ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Πλημμύρα» κυβερνητικών ευθυνών

Την κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και την αποζημίωση των πλημμυροπαθών, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ

Τις πληγές από την καταστροφή μετρούν ακόμα οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης

Motion Team

Τις πληγές από την καταστροφή μετρούν ακόμα οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης
Την εκτέλεση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και την αποζημίωση των πλημμυροπαθών από την πρόσφατη πλημμύρα της Θεσσαλονίκης, ζητά το ΚΚΕ από την κυβέρνηση με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης και απευθύνεται στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά.

Οπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισε το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης από τη διάρκειας μιας ώρας περίπου νεροποντή που σημειώθηκε στις 17 Σεπτέμβρη. Δρόμοι έγιναν χείμαρροι και πλημμύρισαν προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε υπόγεια καταστήματα, σπίτια, αυτοκίνητα κ.ά., ενώ πολλές περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα.

Στη χαρακτηρισμένη, λοιπόν, «Ολυμπιακή» Θεσσαλονίκη, που διεκδικεί τη Διεθνή Εκθεση «ΕΧΡΟ 2008» - τονίζουν οι βουλευτές - η πρώτη νεροποντή που έπεσε απέδειξε την έλλειψη σοβαρών υποδομών, παρά τις υποσχέσεις και εξαγγελίες των μέχρι σήμερα κυβερνώντων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που αποτελούν κοροϊδία του λαού της πόλης.

Αιτίες των συνεπειών της νεροποντής - ξεκαθαρίζουν οι δύο βουλευτές - είναι η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και δικτύων όμβριων υδάτων, ο μη καθαρισμός των φρεατίων, το μπάζωμα και η τσιμεντοποίηση των φυσικών ρεμάτων, αλλά και η ανυπαρξία ετοιμότητας άμεσης παρέμβασης του κρατικού μηχανισμού. Οι ευθύνες βαραίνουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμους, Νομαρχία, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ κλπ.), αλλά κυρίως την κυβέρνηση που, αφ' ενός, δεν προχώρησε στην κατασκευή των υποδομών που έχει ανάγκη ο Νομός Θεσσαλονίκης και, αφετέρου, ιδιωτικοποίησε την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΗ και λοιπούς οργανισμούς κοινής ωφέλειας.

«Το ΚΚΕ - υπογραμμίζουν οι δύο βουλευτές - επανειλημμένα είχε επισημάνει ότι οι ελλείψεις αυτές και οι προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις θα είχαν αυτές τις αρνητικές για τον εργαζόμενο λαό της περιοχής συνέπειες», ενώ στη συνέχεια ζητούν να μάθουν τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να κατασκευαστούν τα αντιπλημμυρικά έργα και τα νέα δίκτυα όμβριων υδάτων, ιδίως σε περιοχές με μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, και να καθαριστούν τα υπάρχοντα.
  • Να αποζημιωθούν και πότε όσοι υπέστησαν ζημιές.
Η ΝΔ θα εφαρμόσει τον αντιδασικό νόμο του ΠΑΣΟΚ

Κανονικά και με το νόμο... θα υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ τον αντιδασικό νόμο που ψήφισε πέρσι τον Δεκέμβρη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ενα νόμο που παραδίδει τα δάση της χώρας στις κάθε λογής κερδοσκοπικές ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Πέρσι, η ΝΔ στην... εκδοχή της αντιπολίτευσης είχε καταψηφίσει τον συγκεκριμένο νόμο στη Βουλή, πλην της περιβόητης τροπολογίας για το «πάγωμα» των προστίμων στα αυθαίρετα. Τώρα, οι μάσκες πέφτουν. Χτες, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα εφαρμόσει το συγκεκριμένο δασικό νόμο. Τον νόμο που αποτελεί ένα αντιδασικό έκτρωμα.

Τις προηγούμενες μέρες υπήρχε μια φημολογία πως θα υπάρξουν αλλαγές στη δασική νομοθεσία και ειδικότερα στον τελευταίο δασικό νόμο. Ομως αμέσως μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής χτες, ο Σ. Τσιτουρίδης δήλωσε: «Για να απαντήσω και σε ένα θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη δασική νομοθεσία, θέλω να πω ότι, δεν τίθεται θέμα αλλαγής της υπάρχουσας νομοθεσίας. Η δασική νομοθεσία εδράζεται σε έναν πρόσφατο νόμο, ο νόμος αυτός εφαρμόζεται και ήδη έχουμε καταγράψει στο διάστημα της νέας διακυβέρνησης τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει από την εφαρμογή του. Προχωρούμε πολύ σύντομα στη λήψη των αναγκαίων διευθετήσεων σε διοικητικό επίπεδο για την εύρυθμη εφαρμογή του νόμου αυτού».

Αυτή η δήλωση αποκαλύπτει την υποκρισία της ΝΔ, η οποία πέρσι προχωρούσε σε καταγγελτικές δηλώσεις κατά της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τώρα υλοποιεί τα πεπραγμένα των προκατόχων της. Πάντως, αξίζει τον κόπο να διαβάσει κανείς δύο αποσπάσματα από περσινές δηλώσεις του υπευθύνου Γεωργίας της ΝΔ Ευ. Μπασιάκου. Το ένα περιέχεται σε δήλωσή του στις 26/9/2003: «Το βέβαιο είναι ότι το νομοσχέδιο, χωρίς επιστημονική επεξεργασία, χωρίς διάλογο με οποιοδήποτε φορέα, χωρίς ενιαίες συστηματικές ολοκληρωμένες και σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή, ρυθμίσεις επιδιώκει αποκλειστικές προεκλογικές ψηφοθηρικές σκοπιμότητες». Το άλλο περιέχεται σε δήλωσή του στις 13/11/2003: «Στο νομοσχέδιο διαπιστώνονται προχειρότητα και αυθαιρεσίες όπως στον ορισμό του δάσους, που όχι μόνο δεν είναι επιστημονικός, αλλά πιθανόν να προσκρούει στο Σύνταγμα και στην κοινοτική νομοθεσία». Τώρα, για την κυβέρνηση της ΝΔ προέχει η εύρυθμη εφαρμογή του συγκεκριμένου αντιδασικού νόμου!

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ενα ακόμα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση

Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το σχετικό νομοσχέδιο

Ενα ακόμα βήμα για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση τομέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί το νομοσχέδιο για την «οργάνωση και λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' Βαθμού», που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του νομοσχεδίου ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, ισχυρίστηκε ότι με αυτό τίθεται σε εφαρμογή μέρος των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης και αντιμετωπίζονται χρονίζοντα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, με τη λύση των οποίων συμφώνησαν η ΕΝΑΕ και η ΚΕΔΚΕ.

Ωστόσο, από τις διατάξεις του νομοσχεδίου γίνεται φανερή η πρόθεση της κυβέρνησης να λειτουργήσουν οι δήμοι ως επιχειρήσεις, ούτως ώστε να απαλλαγεί το κράτος από την υποχρέωσή του να χρηματοδοτεί τη λειτουργία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μειώνεται η χρηματοδότηση προς την Αυτοδιοίκηση για έργα και αρμοδιότητες κοινωνικού κυρίως χαρακτήρα και την ίδια στιγμή ωθείται η Αυτοδιοίκηση σε σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο, προκειμένου να ασκηθούν κοινωνικές πολιτικές. Αυτό πρακτικά σημαίνει και την εφαρμογή της ανταποδοτικότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες, δηλαδή μεταφορά του κόστους στις τσέπες των δημοτών.

Η οικονομική αφαίμαξη της επιχορήγησης των δήμων και της εξώθησής τους σε συνεργασία με επιχειρήσεις προωθείται μέσω του προγράμματος «Θησέας», που θεσμοθετείται με το συζητούμενο νομοσχέδιο. Για τη χρηματοδότησή του το κράτος θα βάζει μόνο το 35% και το υπόλοιπο η Αυτοδιοίκηση, κάτι που σημαίνει ότι σε σχέση με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης η κρατική συμμετοχή μειώνεται (ήταν 50%). Μάλιστα, οι δήμοι δε θα έχουν λόγο για τα έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, αφού γι' αυτό θα αποφασίζει κεντρικά το υπουργείο και κεντρικό κριτήριο για την ένταξη ενός έργου στο πρόγραμμα είναι η σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή συνεχίζεται σήμερα, ενώ το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου στη συζήτησή του στην Ολομέλεια, αφού για έκτακτους λόγους δεν έγινε δυνατή η τοποθέτηση του εισηγητή του στην επιτροπή.

«ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ»
Υποκριτικοί εορτασμοί

Χωρίς εισιτήριο θα λειτουργήσουν σήμερα μέχρι τις 5 το απόγευμα οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας (λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός, μετρό) και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, επ' ευκαιρία της «Πανευρωπαϊκής Μέρας χωρίς Αυτοκίνητο».

Αυτή είναι και η μοναδική επίσημη εκδήλωση που γίνεται στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού - υποκριτικού, έτσι κι αλλιώς, αφού μια μέρα χωρίς ΙΧ αυτοκίνητο δεν είναι ικανή να ανατρέψει την πολιτική που όλο το χρόνο ευνοεί και εδραιώνει τη χρήση του. Θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια στις 22 Σεπτέμβρη κατά την Ευρωπαϊκή Μέρα «Στην Πόλη Χωρίς το Αυτοκίνητό μου» επιβάλλονταν περιορισμοί στην κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων, κάτι που δεν έγινε φέτος επειδή, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, «ειδικά κατά τη φετινή χρονική συγκυρία της διοργάνωσης των Παραολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, τέτοιου είδους απαγορεύσεις θα έθεταν αδικαιολόγητα εμπόδια στην κυκλοφορία αθλητών, θεατών και επισκεπτών».

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Μιχ. Λιάπης, η δωρεάν μετακίνηση σήμερα με τις συγκοινωνίες, με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Μέρα χωρίς αυτοκίνητο, είναι ένα κίνητρο το οποίο έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα για να αρχίζουν να εμπιστεύονται οι συμπολίτες μας τις δημόσιες συγκοινωνίες».

Οι συνεργαζόμενες κινήσεις πεζών και ποδηλατών, με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Τυφλών, ζητούν να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο η Πανευρωπαϊκή Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, να επεκταθεί σε «Εβδομάδα Χωρίς Αυτοκίνητο» και να καθιερωθεί μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο το μήνα. Οι εν λόγω κινήσεις διοργανώνουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σήμερα το απόγευμα στον πεζόδρομο Αποστόλου Παύλου και Ηρακλειδών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ