999 είχαν προϋπολογιστεί 159 δισ. δραχμές! Ουσιαστικά η επιδότηση της ανεργίας υπονομεύεται δραστικά, ενώ μόλις στο 1,02% προβλέπεται η αύξηση για τα οικογενειακά επιδόματα και στο... 40% για τα προγράμματα απασχόλησης, των οποίων η δαπάνες θα φτάσουν τα 114 δισ. δραχμές το 2000 από 42 δισ. περίπου!!! Πρόκειται για μια εμφανέστατη υποβάθμιση των παροχών προς τους άνεργους και υπέρμετρη διόγκωση των δαπανών για τις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», βάση των οποίων διοχετεύονται στους εργοδότες σημαντικά ποσά αντί για τους ίδιους τους άνεργους.

Αυτά είναι και τα κυριότερα στοιχεία του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, ο οποίος σύντομα θα μπει σε νέες «περιπέτειες», καθώς το «επιχειρησιακό σχέδιο» που ετοιμάζεται, αναμένεται να αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία του, το ρόλο του και τις παρεμβάσεις του, δυστυχώς στα πλαίσια της «αλησμόνητης» Λευκής Βίβλου...

Πρωτοχρονιά με απόλυση

Χωρίς αποζημίωση απολύθηκαν οι 230 εργαζόμενοι στο Πρακτορείο Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς απολύθηκαν 230 εργαζόμενοι,οι οποίοι δούλευαν στο Πρακτορείο Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου και το οποίο έκλεισε στις 31 του Δεκέμβρη! Οι απολύσεις στάλθηκαν στα σπίτια των εργαζομένων με δικαστικούς επιμελητές χωρίς να έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις, οι οποίες μάλιστα ανέρχονται σε 1 δισεκατομμύριο δραχμές! Για πρωτοφανή γεγονότα στο χώρο του Τύπου κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση, ο κ. Τσαγκάρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, έστειλε τη μέρα της Πρωτοχρονιάς στους εργαζόμενους τις απολύσεις, στις οποίες προκλητικά αναφέρεται ότι η επιχείρηση δεν είχε καμία υποχρέωση να δώσει αποζημιώσεις, αλλά οικειοθελώς αποδέχεται ότι τις οφείλει!

Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι η διοίκηση του σωματείου αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Τύπου να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να παρέμβουν άμεσα για την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού προβλήματος. «Καλούμε επίσης - επισημαίνεται τέλος - όλα τα κόμματα της Βουλής και τους συνδικαλιστικούς φορείς να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων για το δικαίωμα στη δουλιά και γενικότερα για τα δικαιώματά τους».

Επίσχεση εργασίας στη ΜΕΚΑΒΟ

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν χτες οι 35 εργαζόμενοι της μεταλλουργικής βιομηχανίας ΜΕΚΑΒΟ στο Βόλο, διεκδικώντας το μισθό του Δεκέμβρη και το δώρο των Χριστουγέννων που δεν πληρώθηκαν, καθώς, επίσης, να συνεχίσει τη λειτουργία του το εργοστάσιο, εξασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας τους. Η ΜΕΚΑΒΟ, που ανήκει στην εταιρία ΕΚΟΝ , η οποία από το 1997 έχει κηρυχτεί σε πτώχευση, φαίνεται ν' αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και, λόγω των χρεών της που έχουν συσσωρευτεί, οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα οδηγηθούν στην ανεργία. Οι προσπάθειες που έγιναν να πουληθεί σε άλλο ιδιώτη απέτυχαν, καθώς οι αγοραστές φαίνεται ότι περιμένουν να βγει σε πλειστηριασμό για την πάρουν για ένα «κομμάτι ψωμί». Τους εργαζόμενους επισκέφτηκε για να εκφράσει τη συμπαράσταση στον αγώνα τους ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, καθώς και οι συνδικαλιστές Τ. Τριανταφυλλάκος και Κ. Παπαδόπουλος, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου και στελέχη του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ