ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Με νέα βήματα για Λαϊκό Μέτωπο και πιο ισχυρό ΚΚΕ

Πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το περιβόητο «μιλένιουμ», οι εταίροι του δικομματισμού, αλλά και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων επιδόθηκαν σε μια εναγώνια προσπάθεια «φιλοτέχνησης» της προεκλογικής τους εικόνας, εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού του λαού. Μια προσπάθεια που εκφράστηκε με διαφημίσεις, δηλώσεις και συνεντεύξεις, δημοσκοπήσεις κ. ά...

Τη διαφορά και σ' αυτή την περίπτωση την έκανε το ΚΚΕ, το μόνο που υπεύθυνα στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, τον κάλεσε να βάλει τέλος στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, να υποδεχτεί τη νέα χρονιά με νέα βήματα, για Λαϊκό Μέτωπο και πιο ισχυρό ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του επισήμανε τη συσσωρευμένη εμπειρία από την εξέλιξη της ταξικής πάλης τη χρονιά που πέρασε και τη δημιουργία πρόσθετου πρόσφορου εδάφους για το ξετύλιγμα της λαϊκής δράσης το 2000, ενώ τόνισε πως«ο συμβολισμός της περιόδου που κλείνει μπορεί να είναι και θα είναι η μαζική λαϊκή αντεπίθεση κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού».

Ακόμα, το ΚΚΕ αναφορικά με τους αγώνες που αναπτύχθηκαν το 1999 υπογράμμισε πως αυτοί «καταρρίπτουν το κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ότι ο λαός είναι ικανοποιημένος από την κυρίαρχη πολιτική», καθώς και ότι «έχουν δημιουργηθεί καλύτερες προϋποθέσεις πολιτικής συσπείρωσης με το ΚΚΕ περισσότερων αγωνιστών που προσβλέπουν στη δημιουργία του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης».

Τέλος, κάνοντας απολογισμό του αιώνα, σημείωσε ότι αυτός δεν αφήνει μόνο τις αρνητικές εξελίξεις από την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, αλλά προσφέρει και πλούσια θετική πείρα, αφήνει μεγάλες παρακαταθήκες επαναστατικής δράσης και νίκης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρχισαν τα ... πυροτεχνήματα

«Καλή χρονιά», με γκάλοπ και τηλεοπτικές προεκλογικές εκστρατείες «εύχονται» οι δικομματικοί εταίροι στους πολίτες, με το ΠΑΣΟΚ να συνεχίζει να «παίζει» με το χρόνο προκήρυξης των εκλογών, και ενώ τα χτεσινά σενάρια μιλούσαν για εκλογές στις 9 Απρίλη

Πριν καλά - καλά ξεκινήσει η χρονιά, η πολιτική ζωή μπήκε στον αστερισμό των γκάλοπ και των δημοσκοπήσεων. Χτες σε δυο εφημερίδες («Νέα» και «Εθνος») δημοσιεύτηκαν οι πρώτες σφυγμομετρήσεις του νέου - προεκλογικού - έτους, προϊδεάζοντας ουσιαστικά για το τι θα ακολουθήσει στο πεδίο των πολιτικών πυροτεχνημάτων.

Αλλωστε, τα επιτελεία των δυο κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσουν όλους τους μηχανισμούς πλύσης εγκεφάλου που διαθέτουν, ώστε να οδηγήσουν με τους κατά το δυνατόν ευνοϊκότερους για το κόμμα τους όρους τους ψηφοφόρους στις κάλπες. Είναι, επίσης, ενδεικτικό ότι ενώ από τη μια μεριά το ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός επιδίδονται σε φιέστες (σεισμόπληκτοι στο Μενίδι, εγκαίνια του Μεγάρου Μουσικής στη Θεσσαλονίκη), και αφήνοντας, παράλληλα, ανοιχτό πάντα το χρόνο προκήρυξης των εκλογών, την ίδια στιγμή η ΝΔ έχει ξεκινήσει (!) την προεκλογική της προπαγάνδα με τηλεοπτικά σποτ που άρχισαν να προβάλλονται από την παραμονή κιόλας της Πρωτοχρονιάς.

Οσον αφορά τα γκάλοπ, το πρώτο διεξήχθη από την εταιρία VPR-C, είναι πανελλαδικό και δίνει τη ΝΔ να προηγείται κατά 2 σχεδόν ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΟΚ 32,4%, ΝΔ, 34,3%, ΚΚΕ 5,4%, ΣΥΝ 3,7%, ΔΗΚΚΙ 4,5%). Το δεύτερο διεξήχθη από την εταιρία METRON ANALYSIS, αφορά μόνο το λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας και δίνει στο ΠΑΣΟΚ ποσοστό 33% και στη ΝΔ ποσοστό 27%.

Ως συνήθως μετά τη δημοσίευση των γκάλοπ τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προσήλθαν με τη γνωστή τους... προθυμία μπροστά σε μικρόφωνα και κάμερες, για να σχολιάσουν τα... ευρήματα. Σύμφωνα με την κυβερνητική «γραμμή» οι συγκεκριμένες σφυγμομετρήσεις είναι «θετικές» για το ΠΑΣΟΚ, διότι - όπως λένε - ακόμα και στην περίπτωση εκείνη που το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται της ΝΔ κατά 2 μονάδες, στο ερώτημα «ποιος θα κερδίσει τις εκλογές» το κόμμα τους προηγείται με «συντριπτικά ποσοστά» (52,3%) της ΝΔ ενώ, συμπληρώνουν, ο Κ.Σημίτης έχει περισσότερες θετικές γνώμες από τον Κ.Καραμανλή στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Φυσικά το κλίμα «ποδοσφαιρικής» αναμέτρησης που επιχειρείται να στηθεί γίνεται απροκάλυπτο, αν αναλογιστεί κανείς ότι στελέχη της κυβέρνησης δε δίσταζαν χτες - στην προσπάθεια να διασκεδάσουν την εικόνα μιας αναμενόμενης για το ΠΑΣΟΚ νίκης και να διατηρούν ένα κλίμα «συναγερμού» - να μιλούν για εκλογές που θα έχουν το χαρακτήρα του... «ντέρμπι». Δεν είναι επίσης τυχαίο το είδος των... διλημμάτων, που θα τεθούν κατά κόρον κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου. Χαρακτηριστικά πρέπει να αναφερθεί ότι ο Κ.Λαλιώτης έσπευσε χτες - μεταξύ των άλλων... γκαλοποσχολιαστών - να υπερτονίσει ότι στο ερώτημα «Σημίτης ή Καραμανλής» υπερέχει ο πρώτος...

Σενάρια για τον Απρίλη

Οσον αφορά το θέμα του χρόνου των εκλογών από πλευράς κυβέρνησης συνεχίζεται να υπερτονίζεται ότι αυτή πλέον έχει στα χέρια της την «πρωτοβουλία των κινήσεων» και να αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο τής... ανά πάσα στιγμήν προκήρυξης εκλογών. Ας σημειωθεί ότι χτες κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, την οποία προσδιόριζαν για τις 9 Απρίλη, ισχυριζόμενοι ότι ο πρωθυπουργός θα επιλέξει τη στιγμή της αίτησης για την ένταξη στην ΟΝΕ (9 - 10 Μάρτη) ώστε ταυτόχρονα να ανακοινώσει και την προκήρυξη των εκλογών για μετά από ένα μήνα.

Είναι ενδεικτικό του κλίματος της εκλογολογίας, ότι σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χτες ότι «ισχύουν στο ακέραιο όσα έχει δηλώσει ο κ.Σημίτης», ο οποίος μεταξύ άλλων έχει δηλώσει ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν «από σήμερα μέχρι τον Οκτώβριο»... Επιπλέον, ο κ.Ρέππας δεν απέφυγε να κάνει για μια ακόμα φορά μνεία στην «πολιτική σταθερότητα», την οποία διασφαλίζει το ΠΑΣΟΚ και που εφόσον το κόμμα του διαπιστώσει ότι... διασαλεύεται θα τη «διαφυλάξει» - κατά την επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται στους κυβερνητικούς διαδρόμους - με την προσφυγή στις κάλπες... Από πλευράς του, δε, ο Κ.Γείτονας δήλωσε ότι η κυβέρνηση αν και ξεκίνησε με στόχο να εξαντληθεί η τετραετία, παρ' όλα αυτά «όταν πρόκειται για εθνικούς λόγους, εκλογές μπορεί να γίνουν και νωρίτερα»...

Την ίδια ώρα πλήθος σεναρίων κάνουν λόγο για εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός από συνεργάτες του για πρόωρες εκλογές. Αλλοι προτάσσουν την ανάγκη να αξιοποιήσει το «ευνοϊκό» οικονομικό κλίμα (λόγω της ανατίμησης της δραχμής που αναμένεται το επόμενο διάστημα λόγω εισόδου στην ΟΝΕ) και να προλάβει να στήσει τις κάλπες πριν φανεί ο περιοριστικός χαρακτήρας και της φετικής εισοδηματικής πολιτικής. Αλλοι, δε, συνεργάτες του προτάσσουν ως σοβαρό λόγο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της... κόπωσης του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Από μιλένιουμ σε... μιλένιουμ

Νάτα! «Μήπως γιορτάσαμε νωρίτερα τον νέο αιώνα;», αναρωτιότανε την πρώτη μέρα του χρόνου το δελτίο ειδήσεων του ΜΕGΑ. Φοβερή η απορία σας παιδιά! Ακόμα φοβερότερη η στιγμή που σας προέκυψε τούτη η απορία. Αφού όλες τις προηγούμενες μέρες συμμετείχατε κι εσείς στα απίστευτο σόου, αφού τρελάνατε και εσείς καθώς και οι ομοειδείς με σας τελάληδες τον κόσμο - μαζί και κάθε έννοια αριθμητικής - τώρα, βαλθήκατε να βάλετε τα πράγματα στη θέση τους... Βλέπετε κάποιος εκεί στο MEGA θα αποφάσισε να μετρήσει τα δαχτυλάκια του: «1, 2, 3...» μέχρι που έφτασε στο δέκατο δαχτυλάκι και τότε - ώ του θαύματος - ανακάλυψε ότι μόνο όταν φτάσει και περάσει το 10 ξεκινάει η καινούρια δεκάδα, τουτέστιν όταν φτάσει και περάσει το 100 ξεκινάει η επόμενη εκατοντάδα και - ω της αποκαλύψεως (!) - όταν φτάσει στο 1.000 και αφού το 1.000 τελειώσει, ξεκινάει η επόμενη χιλιάδα. Μάλλον έτσι θα έγινε λοιπόν στο καλό κανάλι και οι φίλοι μας του δελτίου των 8 μας το ξεφουρνίσανε το μυστικό: Τα περί του νέου αιώνα αδέρφια ήταν φούμαρα - αναγκαία μεν, αλλά φούμαρα - για να στηθεί παγκοσμίως τούτη η παράσταση, η οποία θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε πόσα ντόλαρς απέφερε στα ταμεία των πολυεθνικών.

***

Παρεμπιπτόντως όλο τον προηγούμενο μήνα που οι μαθηματικοί τσακώνονταν για το πότε τελειώνει και το πότε αρχίζει η νέα χιλιετία, το MEGA (και οι υπόλοιποι σταθμοί) δεν είχαν αντιληφθεί τη... διαμάχη. Την αντιλήφθηκαν, αφού τελείωσε το πανηγύρι, αφού δηλαδή οι απανταχού εορτάζοντες είχαν καταβάλει τον οβολό τους για μια θέση στο πανηγυριώτικο «μιλένιουμ» και αφού - βεβαίως - είπε κάτι σχετικό και ο Πατριάρχης...

***

Τώρα, λοιπόν, που οι μπίζνες τελείωσαν, ξανάρχισε η... έγκυρη ενημέρωση. «Ρε μπας και δεν τελείωσε ο αιώνας;», είναι το νέο ερώτημα. Να δείτε που όσο περνάει ο καιρός το ερώτημα θα αρχίσει να γίνεται κατάφαση. Να δείτε ότι όσο θα πλησιάζουμε προς την επόμενη πρωτοχρονιά, οι ίδιοι που προχτές φώναζαν «ζήτω η νέα χιλιετία», πάλι το ίδιο θα φωνάζουν. Βλέπετε το πάρτι που στήθηκε είχε επιτυχία, οι κονόμες ήταν γερές, το θέαμα τυγχάνει πολλαπλών χρήσεων αφού με τόσα πυροτεχνήματα «εξαφανίζονται» όλοι οι άστεγοι των μεγαλουπόλεων κλπ,, επομένως γιατί να μην το επαναλάβουν. Και του χρόνου λοιπόν, βουρ για ένα «λαμπρότερο» μιλένιουμ, αφού η παγκοσμιοποίηση του θεάματος βοήθησε τα μέγιστα τις πολυεθνικές να πουλήσουν τα ωραία τους εμπορεύματα, στο όνομα πάντα της αλλαγής του αιώνα. Τι πειράζει, επομένως, του χρόνου τέτοιον καιρό να αλλάξει ακόμα μια αφορά ο αιώνας;


Ν.Μπ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δοθείσης ευκαιρίας ... προεξοφλούν νίκη

Το προβάδισμα που δόθηκε αυτή τη φορά στη ΝΔ, από το γκάλοπ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν πολιτικά κορυφαία στελέχη του κόμματος. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αρης Σπηλιωτόπουλος σχολιάζοντας με δήλωσή του τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει «ότι οποτεδήποτε και αν γίνουν εκλογές, η ΝΔ θα τις κερδίσει». Μάλιστα, για να δώσει μεγαλύτερη «αίγλη» στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση ανέφερε ότι το προβάδισμα που κατέχει σήμερα η ΝΔ, έγινε σε μια χρονική συγκυρία, όπου το κόμματά του δεν είχε αποσαφηνίσει ακόμα τη θέση του, στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάτι που σήμερα, δήλωσε ο ίδιος, που το θέμα έχει αποσαφηνιστεί «η διαφορά πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη».

Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, πάντα για το ίδιο θέμα, υποστηρίζει ότι οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμες για συναγωγή πολιτικών συμπερασμάτων, αλλά δεν υποκαθιστούν τη λαϊκή ετυμηγορία, ούτε μπορούν να την προκαταλάβουν. Την ίδια στιγμή όμως που προχωρεί στην παραπάνω δήλωση αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις, στη συνέχεια επισημαίνει: «Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση, αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη το βίο και την πολιτεία των κυβερνώντων και των κατ' επάγγελμα προπαγανδιστών τους, είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτική και χαρακτηριστική διότι καταρρίπτει το μύθο περί, δήθεν υπεροχής του ΠΑΣΟΚ στην κοινή γνώμη». Είναι φανερό ότι τα στελέχη της ΝΔ βρήκαν την ευκαιρία να στηρίξουν το πολιτικό τους «παιχνίδι» τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης προκειμένου να κερδίσουν τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ