Τρίτη 4 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρεμιέρες του 2000

Σήμερα και για τρεις μέρες, στον Αδειο Χώρο του Εθνικού Θεάτρου, θα παρουσιαστεί το έργο «Τελετή της επιστροφής» σε ποίηση Κώστα Καβάφη. Πρόκειται για ένα χοροθεατρικό έργο, του οποίου η δραματουργική επεξεργασία έχει γίνει με άξονα τα ποιήματα του Καβάφη. Δώδεκα πρόσωπα αποτελούν το βασικό κορμό της σκηνικής δράσης. Το έργο αρχίζει με μια σκηνή σε ένα σοκάκι της Αλεξάνδρειας όπου «μισοϊδωμένα πρόσωπα γλιστρούν σαν σκιές μέσα στη νύχτα», ανάμεσα σ' αυτούς εμφανίζεται ο ποιητής ως βασικός άξονας της δομής του έργου.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία - χορογραφία Ερσης Πήττα, μουσική Μίνου Μάτσα, κοστούμια Μπιάνκας Νικολαρεΐζη, φωτισμοί Σπύρου Κάρδαρη και εικαστική επέμβαση χώρου Θεανώς Πετρίδου. Τα ποιήματα απαγγέλλει η Μαρίνα Ξένου. Στο ρόλο του ποιητή ο Μανώλης Κινδέλης. Παίζουν: Κώστας Ανταλόπουλος, Δάφνη Δαυίδ, Στέλιος Κατρούλης, Ευρυδίκη Κουκούτση, Μαριάνθη Κυρίου, Χρήστος Κωτσόπουλος, Χριστίνα Λοΐζου, Μαξιμιλιανός Μουμούρης, Δημήτρης Παπαδάκος, Παύλος Σταυρόπουλος. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

  • Με το έργο του Γ. Β. Γκαίτε «Τορκουάτο Τάσο» η Κεντρική Σκηνή του «Αμόρε» θα υποδεχτεί το νέο έτος. Το έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχει ως κεντρικό θέμα τη σύγκρουση της παρορμητικής νιότης με τον κόσμο γύρω της και τη σχέση εξουσίας και τέχνης. Το «Θέατρο του Νότου», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο «Γκαίτε», μετακάλεσε για τη σκηνοθεσία του έργου την Χένρικε Ενγκελ, καθώς και τον σκηνογράφο Χενρίκε Ενγκελ. Η μετάφραση είναι της Στέλλας Νικολούδη. Παίζουν οι: Ακύλας Καραζήσης, Δημήτρης Λιγνάδης, Μαρία Σκουλά, Μαρία Κεχαγιόγλου και Νίκος Κουρής.
  • «Δημήτρης Χορν» βαπτίζεται το πρώην θέατρο «Διονύσια» της οδού Αμερικής, όπου την πρώτη βδομάδα του Γενάρη ανεβαίνει το «Εξ επαφής» του Πάτρικ Μάρμπερ. Μαζί με τον Σταμάτη Φασουλή, που μετέφρασε και σκηνοθέτησε την παράσταση, παίζουν οι: Πέμυ Ζούνη, Σταύρος Ζαλμάς και Μαρία Πρωτόπαππα.
  • Στο θέατρο της οδού Κυκλάδων, ο Λευτέρης Βογιατζής σε συνεργασία, για πρώτη φορά, με την Ρένη Πιττακή, επέλεξε το τελευταίο έργο του Χάρολντ Πίντερ «Ashes to ashes» - «Γη και σποδός».
  • Με Πίντερ θα ξεκινήσει στην Κεντρική Σκηνή του «Απλού Θεάτρου», ο Αντώνης Αντύπας. Το έργο «Νο man's land» ανεβαίνει σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι. Παίζουν οι: Σ. Καλογερόπουλος, Η. Λογοθέτης, Γ. Μωρογιάννης, Δ. Παπαδόπουλος.
  • Τις πρώτες μέρες του 2000, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός προτείνει την ολοκληρωμένη πρότασή του για τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου. Στο «Θησείον» στου Ψυρρή, ο σκηνοθέτης επέλεξε τους Μπλέιν Ρέινινγκερ, Τζένη Δριβάλα, για να μοιραστούν τους ρόλους του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας.
  • Με το σύγχρονο έργο του Μπερνάρ Μαρί - Κολτές «Ρομπέρτο Ζούκο» θα ξεκινήσει τις παραστάσεις του στον «Τεχνοχώρο», ο Γιάννης Κακλέας με την ομάδα «Θέαμα».
  • Από τις 9 του Γενάρη (11.30πμ) ο θίασος «Σκηνή... Κορδόνι» θα παρουσιάζει στο θέατρο «Περοκέ» τα έργα «Πλούτος» και «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, διασκευασμένα για παιδιά από τον Μάρκο Σεφερλή. Σκηνοθεσία, χορογραφίες Φώτης Μεταξόπουλος, μουσική Ζακ Ιακωβίδης, σκηνικά - κοστούμια Χάρης Σεπεντζής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ