ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προεκλογικά εγκαίνια ημιτελών κτιρίων

Θέατρο χωρίς σκηνή και Μέγαρο χωρίς κοινό. Δε θα ήταν υπερβολή να το πει κανείς αυτό, αν αναλογιστεί ότι τα δύο «μεγάλα» πολιτιστικά έργα που εγκαινίασε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Σημίτης, με την ευλογία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, είναι ημιτελή και για να ολοκληρωθούναπαιτούνται μερικά ακόμη δισ. δραχμές.

Οι κορδέλες μπορεί να κόπηκαν, όμως κανένα από τα δύο αυτά έργα δεν είναι έτοιμο να αποδοθεί πλήρως στο κοινό της πόλης και της περιοχής. Το μεν Μέγαρο Μουσικής «θα» είναι έτοιμο για λειτουργία στο τέλος της άνοιξης, το δε πρώην «Βασιλικό Θέατρο», το οποίο η κυβέρνηση δεν εννοεί να μετονομάσει, «θα» παραδοθεί το Σεπτέμβρη. Δηλαδή δυόμισι χρόνια μετά την αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία παράδοσής του. Βέβαια, με δεδομένη την εμπειρία από τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής στην Αθήνα, μπορεί εύκολα να κατανοήσει ο κάθε ένας σε τι κοινό απευθύνεται το «στολίδι», ο «ναός της μουσικής» που δημιουργήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Τα μεγάλα λόγια περί ανάδειξης της παράδοσης και του πολιτισμού, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης τα ακούνε με πολύ μεγάλη επιφύλαξη και στην πλειοψηφία τους δείχνουν να μην τους αφορούν. Γιατί άραγε;

Πάντως αντιλαμβάνεται κανείς το ρόλο που θα παίξουν και τα δύο αυτά έργα, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, συνέδεσε τη λειτουργία τους με το «ρόλο» της Ελλάδας στα Βαλκάνια, την οικονομική και πολιτική διείσδυση των ισχυρών επιχειρηματικών κύκλων, γενικότερα την ιμπεριαλιστική παρέμβαση στην περιοχή.

Ιδιαίτερο ρόλο, όπως ανέφερε, θα παίξει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. «Η Θεσσαλονίκη ανοίγεται με εμπιστοσύνη στους ορίζοντες της νέας πραγματικότητας των Βαλκανίων. Πραγματικότητας γεωπολιτικής, οικονομικής, αλλά και πολιτιστικής. Η Θεσσαλονίκη καλείται να παίξει - και θα παίξει - πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια. Και το Μέγαρο Μουσικής, μια σύγχρονη και λειτουργική κυψέλη πολιτισμού, θα συμβάλει αποφασιστικά στην κατεύθυνση αυτή», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Σημίτης.

Ιδιαίτερα ατυχής και άκαιρη ήταν η τελετή των εγκαινίων του «Βασιλικού Θεάτρου», αφού οι ατέλειές του, λόγω του ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, είναι εμφανέστατες διά γυμνού οφθαλμού. Πάντως, προς το παρόν από ολόκληρο το κτίριο μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο τα φουαγιέ, όπου και φιλοξενούνται οι τρεις εκθέσεις για την 60χρονη ιστορία του θεάτρου. Η κεντρική σκηνή δεν έχει κατασκευαστεί και προκειμένου να γίνει η τελετή των εγκαινίων στήθηκε προσωρινά η παλιά. Το κτίριο, αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με τον Κ. Λοΐζο, «θα» παραδοθεί ολοκληρωμένο στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το Σεπτέμβρη, αφού έως τότε οι εργασίες θα συνεχίζονται.

Σχολιάζοντας τις φιέστες των εγκαινίων, καθώς ήταν εξόφθαλμο ότι εντάσσονταν στο πλαίσιο της προεκλογικής εργολογίας, ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα», δήλωσε στο «Ρ»: «Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας πιστά τη γνωστή, πλέον, πολιτική παραμονές των εκλογών κόβουμε κορδέλες, επιχείρησε για άλλη μια φορά να παραποιήσει την πραγματικότητα. Εγκαινίασε έργα που ο λαός της Θεσσαλονίκης γνωρίζει πολύ καλά με ποια συμφέροντα σχετίζονται, με την πραγματοποίησή τους και ότι η υλοποίησή τους εντάσσεται στο πλαίσιο πολιτικών επιλογών που είναι πέρα και έξω από τον πολιτισμό, τον οποίο πραγματικά έχει ανάγκη ο λαός της Θεσσαλονίκης. Ο ελιτισμός, η χειραγώγηση του πολιτισμού και η αδιαφάνεια είναι αυτά που κυριάρχησαν στα εγκαίνια των κτιρίων και των δύο οργανισμών. Και νομίζω για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε αυτό που έγκαιρα και με υπευθυνότητα είχαμε δηλώσει σαν παράταξη. Πως ακολουθείται μια πολιτική παραγκωνισμού των ανθρώπων και του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Μια πολιτική για λίγους, που αδιαφορεί για όλους τους υπόλοιπους».

Πρεμιέρες του 2000

Σήμερα και για τρεις μέρες, στον Αδειο Χώρο του Εθνικού Θεάτρου, θα παρουσιαστεί το έργο «Τελετή της επιστροφής» σε ποίηση Κώστα Καβάφη. Πρόκειται για ένα χοροθεατρικό έργο, του οποίου η δραματουργική επεξεργασία έχει γίνει με άξονα τα ποιήματα του Καβάφη. Δώδεκα πρόσωπα αποτελούν το βασικό κορμό της σκηνικής δράσης. Το έργο αρχίζει με μια σκηνή σε ένα σοκάκι της Αλεξάνδρειας όπου «μισοϊδωμένα πρόσωπα γλιστρούν σαν σκιές μέσα στη νύχτα», ανάμεσα σ' αυτούς εμφανίζεται ο ποιητής ως βασικός άξονας της δομής του έργου.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία - χορογραφία Ερσης Πήττα, μουσική Μίνου Μάτσα, κοστούμια Μπιάνκας Νικολαρεΐζη, φωτισμοί Σπύρου Κάρδαρη και εικαστική επέμβαση χώρου Θεανώς Πετρίδου. Τα ποιήματα απαγγέλλει η Μαρίνα Ξένου. Στο ρόλο του ποιητή ο Μανώλης Κινδέλης. Παίζουν: Κώστας Ανταλόπουλος, Δάφνη Δαυίδ, Στέλιος Κατρούλης, Ευρυδίκη Κουκούτση, Μαριάνθη Κυρίου, Χρήστος Κωτσόπουλος, Χριστίνα Λοΐζου, Μαξιμιλιανός Μουμούρης, Δημήτρης Παπαδάκος, Παύλος Σταυρόπουλος. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

  • Με το έργο του Γ. Β. Γκαίτε «Τορκουάτο Τάσο» η Κεντρική Σκηνή του «Αμόρε» θα υποδεχτεί το νέο έτος. Το έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχει ως κεντρικό θέμα τη σύγκρουση της παρορμητικής νιότης με τον κόσμο γύρω της και τη σχέση εξουσίας και τέχνης. Το «Θέατρο του Νότου», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο «Γκαίτε», μετακάλεσε για τη σκηνοθεσία του έργου την Χένρικε Ενγκελ, καθώς και τον σκηνογράφο Χενρίκε Ενγκελ. Η μετάφραση είναι της Στέλλας Νικολούδη. Παίζουν οι: Ακύλας Καραζήσης, Δημήτρης Λιγνάδης, Μαρία Σκουλά, Μαρία Κεχαγιόγλου και Νίκος Κουρής.
  • «Δημήτρης Χορν» βαπτίζεται το πρώην θέατρο «Διονύσια» της οδού Αμερικής, όπου την πρώτη βδομάδα του Γενάρη ανεβαίνει το «Εξ επαφής» του Πάτρικ Μάρμπερ. Μαζί με τον Σταμάτη Φασουλή, που μετέφρασε και σκηνοθέτησε την παράσταση, παίζουν οι: Πέμυ Ζούνη, Σταύρος Ζαλμάς και Μαρία Πρωτόπαππα.
  • Στο θέατρο της οδού Κυκλάδων, ο Λευτέρης Βογιατζής σε συνεργασία, για πρώτη φορά, με την Ρένη Πιττακή, επέλεξε το τελευταίο έργο του Χάρολντ Πίντερ «Ashes to ashes» - «Γη και σποδός».
  • Με Πίντερ θα ξεκινήσει στην Κεντρική Σκηνή του «Απλού Θεάτρου», ο Αντώνης Αντύπας. Το έργο «Νο man's land» ανεβαίνει σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι. Παίζουν οι: Σ. Καλογερόπουλος, Η. Λογοθέτης, Γ. Μωρογιάννης, Δ. Παπαδόπουλος.
  • Τις πρώτες μέρες του 2000, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός προτείνει την ολοκληρωμένη πρότασή του για τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου. Στο «Θησείον» στου Ψυρρή, ο σκηνοθέτης επέλεξε τους Μπλέιν Ρέινινγκερ, Τζένη Δριβάλα, για να μοιραστούν τους ρόλους του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας.
  • Με το σύγχρονο έργο του Μπερνάρ Μαρί - Κολτές «Ρομπέρτο Ζούκο» θα ξεκινήσει τις παραστάσεις του στον «Τεχνοχώρο», ο Γιάννης Κακλέας με την ομάδα «Θέαμα».
  • Από τις 9 του Γενάρη (11.30πμ) ο θίασος «Σκηνή... Κορδόνι» θα παρουσιάζει στο θέατρο «Περοκέ» τα έργα «Πλούτος» και «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, διασκευασμένα για παιδιά από τον Μάρκο Σεφερλή. Σκηνοθεσία, χορογραφίες Φώτης Μεταξόπουλος, μουσική Ζακ Ιακωβίδης, σκηνικά - κοστούμια Χάρης Σεπεντζής.
Μουσικές του Γενάρη
Μικρούτσικος -Παπακωνσταντίνου στο «Μύλο» της θεσσαλονίκης
Μικρούτσικος -Παπακωνσταντίνου στο «Μύλο» της θεσσαλονίκης
  • Στο «Μύλο» της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου με τον Θάνο Μικρούτσικο, μέχρι τις 9 του Γενάρη, παρουσιάζοντας τραγούδια από τη νέα δισκογραφική συνεργασία τους, αλλά και παλιότερα. Επόμενος «σταθμός» η Αθήνα και η «Σφεντόνα».
  • Στο κλαμπ «GENESIS» στη Νίκαια (7ης Μαρτίου 1944, 47) εμφανίζονται την Παρασκευή οι «ΗΛΕΚΤΡΟΝ» και το Σάββατο οι «DIESEL».
  • Στο «Μέγαρο Μουσικής», στις 12 του Γενάρη, η «Βρετανική Σχολή Αθηνών» διοργανώνει συναυλία των Steven Isserlis, βιολεντσέλο και Γιάννη Βακαρέλη, πιάνο.
  • Στο «Μέγαρο Μουσικής», 15 του Γενάρη, ρεσιτάλ πιάνου του Αυστριακού Τιλ Φέλνερ.
  • Στο «Μέγαρο Μουσικής», στις 16 του Γενάρη, η «Καμεράτα» θα ερμηνεύσει έργα έξι συνθετών της μινιμαλιστικής ή επαναληπτικής μουσικής.
Ενίσχυση νέων κινηματογραφιστών

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του, με στόχο την ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής, ολοκλήρωσε πρόσφατα τον Κανονισμό των Νέων Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων. Τον περασμένο Απρίλη παραδόθηκε στους Ελληνες κινηματογραφιστές το μεγαλύτερο τμήμα (προγράμματα Ορίζοντες ΙΙ, Κίνητρο ΙΙ, Μικρογραφίες και Κίνηση), το οποίο συμπληρώνεται με τα προγράμματα Νέο Βλέμμα, Τεκμήριο και Γραφή.

Το πρόγραμμα Νέο Βλέμμα είναι αποτέλεσμα της προγραμματικής συμφωνίας του Κέντρου και της ΕΡΤ ΑΕ και έχει σκοπό την ενίσχυση νέων δημιουργών στην πρώτη τους σκηνοθετική δουλιά στο χώρο της μεγάλου μήκους ταινίας. Το Τεκμήριο είναι επίσης αποτέλεσμα προγραμματικής συμφωνίας με την ΕΡΤ ΑΕ και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τη ΝΕΤ. Το πρόγραμμα αποβλέπει στην παραγωγή δημιουργικών ντοκιμαντέρ. Το πρόγραμμα Γραφή έχει σκοπό την ενίσχυση της προσπάθειας των Ελλήνων σεναριογράφων, με τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης σεναρίων από την αρχική ιδέα μέχρι την ολοκλήρωση της συγγραφής, ενώ συγχρόνως αποβλέπει στη δημιουργία «Τράπεζας Σεναρίων». Ο Νέος Κανονισμός Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων διατίθεται ολοκληρωμένος στα γραφεία του Κέντρου (Πανεπιστημίου 10, 2ος όροφος).

«Τρόποι και περιοχές»

Ως «25 σχόλια εν θερμώ» χαρακτηρίζονται - σχολιογραφώντας τον τίτλο τους - τα ισάριθμα έργα της ζωγράφου Ειρήνης Κεράνη, τα οποία, κάτω από τον γενικό τίτλο «Τρόποι και περιοχές», θα εκτίθενται από τις 12 έως τις 31 του Γενάρη στην γκαλερί «ΑΡΓΩ», Μέρλιν 8, Κολωνάκι.

Τα έργα είναι χωρισμένα σε δύο ενότητες, όπου στην πρώτη κυριαρχούν το ακριλικό και οι διαφάνειες. Μέσα (ή κάτω) από την επεξεργασμένη διαφάνεια αναδύονται μορφές εφήβων, παιδιών και εγκύων, καθώς και φανταστικές. Η δεύτερη αποτελείται από μικρά έργα σε χαρτόνι, μεικτής τεχνικής, όπου κυριαρχεί το τοπίο. Επιθέματα από κομμάτια άλλων έργων και αφίσες προηγούμενων εκθέσεων της ζωγράφου ενσωματώνονται σε ήδη ζωγραφισμένες επιφάνειες. Και όλα αυτά με φόντο όλες τις αποχρώσεις της φωτιάς.

Δύο νέα βιβλία για τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών εκδόθηκαν από τις εκδόσεις «Anubis». Πρόκειται για τον «Αναλυτικό οδηγό για το Word 2000» του Κώστα Γαβρίνα και τον «Αναλυτικό οδηγό για το Office 2000» του Bill Bruck.

Κυκλοφόρησε το τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Ελληνική Διασπορά» με αφιέρωμα στη Γ` Παγκόσμια Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και θέματα όπως τον ελληνισμό στα μεσογειακά λιμάνια, ομογενειακά νέα κ. ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ